Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ο Κωλεττισμός στην Ελλάδα

Ο  πολίτης Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Για τον πρώτο πρωθυπουργό του νεοπαγούς ελληνικού κράτους, τον αρχιφαύλο Ιωάννη Κωλέττη, διαβάζουμε: «Πρώην γιατρός του Αλή Πασά και πρωταθλητής του πολιτικού αμοραλισμού ήταν ο πρώτος πολιτικός που κατάφερε, διαχειριζόμενος τις υποθέσεις της χώρας, να αποκτήσει μια περιουσία 63.000 δραχμών».
Σημ.: Η δραχμή ισοδυναμούσε με το χρυσό γαλλικό φράγκο», γράφει ο ιστορικός Καστελάν, στον οποίο παραπέμπει ο Δ. Χαριτόπουλος στο έργο του: «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων», εκδ. «Εξάντας», τόμ. Α΄, Αθήνα 1997, σελ. 20.
Όπερ σημαίνει τεράστια περιουσία που αποκτήθηκε «δημοκρατικά», δηλαδή φαυλοκρατικά, όπως το γεγονός αυτό καταδίκαζε και ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο οποίος καυτηριάζοντας την ανθελληνική πολιτική των «προστάτηδων Δυνάμεων», έλεγε: «Ας σας ευγνωμονούν εκείνοι οπού τους δώσατε τα δάνεια και τάφτιασαν λούσια και πολυτέλειες κι’ άλλα τοιαύτα. Εκεινών εκάματε καλό με τα δάνειά σας, τα’ Αρμπαμπέρη, του Κωλέττη, του Μαυροκορδάτου, του Μεταξά και συντροφιές τους» (βλ. «Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη», εκδ. «Μέλισσα», Αθήνα 1957, σελ. 419. Με αυτές τις φαυλοκρατικές επιδόσεις πάνω στο πτώμα της καθημαγμένης Ελλάδας, άνοιξε η αυλαία του πολιτικού της βίου, ο οποίος άρχισε με κλεψιές των Κωλέττηδων και της παρέας τους.
Με πόση πίκρα ο μπαρουτοκαπνισμένος στρατηγός καυτηριάζει τα θλιβερά γεγονότα λέγοντας: «Όσοι έχουν την  τύχη μας σήμερον εις τα χέρια τους, όσοι μας κυβερνούν, μεγάλοι και μικροί, και υπουργοί και βουλευταί, τόχουν σε δόξα, τόχουν σε τιμή, τόχουν σε ικανότητι να τους ειπής ότι έκλεψαν, ότι πρόδωσαν, ότι άφησαν τόσα κακά εις την πατρίδα» (βλ. ό.π. σελ. 546).
Καταλήγει ο Μακρυγιάννης: «Όχι όμως να φαντάζωνται και τα κατορθώματα τα πατρικά, όχι να πορνευθούν την αρετή και να καταπατούν τον νόμον και νάχουν την επιρροή για ικανότητα»(σελ. 547).
Επιμύθιο: Θα νόμιζε κανείς ότι αυτά τα γράφει ο στρατηγός για τους σημερινούς πολιτικούς αθλίους των Αθηνών. Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, ούνα τσέπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: