Μείζον εθνικό και πολιτικό θέμα δημιουργείται με την φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στο «Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum», όπου τοποθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ διεθνούς διατησίας για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Άγκυρας και συνακόλουθα πιθανή παραχώρηση ελληνικών εδαφών στην Τουρκία! Η φράση του «όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», είναι η πρώτη δημόσια δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, που δέχεται ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα εδάφη,
Aυτά τα εδάφη τα χαρακτηρίζει «λεπτομέρειες» ο αντιπρόεδρος της ελληνικής (;) κυβέρνησης και δέχεται αυτά τα εδάφη να αποτελέσουν αντικείμενο διαιτησίας και να αποφασίσουν «τρίτοι» για την τύχη τους! Και επειδή σε μία διαιτησία ποτέ δεν ξέρεις το αποτέλεσμα, πρακτικά δέχεται ακόμα και την παραχώρηση ελληνικών εδαφών ως αποτέλεσμα αυτής της διαιτησίας.
Το θέμα είναι τεράστιο και δείχνει τις διαθέσεις της κυβέρνησης ως προς το που προτίθεται να οδηγήσεις τις σχέσεις με την Τουρκία. Βέβαια δεν διευκρίνισε το είδος των «εδαφικών λεπτομερειών ή των γεωγραφικών ιδιομορφιών» ακόμα, αλλά είναι βέβαιο ότι αναφερόταν στις «γκρίζες ζώνες». Η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή σε διαιτησία «τρίτων» για την τύχη ελληνικών εδαφών που διεκδικεί η Τουρκία, αποτελεί και την κυριότερη είδηση που βγάζει η επίσκεψη Ερντογάν. Δηλαδή συνολικά όλα Χάγη: Εδαφικό, υφαλοκρηπίδα, "γκρίζες" ζώνες...Ιδού ολόκληρη η δήλωση ου Θ.Πάγκαλου για το θέμα:
Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο".
Πηγή : http://www.defencenet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου