Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Γερμανία: Καμία αποζημίωση για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης


Αρνητική είναι η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά στο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Γερμανίας ζητώντας «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.
Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα (τη Γερμανία), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ.
Όμως η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε σήμερα κάθε πιθανότητα να καταβάλει αποζημιώσεις στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν σε κοινά σχέδια, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών.
Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο», είπε την Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.
«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ωστόσο ανέφερε ότι στις σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον, είπε ο εκπρόσωπος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: