Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Εμπλέκεται και ο Αλεξ Ρόντος στην απάτη με την Μ.Κ.Ο

Σκάνδαλο-μαμούθ με Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ερευνούν οι αρχές, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το Mega. Για την υπόθεση διώκονται συνολικά 8 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος, εν ενεργεία διπλωμάτες και ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, που έχει ήδη προφυλακιστεί.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με τίτλο “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης”, χρηματοδοτήθηκε αδρά την περίοδο 2000-2004 με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών -συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ)- για την πραγματοποίηση 8 προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ΜΚΟ πέτυχε την εκταμίευση των χρημάτων με παράνομο τρόπο, ενώ το έργο που παρήγαγε παραμένει σκοτεινό αφού -όπως αποκαλύφθηκε το μεσημέρι από αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας- οι πρεσβείες μας στις χώρες αυτές δεν την είχαν δει ποτέ στις εμπόλεμες περιοχές.
Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας των αρχών, που διήρκεσε 20 μήνες, εξετάστηκαν εξονυχιστικά 20.000 έγγραφα και έγιναν έφοδοι σε γραφεία, σπίτια και εξοχικά σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αν και τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία, ήδη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις η εμπλοκή του διπλωμάτη Άλεξ Ρόντος, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που εξασφάλιζε τα κονδύλια στη ΜΚΟ και σήμερα υπηρετεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής.
Όσο για τον ιθύνοντα νου και πρόεδρο της ΜΚΟ, τον δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο, σε βάρος του είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα ένταλμα σύλληψης. Έχοντας πιθανότατα εδώ και καιρό αντιληφθεί πως ο κλοιός έσφιγγε γύρω του, το τελευταίο διάστημα είχε βρει καταφύγιο στην Κύπρο. Πριν από λίγες ημέρες, παραδόθηκε στην αστυνομία και έπειτα από την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του είχαν συστήσει το 2000 τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και με τη βοήθεια και κυρίως τις υπογραφές έξι διπλωματικών υπαλλήλων -εν ενεργεία και συνταξιούχων- κατάφερναν να “ροκανίζουν” τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε, πού και αν τελικά έγιναν αποναρκοθετήσεις στις συγκεκριμένες εμπόλεμες περιοχές.
Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι ο ένας εκ των εν ενεργεία διπλωματών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Τσαμαδός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κονδυλίων που ελάμβανε η ΜΚΟ πήγαιναν για δαπάνες της Οργάνωσης, όπως ενοικίαση γραφείων, πληρωμές σε εστιατόρια ακόμη και ψώνια του προέδρου σε σούπερ μάρκετ!
Ο ίδιος ο πρόεδρος – δημοσιογράφος, όπως αποδείχτηκε, ζούσε προκλητικά τα τελευταία χρόνια, καθώς νοίκιαζε μεζονέτα στα βόρεια προάστια έναντι 5.000 ευρώ το μήνα, κυκλοφορούσε με πολυτελές τζιπ και μαζί με τη σύζυγό του είχαν χτίσει και εξοχική κατοικία στη Ρόδο, σε κτήμα έκτασης δύο στρεμμάτων, εμπορικής αξίας 800.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας Βασίλης Κοντογιάννης, σε τραπεζικούς λογαριασμούς -στην Ελλάδα τουλάχιστον- δεν βρέθηκαν χρήματα, που σημαίνει ότι έχει γίνει μεθόδευση εξαγωγής τους, και για τον λόγο αυτό η εισαγγελία έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης διατύπωσε την απορία του γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των προσώπων που εμπλέκονται στην απάτη εκατομμυρίων ευρώ με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, θέτοντας το ερώτημα: “Ποιοι έδωσαν εντολή να κρατηθούν μυστικά στοιχεία που σε άλλες περιπτώσεις -και πολύ σωστά- δίνονται αμέσως στη δημοσιότητα”.
Για το ίδιο θέμα το ΕΘΝΟΣ έγραψε τα εξής:
Μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του δημοσίου, ύψους 9 εκατ. ευρώ από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»,που είχε αναλάβει αποναρκοθετήσεις σε χώρες του εξωτερικού, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Οργάνωσης έχει ήδη προφυλακιστεί.
Για την υπόθεση έχει ήδη συλληφθεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο δημοσιογράφος Κωστας Τζεβελέκος, ενώ κατηγορούνται ακόμη 7 άτομα -η σύζυγός του, τρεις εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι και τρεις συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Κατα πληροφορίες, ενας εκ των υπαλλήλων είναι ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ οι άλλοι δύο εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι είναι πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Αφρικής και της Απω Ανατολής.
Κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011
«Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντα που κατείχαν, βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. για την υλοποίηση των προγραμμάτων, ως συμμετοχή του Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών προς την Μ.Κ.Ο.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ξεπέρασε τους είκοσι μήνες και αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.
«Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης.
«Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές». Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών.
«Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλιευτές, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση», ανέφερε ο Χ. Παρθένης, περιγράφοντας το πως είχε στηθεί η καλοστημένη απάτη σε βάρος του δημοσίου.
«Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
  • δε ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.
  • οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.
  • γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση.
  • δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ,
  • ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
Όπως ανακοινώθηκε για την υπόθεση από την αστυνομία, μέρος των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την Μ.Κ.Ο. διοχετεύονταν στην κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών, σύμφωνα με τον Ειδικό Οδηγό για τις Μ.Κ.Ο., που δεν σχετίζονταν με λειτουργικά έξοδα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, αλλά σε δαπάνες όπως η ενοικίαση γραφείων της Μ.Κ.Ο στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε ….super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου.
Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αθηνών, απαγορεύτηκε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Μ.Κ.Ο. και της συζύγου του, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Κ.Ο. και συγκεκριμένα δύο (2) ακινήτων στους Αμπελόκηπους και δύο (2) στη Ρόδο, συγχρόνως δε, θα κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ο.Δ.Δ.Υ. πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της Μ.Κ.Ο., το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.
Παράλληλα, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών δικαστικών Αρχών πραγματοποιήθηκαν έρευνες από τις κυπριακές Αρχές, με την παρουσία αξιωματικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας σε οικίες ιδιοκτησίας ή διαμονής του προέδρου και της συζύγου του στην Κύπρο, όπου είχαν μετεγκατασταθεί από τον Αύγουστο του 2013, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • έγγραφα σχετικά με τη δράση της Μ.Κ.Ο., όπως αρχικές και τελικές εκθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης και τραπεζικά παραστατικά,
  • πιστωτικές κάρτες,
  • ένας οπτικός δίσκος και μια κινητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB stick), ενώ,
  • σε φερόμενες ως έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στην Κύπρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • χρήσιμα έγγραφα, αναφορικά με τη ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών.
Επιπλέον, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο. στη Ρόδο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
  • εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης,
  • καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά αναφορικά με οικονομικές συναλλαγές της Μ.Κ.Ο.,
  • φορολογικά στοιχεία,
  • τραπεζικές κάρτες,
  • εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και,
  • χειρόγραφες σημειώσεις,
Επίσης, σε έρευνα που διενεργήθηκε από την 4η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με τη σύμπραξη Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διαμερίσματα και αποθήκη στους Αμπελόκηπους, ιδιοκτησίας της συζύγου του προέδρου της Μ.Κ.Ο., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • αποδείξεις ανταλλακτηρίων συναλλάγματος,
  • τραπεζικά παραστατικά,
  • αλληλογραφία,
  • επαγγελματικές κάρτες,
  • χειρόγραφες σημειώσεις,
  • κλειδιά τραπεζικής θυρίδας,
  • τραπεζικά βιβλιάρια,
  • τρεις (3) σφραγίδες του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ των οποίων μία στρογγυλή),
  • λειόκανο κυνηγετικό τυφέκιο μάρκας SAIGA-410 με γεμιστήρα που περιέχει τέσσερα (4) φυσίγγια τύπου 410*73MAG,
  • περίστροφο μάρκας SMITH & WESSON,
  • κουτί με πενήντα (50) φυσίγγια διαμετρήματος 38 mm special, καθώς και ξίφος
Σε βάρος του πρόεδρου της M . K . O . είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση.
Την προηγούμενη Παρασκευή (14-02-2014), μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του αναμένονται σχετικές αποφάσεις των δικαστικών Αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: