Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Ανοικτή Επιστολή σε Βενιζέλο από το «Μακεδονικό Μανιφέστο»


«Επί 2.000 χρόνια η Ελλάδα οικειοποιείται το μακεδονικό πολιτισμό»

Φεβρουάριος  18, 2014.

Η οργάνωση των Σκοπίων που αυτοαποκαλείται «Μακεδονικό Μανιφέστο», πριν από την επικείμενη επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, στα Σκόπια, απέστειλε ανοικτή επιστολή , ζητώντας από την Ελλάδα και προσωπικά από το Βενιζέλο να πάψει να υπηρετεί το ψέμα, την πίεση και τους εκβιασμούς και να απευθύνει απειλές προς το νοτιοσλαβικό κράτος για την πορεία του προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Γράφει η σλαβική ομάδα του «Μακεδονικού Μανιφέστου» των Σκοπίων:
«Η χώρα σας είναι αυτή που οικειοποιείται την αρχαία Μακεδονική Κληρονομιά, την Φοινική, την Σημιτική και άλλες ανατολικές κουλτούρες,  για περισσότερα από 2.000 χρόνια για να χτίσει το μύθο της Ελλάδας, ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και όχι τη Μακεδονία.
Τον 19ο αιώνα, ο διάσημος Γερμανός βαλκανολόγος Jacob Falmerajer είπε ότι οι Έλληνες δεν έχουν κουλτούρα, ούτε ταυτότητα και ότι η ελληνική καταγωγή είναι ένα παραμύθι.
«Στις φλέβες του πληθυσμού της σύγχρονης Ελλάδας, δεν τρέχει ούτε μια σταγόνα αίμα ελληνικό. Αλλά δεν θα σας ρωτήσω σχετικά με την καταγωγή σας.  Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία για τη γενοκτονία που η χώρα σας έχει κάνει στους «Μακεδόνες», οι θηριωδίες υπερβαίνουν τα τερατώδη εγκλήματα του φασισμού.
Και δεν είναι τυχαίο που η χώρα σας, σήμερα, έχει ένα από τα μεγαλύτερα φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη», σημειώνουν οι Σλάβοι του «Μακεδονικού Μανιφέστου», προς τον Βενιζέλο.
«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να κρίνεται τα Σκόπια», συνεχίζει η επιστολή, «όταν στα μουσεία σας, με χρήματα της Ευρώπης, έχετε κλεμμένα έργα τέχνης των Μακεδόνων.
»Καταλαμβάνετε το 51 τοις εκατό της μακεδονικής εθνοτικής επικράτειας, έχετε καταργήσει τα «μακεδονικά» τοπωνύμια που επιβίωσαν από την εποχή της ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής αυτοκρατορίας και μια κραυγή βγαίνει από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»: Ιδού ο κλέφτης!, γράφει η επιστολή του «Μακεδονικού Μανιφέστου».
Και συνεχίζει:
«Ο «μακεδονικός» λαός δεν θα εγκαταλείψει την αρχέγονη ιστορία και την ταυτότητά του. Απλά κάνει παραχωρήσεις. Και με την κακή πολιτική υστερία, την παράνοια και την ώθηση του μίσους και του ρατσισμού, η καλή γειτονία είναι αδύνατη.
Από εσάς και όχι από εμάς, και τα ιστορικά σας σύνδρομα, απειλείται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η «Μακεδονία» θα συνεχίσει τη διαδρομή της, που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις γενικά αποδεκτές οικουμενικές αρχές. Και θα πετύχουμε. Η πολιτική σας του 19ου αιώνα έληξε και έγινε ιστορία. Θα μείνει μόνο μια μεγάλη ιστορική ντροπή για τη χώρα σας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει το «Μανιφέστο» των Σλάβων των Σκοπίων.

Σκόπια: Διαμαρτυρίες για την επίσκεψη Βενιζέλου


Φεβρουάριος 19, 2014.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αργά το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε έξι μεγάλες πόλεις των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με την κυβέρνηση του νοτιοσλαβικού κράτους θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το παγκόσμιο σλαβικό κογκρέσο και από τους απογόνους των Σλάβων της ελληνικής Μακεδονίας.
Οι διαμαρτυρίες, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα θα είναι ειρηνικές  και θα εκφράσουν οι Σλάβοι των Σκοπίων τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της Ελλάδας προς τα Σκόπια.

Σκόπια: «Εάν λυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα, θα κλείσει το θέμα με τη Βουλγαρία»


Φεβρουάριος 18, 2014.

Σκόπια.
Εάν αποφασισθεί να βρεθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τη Βουλγαρία.
Αυτό ισχυρίστηκε ο καθηγητής Γιόβε (Δίας)  Κεκενόφσκι, σε συνέντευξή του στη σλαβική εφημερίδα «Nova Makedonija».
Ο Κεκενόφσκι που είναι ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας από το κόμμα VMRO-DPMNE δήλωσε:
«Νομίζω ότι, και πιστεύω ότι είναι, το πρόβλημα με την Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα της χώρας. Εάν επιλυθεί θα κλείσουν και ορισμένα ανοικτά ζητήματα που έχουμε τον ανατολικό γείτονά μας, τη Βουλγαρία.
Οι σχέσεις με τη Βουλγαρία έχουν από καιρό επιβαρυνθεί από το βάρος της ιστορίας και συμβάλλουν σε αυτό οι εθνικιστικές πολιτικές και μεροληπτικοί ιστορικοί που χρησιμοποιούν τη ρητορική της δεκαετίας του ’70 του περασμένου αιώνα.
Θα ήταν καλό κάποιοι πολιτικοί της Βουλγαρίας να ανανεώσουν τη μνήμη τους και να κάνουν ανάκληση της συμπεριφοράς τους που αντιστοιχεί στα μέσα του περασμένου αιώνα και να δείξουν θάρρος αντιμετωπίζοντας τη βαλκανική πραγματικότητα», είπε ο καθηγητής Κεκενόφσκι.
Ο Γιόβε Κεκενόφσκι συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες από το κυβερνών VMRO-DPMNE για τη θέση του προέδρου της χώρας.www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: