Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ομπρέλα ασφαλείας δημιουργούν οι Ισραηλινοί

Το ζήτημα της ασφάλειας της περιοχής των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και εξαγωγής του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου βρίσκεται στις προτεραιότητες της ισραηλινής κυβέρνησης, και εξετάζεται επισταμένα και με μεθοδικότητα.
Στους «σχεδιασμούς ασφάλειας» των Ισραηλινών εμπλέκεται και η Κύπρος, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και, βεβαίως, λόγω της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», όπου αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικού τμήματος, το οποίο θα αναλάβει την ασφάλεια στην περιοχή όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα, καθώς και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και εξαγωγής του φυσικού αερίου.

Δημιουργία αεροπορικής βάσης
Προσθέτει, μάλιστα, ότι μία από τις πρώτιστες προτεραιότητες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κύπρο.

Αναφορά στο ρεπορτάζ με τίτλο «Στον δρόμο για τη δημιουργία Στρατού Προστασίας Φυσικού Αερίου» κάνει η ιστοσελίδα Sigma Live, η οποία, επικαλούμενη το δημοσίευμα, σημειώνει ότι η ειδική αυτή μονάδα του ισραηλινού στρατού θα περιπολεί στην περιοχή των κοιτασμάτων και θα ελέγχει τα σύνορα. Το τμήμα αυτό, σύμφωνα με τη «Haaretz», θα ενισχυθεί με υποβρύχια και τορπιλακάτους, τα οποία θα αγοραστούν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πρόσφατες συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την «ιστορική επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο», αλλά και την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη στο Ισραήλ, φανερώνουν την ύπαρξη ενός ένθερμου «ρομάντζο» μεταξύ των δύο χωρών, λόγω, ασφαλώς, των κοινών οικονομικών συμφερόντων από την εξεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.
«Ξαφνική αγάπη»
«Το ρομάντζο μεταξύ του κομμουνιστή από την Κύπρο και του νεοφιλελεύθερου από την Καισαρεία είναι μέρος μιας συμμαχίας που προκαλεί έκπληξη, καθώς δημιουργείται ένας οικονομικο-στρατιωτικός άξονας Ισραήλ - Κύπρου», σημειώνει η «Haaretz», η οποία κάνει, επιπρόσθετα, λόγο για «ξαφνική αγάπη».

Επιπρόσθετα, ο δημοσιογράφος της «Haaretz» υποστηρίζει ότι, αν και η Κύπρος διαχρονικά υποστήριζε τους Παλαιστινίους, η «υποτονική οικονομία της χώρας», λόγω της οικονομικής κρίσης, επιτάσσει αλλαγή στρατηγικής, με πρώτιστο στόχο την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ.
Εχθροί στην προσπάθεια των δύο χωρών για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, προσθέτει, είναι τόσο η Hezbollah όσο και οι Λιβάνιοι, αλλά και οι Τούρκοι, από τους οποίους το Ισραήλ πρέπει να προστατευθεί.
Ασφάλεια σε «βάθος χρόνου»
Το ρεπορτάζ της «Haaretz» επιρρώνουν δημοσιεύματα του προχθεσινού βρετανικού Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για χρήση κυπριακών αεροδρομίων. Ανάλογες πληροφορίες για συμφωνία Λευκωσίας - Τελ Αβίβ παραθέτει και η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Stratfor.

Τα εν λόγω δημοσιεύματα απέρριψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντάς τα ως απλές «εικοτολογίες».
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Σ», το θέμα της ασφάλειας, με ό,τι αυτό, εμπράκτως, συνεπάγεται, ήταν ένα από τα κύρια αντικείμενα συζήτησης κατά την πρόσφατη συνάντηση Νετανιάχου-Χριστόφια, κι ένα θέμα το οποίο η ισραηλινή πλευρά ήγειρε μετ’ επιτάσεως.
Σύμφωνα, δε, με έγκυρους στρατηγικούς αναλυτές, οι Ισραηλινοί δεν το αντικρίζουν περιπτωσιακά, αλλά το εντάσσουν σε βάθος χρόνου και στο πλέγμα των ευρύτερων συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και με αυτό συναρτούν τόσο τη μορφή λύσης του Κυπριακού και, βεβαίως, το θέμα των «εγγυήσεων», καθώς δεν θα ήθελαν, σε καμιά περίπτωση, εδραίωση και ενίσχυση της στρατηγικής επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, επισημαίνουν, η παρατηρούμενη διαφοροποίηση στη ρητορική των Κυπρίων ιθυνόντων γύρω από τα θέματα του φυσικού αερίου, όπου άρχισε να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας.
Αντιπροσωπία τεχνοκρατών στο Χιούστον
Στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται αντιπροσωπία αποτελούμενη από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες της ομάδας που συμβουλεύει το κράτος για παρουσίαση της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, η αντιπροσωπία αριθμεί έξι μέλη. Η ομάδα λαμβάνει μέρος στο εξειδικευμένο Συνέδριο στο Χιούστον (NAPE EXPO), με στόχο την παρουσίαση στους ενδιαφερομένους της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, μετά και τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο θα συμμετάσχει ακολούθως σε συνέδρια στη Ρώμη, από τις 26 - 29 Φεβρουαρίου, και στο Λονδίνο, από τις 6 - 8 Μαρτίου.
«Προκαλεί» η Πραξούλα, λένε οι Οικολόγοι
Εν τω μεταξύ, προκλητική και αυταρχική χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων τη συμπεριφορά της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου.

Προκαλεί «η αυταρχική συμπεριφορά» της Υπουργού Εμπορίου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα, προσθέτοντας ότι «ενθαρρυνόμενη, προφανώς, από την απεριόριστη και εν λευκώ στήριξη του Προεδρικού, η κ. Αντωνιάδου συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά της. Μετά τα όσα ευτράπελα έχουν συμβεί με την άσκοπη και ανώφελη αντιπαράθεσή της με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου -καμώματα που έπληξαν το εναπομείναν κύρος των θεσμών- τώρα αμφισβητεί την εγκυρότητα του πορίσματος της διαδικασίας πειθαρχικής έρευνας που η ίδια διέταξε κατά του κ. Κασίνη, προφασιζόμενη τη διαρροή σε εφημερίδα βασικών στοιχείων του πορίσματος».

Πηγή : www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: