
Η προσφυγή κατά της Γερμανίας επήλθε μετά από μια εικοσαετία αγώνων στα ελληνικά δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε ότι η Γερμανία διέθετε ασυλία βάσει των διεθνών συμβάσεων.
«Πρόκειται για το τέλος μιας μακράς διαδικασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ προσθέτοντας ότι «τελειώσαμε με τα ελληνικά δικαστήρια και ελπίζουμε τώρα ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να συμβάλλει στην επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε η εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία».
Τα λύτρα είχαν καταβληθεί για την απελευθέρωση 9.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, που προορίζονταν για τα στρατόπεδα εργασίας της Γερμανίας. Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, το 1942, ο Γερμανός διοικητής της πόλης, Μάξ Μέρτεν, ζήτησε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποφυλάκισή τους. «Ήταν άρρωστοι, ετοιμοθάνατοι, πεινασμένοι, οι οποίοι δούλευαν νηστικοί και η κοινότητα είχε μαζέψει χρήματα για την απελευθέρωσή τους» δήλωσε ο Σαλτιέλ.
Συνολικά είχαν συγκεντρωθεί 1,9 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή σχεδόν 69 εκ. δολάρια, πριν ξεκινήσει η μεταφορά τους από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα θανάτου. Από την προπολεμική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που αριθμούσε 55.000, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 49.000 άτομα, ενώ επέζησαν λιγότεροι από 2.000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου