Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια- Διάλεξη: Πως οι Σκοπιανοί βρήκαν τις ρίζες τους στην Νεολιθική Εποχή της Μακεδονίας...[Η ‘επιστήμη’ των Σκοπιανών στην υπηρεσία της προπαγάνδας- με τη συνδρομή της UNESCO]

Φεβρουάριος 17, 2014.

Σκόπια.

Το Κέντρο, για την επιστημονική έρευνα και την προώθηση του πολιτισμού, «Αίμος» στα Σκόπια, διοργανώνει διάλεξη στις 20 Φεβρουαρίου,  με θέμα:
 «Η Θρησκευτική Συνέχεια στην περιοχή των Σκοπίων από τη Νεολιθική εποχή έως τον 21ο αιώνα» την οποία θα αναπτύξει ο  καθηγητής- αρχαιολόγος Δρ Νίκος Τσαουσίδης , της αρχαιολογικής και φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων.

Η διάλεξη διοργανώνεται από την UNESCO και τη Λέσχη Αίμος στα πλαίσια του προγράμματος «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Μέσα».

Το θέμα:

«Τα τελευταία χρόνια στο περιβάλλον μας γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα του σύγχρονου «μακεδονικού έθνους», το ερώτημα είναι εάν η ιστορία μας ξενικά από το Μεσαίωνα με τη μετανάστευση των Σλάβων στα Βαλκάνια,  και κατά πόσο μπορεί να συνδέεται με την ιστορία των μεγαλύτερων αρχαίων βαλκανικών λαών.
»Επιπλέον, τα επιχειρήματα αυτών των διλημμάτων που προκύπτουν σε διάφορους τομείς, όπως είναι : η γενετική, η γλώσσα, η πολιτική ιστορία κλπ.
» Η διάλεξη επικεντρώνεται  στο επιχείρημα κάθε μίας από αυτές τις έννοιες, αλλά το επεκτείνει και απεικονίζει το μερίδιο της θρησκείας δια μέσου των χιλιετίων στην ατομική και συλλογική ταυτότητα του λαού της περιοχής των Σκοπίων.
»Ο συγγραφέας θα προσπαθήσει να ενοποιήσει με διάφορα παραδείγματα, αποδεικνύοντας ότι ορισμένες μυθικές και θρησκευτικές δομές έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχής μας από την προϊστορική εποχή  μέχρι σήμερα σε ένα χρονικό διάστημα 7.000 ετών.
»Υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι υπερ-διαχρονικά, υπερ-πολιτιστικά και υπερ-θρησκευτικά, που μεταβιβάζονται από ένα πολιτισμό στον άλλον, αλλάζοντας μόνο τα επίσημα στοιχεία, καθώς τα ουσιαστικά και διαρκή σύμβολα μπορούν να ανιχνευθούν από αιώνα σε αιώνα και από χιλιετία σε χιλιετία»

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι ψάχνει υποψήφιο πρόεδρο για να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα


Φεβρουάριος 17, 2014.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, βρίσκεται στην αναζήτηση ενός υποψήφιου για την προεδρία της χώρας, που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.
Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει το σκοπιανό Πλας Ίνφο και επισημαίνει ότι η τελευταία δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι «ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν γίνεται εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», έχει επηρεάσει τον πρωθυπουργό της χώρας, και τώρα έχει στραφεί στην αναζήτηση ενός προσώπου στην προεδρία της χώρας, που θα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του ονόματος.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Γκόραν Ναουμόφσκι, που επικαλείται ανώνυμες διπλωματικές πηγές, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Λονδίνο, οι Βρυξέλλες προτίθενται να  ξεκινήσουν μια νέα επίθεση για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Αλβανοί Σκοπίων: Η αλβανική γλώσσα να γίνει επίσημη σε όλο το κράτος


Φεβρουάριος 17, 2014.

Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου των Σκοπίων που προέρχεται από τις τάξεις του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση- DUI, δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι έχουν καταχραστεί την ερμηνεία του νόμου, σχετικά με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alsat-M.
Ο Αλβανός δημοτικός σύμβουλος, Κεμάλ Μουσλίου, τόνισε ότι η αλβανική γλώσσα πρέπει να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους σε όλη την επικράτεια του και όχι μόνο εκεί που υπάρχει πλειονότητα του αλβανικού στοιχείου.
«Τον τελευταίο καιρό, γίνονται παραβιάσεις αυτών των  κανόνων και νομίζω ότι ο δήμαρχος και η πόλη των Σκοπίων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη χρήση της γλώσσας», είπε ο Μουσλίου.
Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) κατηγόρησε για την τακτική που ακολουθείται στην αλβανική γλώσσα, τόσο το έτερο αλβανικό κόμμα DUI, όσο και το σλαβικό VMRO-DPMNE που συγκυβερνούν.www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: