Σάββατο 15 Μαΐου 2010
Εληξε η νεο-oθωμανική επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα με ελληνικά εποικινωνικά τρύκ της κυβέρνησης Παπανδρέου
Σειρά συμφωνιών και μνημονίων, περισσότερο επικοινωνιακής παρά πρακτικής σημασίας προχώρησε η τουρκική αντιπροσωπεία με ελληνικούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Με την Κοινή Διακήρυξη για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.
Σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα: την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, τη συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και την κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
Εμμένει,όμως, στην απειλή κήρυξης πολέμου στην Ελλάδα (CASUS BELLI) ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.Το μόνο ενδεχόμενο να αρθεί το CASUS BELLI) είναι να παραιτηθεί η Ελλάδα από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. λέγοντς «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Γ.Παπανδρέου δεν διαφώνησε.
Επίσης,Τον αφοπλισμό των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που υπερασπίζουν το Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο Χίλτον μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Ο Τ.Ερντογάν είπε ότι οι παραβιάσεις γίνονται στο Αιγαίο επειδή τα ελληνικά μαχητικά πετούν… οπλισμένα! Πάντως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασε λέγοντας "Καλή γειτονία σημαίνει σχέδια πτήσης. Αν η τουρκική Αεροπορία τα έδινε δεν θα υπήρχε ανάγκη αναχαίτισης από τα ελληνικά μαχητικά".
Να "αποκοιμίσουν" τους Έλληνες και "να μην αναπαράγουν ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, γιατί έτσι δεν μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα" (!), ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από διευθυντές ελληνικών ΜΜΕ με τους οποίους είχε συνάντηση το πρωί σήμερα μαζί τους. Στiς ερωτήσεις περί των υπερπτήσεων, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισι χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα".
Φυσικά ψεύδεται γιατί επανειλημμένα έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ. Άλλωστε μετά το 1974 κανείς Τούρκος πρωθυπουργός δεν βομβάρδισε ξένη χώρα με εξαίρεση τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία το 1999.Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου με την απαγόρευση δημοσιοποίησης των τουρκικών προκλήσεων ήδη συνεργάζεται με την Τουρκία στο θέμα αυτό. Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πατριώτες και δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε καμία τέτοια απαγόρευση, όπως ήδη αρνούνται...
Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη». Και όλα αυτά η κυβέρνηση τα ακούει χωρίς να αντιδρά!
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισι χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς». Για τα σχέδια εισβολής στον Έβρο δεν είπε τίποτα...Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών (!), διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;» διερωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, κι αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».
Πηγή : http://www.defencenet.gr/
Ετικέτες
Επιτροπή-Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου