Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Αλωνίζει ο Ντάουνερ στη Κύπρο! Ζήτησε να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό Συρρέουν Αγγλοαμερικανοί διπλωμάτες στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις

 Με δυσαρέσκεια παρακολουθούν κυβερνητικοί και πολιτικοί κύκλοι τη δραστηριότητα του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ και κυρίως τον αισιόδοξο τόνο που προσπαθεί να δώσει στις προσπάθειες για σύντομη επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Ήδη, ο κ. Ντάουνερ ζήτησε να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μπαν Κι-μουν - Κασουλίδη, δηλώνοντας "ενθαρρυμένος" από τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ανδρών. Τώρα, τι "ενθάρρυνση" αποκόμισε ο κ. Ντάουνερ, μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Τουλάχιστον από κυπριακής πλευράς, αφέθηκε να διαρρεύσει ότι ο Γ.Γ. αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, το φθινόπωρο, δεδομένου ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σχετικά με τις δραστηριότητες του κ. Ντάουνερ, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι:
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μία μέρα μετά το δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες στη Λευκωσία, στις 29 Μαΐου. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προς τον Πρόεδρο του Σ.Α. για τον μήνα Μάιο, που είναι το Τόγκο. Η ενημέρωση της 30ής Μαΐου θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το αίτημα της Γραμματείας του ΟΗΕ υποβλήθηκε μόλις την Πέμπτη, μία μέρα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Γ.Γ. Μπαν Κι-μουν. Ακολούθησε την επομένη ανακοίνωση, από τη Λευκωσία, του εκπροσώπου της αποστολής των καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό, όπου ο κ. Ντάουνερ εμφανιζόταν "ενθαρρυμένος από την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη».
Διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τον αισιόδοξο τόνο της ανακοίνωσης, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά και σε «πολλαπλασιασμό» των επαφών του κ. Ντάουνερ με μέλη των δύο κοινοτήτων, αλλά και διεθνείς πρωταγωνιστές.
Έρχονται διπλωμάτες
Πάντως, την ίδια στιγμή, παρατηρείται δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των Αγγλοαμερικανών, γύρω από το Κυπριακό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Κύπρο και ο ίδιος ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ σε μια σύντομη επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, νωρίτερα την περασμένη Τετάρτη και πριν από τη συνάντηση Κασουλίδη - Μπαν, επαφές στην έδρα του ΟΗΕ με υψηλά ιστάμενα στελέχη της Γραμματείας είχε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και χειριστής του Κυπριακού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έρικ Ρούμπιν.
Ο κ. Ρούμπιν θα βρίσκεται κι αυτός στη Λευκωσία στις 29 Μαΐου, όπως κι ο Βρετανός ομόλογός του στο Φόρεϊν Όφις.
Ενδιαφέρον να επισκεφθεί την περιοχή εκδήλωσε κι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος μάλιστα -σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή- ρώτησε τον Ιωάννη Κασουλίδη αν εκτιμά ότι μία επίσκεψή του θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα για τις συνομιλίες.
Επιπροσθέτως της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. από τον κ. Ντάουνερ, στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα υποβάλλει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας, θα έχει χωριστό κεφάλαιο για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: