Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

«Βέτσερ»: Και ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας μας βλέπει ως Σλάβους...


Με τον υπέρτιτλο «Η γενοκτονία από τους γραφειοκράτες συνεχίζεται» η σλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων, αναφέρεται στον μέχρι πρότινος υποστηρικτή τους, ότι δεν τους βλέπει ως ‘Μακεδόνες’, αλλά ως Σλάβους.
Γράφει η εφημερίδα: 
«Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, βλέπει, επίσης, Σλάβους και Αλβανούς και όχι ‘Μακεδόνες’ μέσα στο σύνολο των πολλών  εθνικών κοινοτήτων στη χώρα μας».
Συνεχίζει:
Αυτό ανέφερε ο Μπίλντ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να χάσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, επειδή η πολιτική του επιλογή δεν είναι στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη σκανδιναβική χώρα. Μάλιστα, ως ευρωπαίος πολιτικός, έχει μεγάλη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα.
Εκτός από το Twitter και το Facebook,ο διάσημος ‘μπουλντόζας’ διπλωμάτης, έχει και το δικό του blog, όπου μοιράζεται τις σκέψεις και τις απόψεις του.
Σε αυτό, λοιπόν, το blog  του (http://carlbildt.wordpress.com/2014/07/10/overraskningarnas-balkan), αναφερόμενος  στην τελευταία δραστηριότητά του, σχολίασε το παραδοσιακό «Croatia Forum» που έλαβε χώρα αυτό το καλοκαίρι στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, όπου συμμετείχαν ανώτεροι πολιτικοί εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών και των χωρών της περιοχής καθώς και ανώτεροι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Στον προβληματισμό του για το πώς πέρασε, έγραψε μεταξύ άλλων:
«Φυσικά αυτό το φόρουμ, ήταν μια ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τις καταστάσεις στις διάφορες χώρες.


Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι επί του παρόντος η ανάπτυξη στη ‘Μακεδονία’. 
Εκεί μπορείτε να δείτε τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων της χώρας,  των Σλάβων- Μακεδόνων και των Αλβανών», λέει ο Carl Bildt στην σουηδική γλώσσα», σημειώνει το δημοσίευμα με πικρία για τα λόγια ενός καλού φίλου...

Σκόπια- Σοσιαλδημοκράτες: «Ποιος χρηματοδότησε τα νέα αγάλματα;»


Σκόπια.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – SDSM, δεν έχει λάβει ακόμη επαρκή απάντηση για την πηγή της χρηματοδότησης των πέντε επίδικων μνημείων, που στήθηκαν πρόσφατα εν μία νυκτί, ούτε υπήρξε ικανοποιητική απάντηση από την οικονομική έρευνα του δήμου.
Ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SDSM, Ντάμιαν Μαντσέβσκι, εκτιμά ότι ο δήμαρχος των Σκοπίων, Κότσε Τραϊανόφσκι έχει αποκρύψει την αλήθεια. Σύμφωνα με τον Μαντσέβσκι ο Τραϊανόφσκι απέκρυψε την αλήθεια από τους αρμόδιους φορείς.  Αφού αρνείται να κατονομάσει αυτούς που χρηματοδότησαν  την κατασκευή των πέντε αγαλμάτων.
«Ο δήμαρχος, που υποστηρίζεται από το κυβερνών VMRO DPMNE, μπορεί να αποκρύβει την αλήθεια, αλλά οι πολίτες δεν μπορούν να ξεγελασθούν», λέει ο Μαντσέβσκι.
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι πίσω από τη χρηματοδότηση των νέων αγαλμάτων κρύβονται χρηματικές  συναλλαγές χωρίς νόμιμη κάλυψη», είπε ο ίδιος και ζήτησε να γίνει ενδελεχής οικονομική έρευνα, για να εξακριβωθούν οι πηγές της χρηματοδότησης των νέων αγαλμάτων.
Τα πέντε μνημεία που στήθηκαν στη διάρκεια μιας νύχτας, κυριολεκτικά,  επιτείνουν την αντίθεση μεταξύ των εθνοτήτων και τοποθετούν μια διαχωριστική γραμμή μέσα στο κέντρο των Σκοπίων, σημειώνει το δημοσίευμα.

http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: