Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Αποτελεί, πλέον, σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που πλήττει το κύρος και υπονομεύει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής, η πρακτική που εφαρμόζει ο κ. Βενιζέλος, μετατρέποντας το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών και την αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Εξωτερικών σε προθάλαμο της Χ. Τρικούπη.

Δεν είναι δυνατόν το κτίριο που στεγάζει έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Πολιτείας να μετατρέπεται σε κομματικό γραφείο ή -ακόμη χειρότερα- σε πολιτικό γραφείο ζυμώσεων και κομματικών παζαριών.
Ποιο μήνυμα στέλνει ο κ. Βενιζέλος στους έλληνες διπλωμάτες, που οφείλουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους μακριά από πολιτικές και κομματικές επιρροές, όταν κάθε τρεις και λίγο ό,τι κομματικό στέλεχος η επίδοξο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, των «58», του Λοβέρδου, του Βούλγαρη ή του Γιαννίτση εμφανίζεται με το έτσι θέλω στο υπουργείο Εξωτερικών για να συμμετέχει σε σύσκεψη όχι για την εξωτερική πολιτική (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου της Ελιάς;

Είναι θλιβερό το θέαμα και ακόμη πιο τραγικό το αποτέλεσμα αυτής της σύγχυσης των ιδιοτήτων του κυρίου αντιπροέδρου.
Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ έχουν τα γραφεία τους για να κάνουν τα κομματικά ραντεβού τους. Ας μην ευτελίζουν έτσι το υπουργείο Εξωτερικών…

****

— Άρχισαν τα πήγαινε- έλα στην Αθήνα στελεχών που βρίσκονται εγκατεστημένα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου όχι μόνο για την πρόσληψη επικοινωνιολόγων και εταιρείας δημοσίων σχέσεων και δημοσκοπήσεων, αλλά και για επαφές με «φιλικούς» δημοσιογράφους που θα επιστρατευτούν για να βοηθήσουν το σπρώξιμο του νέου Σχεδίου Ανάν που είναι στα σκαριά. Τότε σκόρπισαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δολάρια και το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από εκείνο που περίμεναν, με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

— Τώρα έχουν διδαχτεί από το πάθημα και μόνο «μπροστάντζες» θα μοιράζονται, καθώς θα πρέπει οι «πρόθυμοι» να κάνουν τη δουλειά και την προπαγάνδα υπέρ του Αναστασιάδη, ενώ η «εξόφληση» θα γίνει όταν περάσει το Σχέδιο από δημοψήφισμα…

— Το επόμενο διάστημα θα δείτε πολλούς δημοσιογράφους και έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ να σφυρίζουν αδιάφορα για το Κυπριακό ή να εξυμνούν τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη. Θα ήταν πάντως χρήσιμο, εάν ελεγχόταν και το Πόθεν Έσχες τους για τις συγκεκριμένες περιόδους…

— Την ημέρα της συνάντησης Αναστασιάδη - Έρογλου είδαμε την τουρκική φρεγάτα να φθάνει και πάλι στο Σούνιο και τα τουρκικά αεροσκάφη να γαζώνουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς η Άγκυρα θέλει να στείλει τα μηνύματά της. Και είναι προφανές ότι, τώρα πια, δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν και ο Αχμ. Νταβούτογλου να ισχυρίζονται ότι είναι το στρατιωτικό βαθύ κράτος που προβοκάρει την τουρκική κυβέρνηση καθώς αυτή έχει τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σιωπή…

Εντύπωση μας προκάλεσε, πάντως, ότι το συνήθως λαλίστατο υπουργείο Εξωτερικών δεν θεώρησε υποχρέωσή του να εκδώσει έστω και μία ανακοίνωση για την προκλητική αυτή τακτική της Τουρκίας. Όταν όμως πρόκειται για δραστηριότητες του Β. Βενιζέλου, του Α. Γεροντόπουλου ή του Δ. Κούρκουλα…

• Δεν γνωρίζουμε εάν έχουν αναθερμανθεί οι ελληνορωσικές σχέσεις, όπως μας έλεγαν, αλλά είναι αρκετά παράξενο ότι ενώ η προεδρία της Ρωσίας εξέδιδε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Πούτιν στο περιθώριο της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια. Σαν να μην υπήρξε για τους Ρώσους η συνάντηση…

— Στα Σκόπια η σχετική ψυχρολουσία ήρθε από τον επικεφαλής διεύρυνσης της Κομισιόν Κρίστιαν Ντανίελσον, μια διεύθυνση που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα ελληνικά συμφέροντα. Ο κ. Ντανίελσον, στην επίσκεψή του στα Σκόπια, εξήγησε ότι η πρόταση της Κομισιόν ήταν η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ, παράλληλα με τις συνομιλίες για το όνομα, μια πρόταση η οποία απορρίφτηκε στο Συμβούλιο Υπουργών. Συνεπώς, όπως παραδέχτηκε ο κ. Ντανίελσον, πρέπει να λυθεί το θέμα της ονομασίας για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ…

— Ο Ρίστο Νίκοφσκι, γνωστός πρώην διπλωμάτης στην ΠΓΔΜ και «ειδικός» στο θέμα της ονομασίας, βρέθηκε να συμφωνεί με τη δήλωση (παραποιώντας την) του Β. Βενιζέλου ότι το θέμα της ονομασίας είναι πλέον διεθνές και όχι διμερές.
Ο κ. Ρίστο Νίκοφσκι, λοιπόν, πρότεινε να αποδεχθεί αυτή την αλλαγή η πΓΔΜ και συνεπώς να στραφεί εκεί που ξεκίνησε η αντιμετώπιση του προβλήματος, στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Σκοπιανοί και μεταξύ αυτών, φυσικά, ο κ. Ρίστο Νίκοφσκι, γνωρίζουν ότι το διμερές πεδίο δεν τους ευνοεί και ελπίζουν ότι θα παρακάμψουν την Ελλάδα με τη «διεθνοποίηση» του προβλήματος και με την προσφυγή στον ΟΗΕ.

— Το πρόβλημα είναι ότι καμιά από τις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΣΑ δεν δείχνει να καίγεται για το Σκοπιανό και να θέλει να φορτωθεί νέους μπελάδες στο ήδη επιβαρημένο κλίμα για τον ΟΗΕ.
Όσο για τη Ρωσία και την Κίνα που διατηρούν καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να δυσαρεστηθούν ιδιαίτερα εάν αργεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας και συνεπώς καθυστερήσει ακόμη η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ…

— Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο η Σόφια έδειξε ότι δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί αδιαμαρτύρητα κάθε πειραματισμό του κ. Νταβούτογλου, είτε αφορά τα μειονοτικά ζητήματα είτε εκείνα της έκδοσης αδειών διέλευσης φορτηγών TIR μεταξύ των συνόρων των δύο χωρών.
— Να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητούν Γαλλία και Γερμάνια και αυτή η κατάσταση μεταθέτει το πρόβλημα στη Λευκωσία.
Σιγά σιγά το απευκταίο σενάριο έρχεται μπροστά μας, καθώς Παρίσι και Βερολίνο στερούν το κίνητρο της ένταξης για ουσιαστικές αλλαγές της Τουρκίας και υποχρέωση επίλυσης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών και αυτομάτως θέλουν να προσφέρουν το καρότο, το οποίο φυσικά είναι περιορισμένο και οδηγεί στη συντήρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαμορφώσουν τελικά την ειδική ή προνομιακή σχέση. Μια σχέση από την οποία, όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν θα έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει η Ελλάδα.

• Πιθανόν να πρέπει να πάρουμε ορισμένα μαθήματα από τους βούλγαρους γείτονες σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του Αχμ. Νταβούτογλου και της ίδιας της Τουρκίας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που έχει θέσει στο στόχαστρο της νεοθωμανικής αντίληψης της πολιτικής του και τη Βουλγαρία, έφαγε μια βροντερή «πόρτα» από τη Σόφια. Έτσι, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα επισκεφτεί τη Σόφια για διήμερη επίσκεψη, ξαφνικά την Τρίτη ανακοινώθηκε η αναβολή της επίσκεψης μια και όπως έγινε γνωστό ο βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ ακύρωσε τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου λόγω… βεβαρημένου προγράμματος.

— Επικεφαλής στην Α5 Διεύθυνση Ρωσίας είναι πλέον ο πρέσβης Γιώργος Πουκαμισάς, μετά από ένα ιδιαίτερα σύντομο πέρασμα από τη θέση του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθήκοντα διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκεί πλέον ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μαζί με τα καθήκοντά του ως διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Κ. Παπούλια. 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: