Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πως έκανε τους στρατηγούς "τρομοκράτες" ο Ερντογάν

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 

 Με την ισόβια κάθειρξη του πρώην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασπούγ με την κατηγορία συμμετοχής στην «τρομοκρατική» οργάνωση όπως χαρακτήρισε το τουρκικό δικαστήριο, την  Εργκενεκόν,   μάλλον ολοκληρώθηκε άλλος ένας κύκλος δίωξης της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον των τούρκων «πασάδων».  Mαζί με τον Μπασμπούγ  οδηγούνται στη φυλακή και πολλοί άλλοι αξιωματικοί.
 
Ουσιαστικά με την απόφαση του, το δικαστήριο χαρακτηρίζει «τρομοκράτη»  έναν άνθρωπο που έχει περάσει απ’όλες τις θέσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και έχει φτάσει μέχρι την κορυφή και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας.
                                  
Βροχή" έπεσαν οι ποινές του δικαστηρίου της Σηλυβρίας που ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για την  υπόθεση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν. To δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση του εισαγγελέα που ανέφερε πως η Εργκενεκόν είναι «τρομοκρατική» οργάνωση.

275 άτομα καταδικάστηκαν από το δικαστήριο ενώ απαλλάχθηκαν 21 άτομα από τις κατηγορίες.

 Η πιο «εντυπωσιακή» ποινή ήταν αυτή του Μπασμπούγ καθώς κανείς δεν περίμενε πως ο  πρώην επιτελάρχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα καταδικάζονταν σε ισόβια κάθειρξη.

Ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012 είχε τονίσει πως ο Ιλκέρ Μπασμπούγ δεν θα έπρεπε  να παραμένει προφυλακισμένος, το δικαστήριο είχε αντίθετη γνώμη. Ο πρώην επιτελάρχης είχε συλληφθεί στις 6 Ιανουαρίου του 2012 καθώς «υπήρχαν υποψίες διαφυγής του» σύμφωνα με τον εισαγγελέα!

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης θεωρείται και ένα μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης προς τους «πασάδες» πως ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι της εξουσίας.

Ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μόλις άκουσε την είδηση αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα και δήλωσε « την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η Θεια δίκη».

Ο Μπασμπούγ δεν είναι ο μόνος αξιωματικός του στρατού που καταδικάστηκε μαζί του οδηγούνται στη φυλακή σημαντικά ονόματα. 
Όπως ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας ναύαρχος Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε  ποινή κάθειρξης 20 ετών.  O πρώην αρχηγός της Α΄Στρατιάς στρατηγός Χουρσίτ Τολόν με την ίδια ποινή καταδικάστηκε  και ο πρώην αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής  Σερέφ Έρουγκουρ !
Ο πρώην αρχηγός του Σώματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Ισμαίλ Χακκί Πεκίν καταδικάστηκε σε 7.5 χρόνια κάθειρξης. και άλλοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγούνται στη φυλακή με βαρύτατες ποινές!

Παράλληλα, τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης , ανάμεσα τους δυο πρώην  δημοσιογράφοι   καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 35 έτη.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 17 καταδικασμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο Μεχμέτ Χαμπέραλ, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αλλά δεν μπόρεσε να ορκιστεί ως βουλευτής, επειδή δικαζόταν όντας προφυλακισμένος!
Και οι 17 ήταν κατηγορούμενοι ήταν προφυλακισμένοι για περισσότερο από δυο χρόνια!
Αλλα ονόματα που καταδικάστηκαν με βαριές ποινές είναι  ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Ντογού Περιντσέκ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ,  ο δημοσιογράφους Τουντζάϊ Οζκάν ισόβια,  ο δημοσιογράφος και βουλευτής του CHP Μουσταφά Μπαμλπμάϊ, 34 χρόνια 8 μήνες,  άλλος ένας βουλευτής του CHP Σινάν Αϊγκιούν 13 χρόνια 6 μήνες, o Κεμάλ Αλεμντάρογλου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης 15 χρόνια 8 μήνες. Ο Αλεμντάρογλου είναι αυτός που το 2004 είχε απειλήσει τη χώρα μας με εισβολή!

Η Τουρκική κυβέρνηση ευχαριστημένη με την απόφαση 

 Ο Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίστηκε πως « η ύπαρξη της οργάνωσης Εργκενεκόν και η προσπάθεια της οργάνωσης να ανατρέψει μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε και με την απόφαση του δικαστηρίου. Τώρα ας δουμε τι θα πουν όσοι στήριζαν αυτούς”.
 Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως « οι αποφάσεις του δικασητίου δεν είναι νόμιμες και από ηθική και από πολιτική και από νομική άποψη»

Οι εισαγγελεις αναφέρουν για προσπάθεια βίαιης ανατροπής της Τουρκικής κυβέρνησης 

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως η παρακρατικής οργάνωση Εργκενεκόν ήταν ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές δημοσιογράφους, αξιωματικούς , διανοούμενους και είχε ως στόχο την ανατροπή   της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς η οργάνωση είχε στόχο  βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ακόμη και τρομοκρατικά χτυπήματα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για επέμβαση του στρατού. Ανάμεσα στις ενέργειες που είχαν αποκαλυφθεί από τις έρευνες ήταν και η δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου! 

 Ένα θέμα που έχει προκαλέσει σκεπτικισμό για τις σχέσεις του κράτους με το παρακράτος και τις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι πως ως μάρτυρας στη δίκη κατέθεσε και πρώην ηγετικό στέλεχος του PKK Σεμντίν Σακίκ, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές  και με όσα δήλωσε βοήθησε στο έργο των τούρκων εισαγγελέων. Το ερώτημα των δικηγόρων υπεράσπισης είναι αν ο Σακίκ είπε την αλήθεια ή ανέφερε όσα του ζήτησαν να καταθέσει με κάποιο αντάλλαγμα.

Το "τηλεφώνημα" που ξεκίνησε τις έρευνες για την Εργκενεκον 

Ολα έγιναν λίγες εβδομάδες μετα την "προεδρική" κρίση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατηγούς
 

To “κουβάρι» της Εργκενεκόν άρχισε να ξετυλίγεται στις 12 Ιουνίου του 2007 με ένα τηλέφωνο καταγγελίας για την υπάρξη 27 χειροβομβίδων σε μια γιάφκα στην περιοχή Ουμράνιγιε της Κωνσταντινούπολης. Στις έρευνες τις αστυνομίας βρέθηκε ο οπλισμός και ξεκίνησαν οι έρευνες βάσει της ομολογίας των ιδιοκτητών της γιάφκας που «φωτογράφισαν» κάποιους από τους κατηγορουμένους.
Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου του 2008 με τις κατηγορίες εναντίον 86 ατόμων ανάμεσα τους πρώην στρατηγοί , δημοσιογράφοι , πολιτικοί.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προκληθεί κρίση ανάμεσα στους στρατηγούς και την κυβέρνηση. Ο Ερντογαν ήθελε ως πρόεδρο τον Αμντουλάχ Γκιούλ με τους στρατηγούς να μην δέχονται και να απειλούν μέσω διαδικτυακού μηνύματος πως « θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν το κοσμικό κράτος». Ο Ερντογάν λόγω αυτών των απειλών και του αδιεξόδου είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 27 Ιουλίου του 2007.

  Αργότερα το 2009 και το 2010 στη δίκη προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες και άλλοι κατηγορούμενοι με τον αριθμό τους να φτάνει του 275.

"Δίκη αυτών που εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση";
 

  Στην Τουρκία οι επικριτές της κυβέρνησης αναφέρουν πως η δίκη  είχε μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» και ουσιαστικά τιμωρήθηκαν όσοι ήταν εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και του ισλαμικού τάγματος Φετχουλάχ Γκιουλέν. Και ως παράδειγμα αναφέρουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καμία δίκη των βιαιοτήτων εναντίον των Κούρδων τη δεκαετία του 90΄ ή ακόμα και του βομβαρδισμού αθώων Κούρδων το  2011 στην περιοχή Ουλούντερε όπου είχαν σκοτωθεί 39 .
 Χάος έξω απο την δικαστική αίθουσα 

Όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις επικράτησε «χάος» και εντός και εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου. Οι συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε λυγμούς.  Την ίδια ώρα χιλιάδες τούρκοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την αίθουσα του δικαστηρίου για να διαδηλώσουν. Οι αστυνομικοί και οι άνδρες της στρατοχωροφυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν ακόμη και μέσα από τα   χωράφια στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν λάβει έκτακτα μέτρα ασφάλειας είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην περιοχή.

www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: