Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κυπριακό και Σκοπιανό στη Νέα Υόρκη

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Τα νέα δεδομένα στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, που προκλήθηκαν από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν επίδραση και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, την οποία ανέλαβε η ΝΔ δια του αντιπροέδρου της Σταύρου Δήμα. Ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί να μη βλέπει με το ίδιο μάτι τα εθνικά θέματα όπως ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν νομίζω πως αμφιβάλλει κανείς ότι είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την πολιτική του αρχηγού του.
Τις επόμενες δέκα ημέρες θα διεξαχθούν συνομιλίες για το Σκοπιανό και το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Σε άλλες εποχές, τα θέματα αυτά μονοπωλούσαν την επικαιρότητα. Θυμάμαι ότι τα ελληνικά και κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα πλήρωναν ακριβοπληρωμένες αποστολές για να καλύψουν τις διαπραγματεύσεις. Θεωρώ ότι και τώρα είναι αυξημένο το ενδιαφέρον του λαού και κακώς τα ΜΜΕ σνομπάρουν τα εθνικά θέματα.
Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα, μπορεί οι εξελίξεις να μας εξαναγκάσουν να στρέψουμε την προσοχή μας προς το Σκοπιανό και το Κυπριακό, διότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα υποβολής προτάσεων από τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας και εισηγήσεων του Μπαν κι Μουν για το πρόβλημα της Κύπρου, και ειδικά για τον εκβιασμό της σύγκλησης πολυμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή των «μητέρων πατρίδων». Οι πιθανότητες είναι πολλές και θα προβλέψω ότι θα προκληθεί «τρικυμία» για έναν και μοναδικό λόγο. Οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που είτε είναι αρχηγός, είτε όχι, θα ελέγχεται για ένα διάστημα από τον μηχανισμό του κ. Παπανδρέου.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο κ. Νίμιτς υποβάλει τελική πρόταση; Πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος της ΝΔ εάν ο γγ του ΟΗΕ απαιτήσει διεθνή διάσκεψη; Με δεδομένες τις θέσεις του κ. Σαμαρά, θα απορρίψει πρόταση για ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ είναι αντίθετος και με την πολυμερή για το Κυπριακό, διότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.
Μπορεί το ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα να είναι σε επικίνδυνα χαμηλό σημείο, όμως η αναμενόμενη διπλή άρνηση του κ. Σαμαρά θα ανάψει τα αίματα...

Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: