Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το Συμβούλιο της Ευρώπης λαμβάνει αποφάσεις για τα Σκόπια, όχι η Ελλάδα


Φεβρουάριος 20, 2014.

Για πρόσκληση σε διμερή συνάντηση και ετοιμότητα για άμεσες συνομιλίες με αξιωματούχους των Σκοπίων, μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, μετά από τις συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή ηγεσία του νοτιοσλαβικού κράτους, σύμφωνα σεε δημοσίευμα του το «Dnevnik».
«Είμαι έτοιμος να καλέσω  τον υπουργό Νίκολα Πόποσκι για συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών της περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.
»Μετά, ίσως,  θα έχουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μια διμερή συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα είτε στην Αθήνα είτε στα Σκόπια», είπε ο Βενιζέλος.
Τόνισε ότι ήρθε με τη διπλή ιδιότητά του- εκπροσωπώντας την προεδρία της χώρας στην ΕΕ και ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Μετά τη σημερινή επίσκεψη, αισθάνομαι, ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων, η τοπική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών, είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο, όχι μόνο για το όνομα, αλλά και για άλλες πτυχές των σχέσεων με την Ελλάδα. Η Ελλάδα παρέχει μια θύρα σε αυτή τη χώρα στην ευρωπαϊκή προοπτική», είπε ο Βενιζέλος.
Όσον αφορά το ελληνικό βέτο που συνεχώς χρησιμοποιείται, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Βενιζέλος είπε ότι με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις.
«Η πολιτική της διεύρυνσης καθοδηγεί την Επιτροπή του Συμβουλίου. Εκτιμούμε το έργο της Επιτροπής, αλλά η τελική απόφαση είναι του Συμβουλίου και αυτή είναι πολιτική απόφαση», είπε ο Βενιζέλος.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εκτός από το όνομα, κρίσιμα σημεία παραμένουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ιδίως εκείνα που τονίζουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, που αυτά δεν ισχύουν, ειδικά για τα Σκόπια, στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.
Αναφερόμενος στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί από την πλευρά των Σκοπίων.
Η επίσκεψη του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας στα Σκόπια, αξιολογήθηκε ως πολύ φιλική και πολύ εποικοδομητική, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα του Dnevnik των Σκοπίων.

Παθιασμένοι Σλάβοι των Σκοπίων κήρυξαν τον Βενιζέλο: «Persona non grata»!


Φεβρουάριος 20, 2014. Βίντεο.

Τελικά, κατάφεραν να συγκεντρωθούν 50 παθιασμένοι Σλάβοι, (κυρίως από το σύλλογο των Σλάβων απογόνων από την ελληνική Μακεδονία που κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία το 1945),  μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο εξαιτίας της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι συγκεντρωθέντες- σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα- ζήτησαν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ‘Μακεδονίας’, να ενταχθούν οι Σλάβοι με το όνομα «Μακεδόνες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσει η γενοκτονία τους από τους Έλληνες. Αυτά ήταν μέρος των συνθημάτων των συγκεντρωθέντων, όσους κατάφερε, δηλαδή , να συγκεντρώσει το Παγκόσμια Σλαβική Διασπορά στα Σκόπια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας,  κηρύχθηκε ως ανεπιθύμητος στα Σκόπια – persona non grata- και τόνισαν ότι αν και δεν αφίχθηκε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων, εντούτοις κοιμήθηκε στο «Παλάτι του Αλεξάνδρου» - “Aleksandar Palace Hotel», όπου απόλαυσε το εξαιρετικό «μακεδονικό» φαγητό.
Οι διαδηλωτές είπαν ότι θα παραμείνουν μέχρι να συναντηθεί ο Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: