Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Τις βαλίτσες του ετοιμάζει ο Φώτης Ξυδάς στην Άγκυρα, καθώς δεν θα υπάρχει σε λίγο τρόπος να παραμείνει στην πρεσβεία με επίσημο τρόπο και μισθοδοτούμενος, αλλά η εκκρεμότητα θα παραμένει, όσο δεν υπάρχει σύγκληση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού για να κλείσουν οι τρύπες.

— Έτσι ανοίγει η όρεξη και για άλλα πόστα-φιλέτα. Λονδίνο, Ρώμη και Ουάσινγκτον είναι μερικά από αυτά.
— Ο Β. Κασκαρέλης, όσο αισθάνεται ότι δεν τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του, μάλλον ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια ακόμη παράταση (την τρίτη μάλλον, μια και χάσαμε τον λογαριασμό), οπότε με τα έτσι και τα αλλιώς θα κρατά ζεστή τη θέση. Η τύχη η δική του, όμως, είναι μάλλον ατυχία για τον επίδοξο διάδοχό του, ο οποίος από καιρό σκεφτόταν ότι από υπηρεσιακή θέση, έστω και την ανώτερη, δεν είναι άσχημη μια περαντζάδα και από τας Ουασιγκτώνας πριν αποσυρθούμε στη σύνταξη, που σε συνομηλίκους έχει έρθει από καιρό.
— Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν προσδοκίες και στη Ρώμη, όπου ο Μ. Καμπάνης πάντοτε ελπίζει σε μια παράταση παραμονής στις όχθες του Τίβερη, καθώς στα δικά του στηρίγματα θα προστεθούν και αυτά του οικογενειακού περιβάλλοντός του στον επίδοξο υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ (τον κ. Βενιζέλο εννοούμε, για να μην υπάρξει παρεξήγηση).
— Ελπίδες όμως και στο Λονδίνο για παρατάσεις, αν και στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού γίνονται υπολογισμοί, που όμως δεν βγαίνουν: οι θητείες εκεί με τρεις διαφορετικούς υπουργούς καταντούν και βαρετές. Αλλά όταν οι υπουργοί δεν αποφασίζουν καν την αλλαγή των διπλωματικών γραφείων που κληρονομούν, τότε είναι να μην ελπίζει ο κ. Σάνδης ότι θα συνεχίσει να απολαμβάνει τον Τάμεση;
— Γνωρίζει ο κ. Δήμας ότι κάποιοι από το υπουργείο του οποίου προΐσταται έκοψαν όλα τα χρήματα που πήγαιναν για στοιχειώδεις υποχρεώσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας;
— Κι αν τα χρήματα που ζητούσαν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι παράγοντες της μειονότητας για τη μεταφορά των μαθητών από τα χωριά τους στα μειονοτικά σχολεία ήταν υπερβολικά, η λύση προφανώς δεν ήταν να κοπούν εντελώς, αλλά να υπάρξει έλεγχος και περιορισμός της σπατάλης.
— Κύριε Δήμα, ποια εικόνα θα σχηματίσουν τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα σχολεία τους, επειδή η μητέρα πατρίδα δεν φρόντισε να δοθούν τα είκοσι ή τριάντα χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται;
— Και για να μη μιλήσουμε για άλλες υποχρεώσεις και ανάγκες, απλώς να υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιττή λειτουργική δαπάνη, που μπορεί να περικοπεί κατά βούληση, η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας στην Αλβανία…
• Μια και ο λόγος για την Αλβανία, δεν είναι εύκολη η διαχείριση των αποτελεσμάτων της προβληματικής απογραφής πληθυσμού, καθώς η αποχή φαίνεται ότι ήταν χαμηλή και δεν ξεπέρασε τις 20-25 χιλιάδες ανθρώπους. Εάν επιχειρηθεί να ταυτιστεί ο αριθμός αυτός με τον αριθμό των μελών των μειονοτήτων που είχαν κηρύξει μποϊκοτάζ της απογραφής, είναι προφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του μεγέθους της ελληνικής μειονότητας.
— Συνεχίζει η Αθήνα να δίνει λάθος μηνύματα στην ελληνική μειονότητα. Στο ΚΕΑΔ και τον πρόεδρό του Β. Ντούλε μπορεί να καταλογίσουν πολλά. Όμως η λύση δεν μπορεί να είναι η πριμοδότηση της άλλης οργάνωσης MEGA, η οποία έχει συγκροτηθεί κυρίως σε ιδεολογική βάση, συγκεντρώνοντας το δεξιό στοιχείο της μειονότητας, που παραδοσιακά συνδεόταν με το βορειοηπειρωτικό λόμπι της Νέας Δημοκρατίας.
— Η συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με το προεδρείο του MEGA και οι διαρροές για το σνομπάρισμα της Συγγρού στον κ. Ντούλε μάλλον πριμοδοτούν τις διασπαστικές κινήσεις παρά υποστηρίζουν την ενωτική δράση που πρέπει να υπάρξει στο πλαίσιο της μειονότητας.
— Εξάλλου, έρχονται εκλογές και μετά τα δυσάρεστα της απογραφής το μόνο που δεν χρειάζεται η μειονότητα είναι ακριβώς να εμφανιστεί διασπασμένη, χάνοντας και το μοναδικό όπλο που διαθέτει, δηλαδή την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, που έχει πολλαπλασιαστική δύναμη στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.
— Πάντως, και από την Ελλάδα είναι αντιφατικά τα μηνύματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στο μήνυμά του για την επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το οποίο μετέφερε στην εκδήλωση που έγινε στην Δερβιτσάνη ο γεν. πρόξενος Αργυροκάστρου Ν. Κοτροκόης, ήταν σαφής:
— «Σε αυτή τη συγκυρία, η αποτελεσματική προάσπιση και ενίσχυση των δικαίων των Ελλήνων της Αλβανίας προϋποθέτει όλοι να συνταχθούν γύρω από την αξία που το ίδιο το όνομα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ υποδηλώνει, την αξία της ενότητας, της πανστρατιάς για την επίτευξη των κοινών σκοπών του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας της Αλβανίας»...
— Ο κ. Δήμας είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους κ. Ντούλε και Μπολάνο, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ενότητας στην ελληνική μειονότητα.
— Εξάλλου, μας έφτασε η καταγγελία ότι στην καταδίκη του μειονοτικού Ντίσιο στην Κορυτσά για το γνωστό επεισόδιο που έστησαν οι Αλβανοί στην Μπομποστίτσα υπήρχε και μειονοτικός δάκτυλος.
— Το ξεκαθάρισμα προσωπικών και πολιτικών λογαριασμών με μοχλό πίεσης το αλβανικό καθεστώς αποτελεί δυστυχώς παιδική ασθένεια του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.
— Στην περίπτωση, πάντως, του κ. Ντίσιο, που καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή, επειδή υποτίθεται ότι κατά την ανέγερση μνημείου στη μνήμη ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στην Κορυτσά προηγήθηκαν ζημιές στο νεκροταφείο, θα πρέπει να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη αντίδραση της Αθήνας.\

— Ο Τρύφων Παρασκευόπουλος ακόμη αναμένει την απόφαση μετακίνησής του από τη θέση του πολιτικού διευθυντή στη ΜΕΑ του ΝΑΤΟ. Έτσι, ο κ. Σταματόπουλος παρέμεινε στις Βρυξέλλες, μέχρι να αντικατασταθεί και να ξεκινήσει για το νέο πόστο του στη Σόφια.
• Διαβάσαμε ότι στην περίφημη Πύλη ή Αψίδα της «Μακεδονίας» που στήθηκε στα Σκόπια υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις που αποτυπώνουν τη «Μακεδονία» να φθάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη και να καταλαμβάνει όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Έγινε άραγε διάβημα ή η περήφανη ελληνική διπλωματία κατάπιε και αυτήν την προκλητική ενέργεια;
Ο καιροσκοπισμός και τα μικροσυμφέροντα στην Κύπρο έχουν οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο το πολιτικό σύστημα στο νησί. Και τελικά σε έναν πραγματικό αναχρονισμό η μόνη λογική φωνή που ακούγεται σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσόστομου. Γιατί είναι σαφές ότι όταν ο κ. Έρογλου και η Τουρκία δηλώνουν ότι η λύση θα είναι αυτή των «δυο Δημοκρατιών», δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέραν του πολιτικού θάρρους για να δηλώσεις (όπως έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος) ότι οι συνομιλίες έχουν ξεφύγει πλήρως από τη βάση της ομοσπονδιακής λύσης.


Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: