Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο Αγνοούνται – Η Συμφωνία τους Θέτει κάτω από τον Αλβανικό Ζυγό


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινα απέκλεισε ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. «Δεν θα γίνει δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς, διατυπώνοντας, όπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα του Kyodo, για πρώτη φορά με απόλυτη σαφήνεια τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, σε προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζέμουν με αφορμή τις επικείμενες τοπικές εκλογές, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών. «Βεβαίως, η συμφωνία θα εφαρμοστεί» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς, διευκρινίζοντας ότι κατά την άκαρπη συνάντηση του ιδίου και του αναπληρωτή του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, διαπιστώθηκε εκ νέου η διαφωνία της πλευράς του βορείου Κοσόβου, η οποία θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την εγκυρότητα της συμφωνίας. «Αν υπάρχει διάθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να αποφασιστεί άμεσα. Αν δεν διεξαχθεί δημοψήφισμα, και όπως φαίνεται δεν θα διεξαχθεί, η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά θα ήταν άδικο για τη Σερβία στο σύνολό της, γιατί το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο το βόρειο Κόσοβο», επεσήμανε ο κ. Ντάτσιτς, ενώ σημείωσε ότι ήδη η προθεσμία εφαρμογής της συμφωνίας έχει λήξει.
Προηγουμένως, ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Pink, τόνισε ότι «η άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας θα στοιχίσει σημαντικά στη Σερβία» και «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει τη Σερβία σε μια φθίνουσα πορεία, κυρίως γιατί αυτή η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του σερβικού λαού». Διευκρινίζοντας ότι με τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνώρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ούτε επέτρεψε στο Κόσοβο να καταστεί μέλος του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, επεσήμανε δε ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν πρέπει να φοβούνται μήπως βρεθούν κάτω από τον «αλβανικό ζυγό».
Επιπλέον την προσφυγή των Σέρβων του Κοσσόβου στο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να στηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS), προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του DSS, Σλομπόνταν Σάμαρτζιτς το αίτημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στις 8 Μαΐου, μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων του βορείου Κοσόβου και αφού το υπογράψουν οι βουλευτές του κόμματος. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου αντίστασης κατά της κυβερνητικής πολιτικής που παραδίδει το Κόσοβο στους αλβανοκοσοβάρους» ανέφερε ο κ. Σάμαρτζιτς σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug.
Είναι ολοφάνερο που οδηγούνται τα πράγματα και ποιοί τελικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Σέρβων, όμως παρά τη διαφαινόμενη διαπλοκή, συμφωνίες με τον κυριότερο παίκτη στο περιθώριο, δεν έχουν απολύτως καμία τύχη και η αστάθεια καραδοκεί.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: