Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Διάλεξη: «Η Στρατηγική και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚΑ, 1955-1959, μια επιστημονική προσέγγιση»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη διάλεξη με θέμα:
«Η Στρατηγική και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΟΚΑ, 1955-1959,
μια επιστημονική προσέγγιση»
η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 7:15 μ.μ στο οίκημα του Συνδέσμου, στην οδό Αθηνάς 15 στη Χρυσαλινιώτισσα – Λευκωσία.
Εισηγητής:
Δρ. Ανδρέας Κάρυος, Ειδικός Επιστήμων Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, 1955-1959: ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
Ο ένοπλος αγώνας που διεξήγαγε η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) στοχεύοντας στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους της Μεταπολεμικής Στρατιωτικής Κυπριακής Ιστορίας, δεδομένου ότι η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 είναι απότοκο της εν λόγω προσπάθειας. Παρά τη σπουδαιότητα του φαινομένου αυτού, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση η απουσία επαρκούς αριθμού αναλύσεων οι οποίες ακολουθώντας επιστημονική μεθοδολογία να διασαφηνίζουν τα επιμέρους θέματα της περιόδου που ορίζεται ως «Κυπριακός Αγώνας» ή «Αγώνας της ΕΟΚΑ». Έτσι, το ελληνοκυπριακό επαναστατικό ενωτικό κίνημα δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και κατά συνέπεια δυσχεραίνονται οι όποιες προσπάθειες αποτίμησής του.
Στόχος της διάλεξης είναι να συμβάλει στην προσπάθεια για μεθοδική διερεύνηση του Αγώνα της ΕΟΚΑ μέσω της ανάλυσης της στρατηγικής και του επιχειρησιακού προγράμματος του κινήματος. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε μια πρώτη αποτίμηση των στρατηγικών επιλογών της ΕΟΚΑ, βασίζοντας τα ευρήματά μας σε αρχειακό υλικό. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι η έρευνα δε φιλοδοξεί να απαντήσει σε όλα τα σχετικά ζητήματα, πρωτίστως λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου. Είναι λοιπόν σημαντικό να τονίσουμε πως δε θα γίνει εξιστόρηση γεγονότων, εφόσον γεγονοτολογικές αναγνώσεις της περιόδου 1955-1959 έχουν προσφερθεί κατ’ επανάληψη. Αντίθετα, η διάλεξη θα περιστραφεί γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τη στρατηγική σκέψη, τις επιχειρησιακές μεθόδους της ΕΟΚΑ καθώς και την αποτελεσματικότητά τους σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.
ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΥΟΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος κατάγεται από το Αυγόρου. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ου αιώνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Queen Mary, University of London. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Κυπριακής Ιστορίας από το Institute of Commonwealth Studies, University of London. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η στρατιωτική πτυχή του Κυπριακού Αγώνα και πιο συγκεκριμένα η ίδρυση, οργάνωση, δράση και εξέλιξη του ένοπλου επαναστατικού κινήματος της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο 1955-1959. Έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό σχετικά με διάφορες πτυχές του ιστορικού φαινομένου της ΕΟΚΑ. Τέλος, διδάσκει Κυπριακή και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus ), ενώ παράλληλα επιμελείται την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του.

Πηγή : www.efylakas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: