Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, ζητεί ο Ομήρου


Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Χάματσου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας Ιδαλίου.
Ο κ. Ομήρου ζήτησε καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, απόσυρση μονομερών παραχωρήσεων που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. ''Στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας''.
Ζήτησε επίσης αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. ''Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων'', είπε.
Η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων χρόνων, είπε, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία δε, πρόσθεσε, εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση.
Ενώπιον μας, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, εγκυμονούνται δύο σοβαροί κίνδυνοι. ''Είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκεστοκ, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές'', ανέφερε.
Μιλώντας για τον Δημήτρη Χάματσο ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι έπεσε αγωνιζόμενος για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τουρκοανταρσία του 1963 - 64, όταν αφού είχε καταταγεί ως εθελοντής στις δυνάμεις της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς για την τουρκοανταρσία στον Αγιο Σωζόμενο, ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει τραυματία αστυνομικό από το πεδίο των συγκρούσεων δέχθηκε τις δολοφονικές σφαίρες των Τούρκων στασιαστών.
Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, με συμβολή στον αρχαίο-ελληνικό πολιτισμό, ''με Ζήνωνες και Ονήσιλλους, με Ομηρικά κατάλοιπα στην τοπολαλιά, με βουβά τώρα αρχαία θέατρα, με συμπόρευση με το Μέγα Αλέξανδρο, με Κίμωνες, με παρουσία δίπλα σε Μακρυγιάννηδες, με βιασμένες τώρα Βυζαντινές εκκλησιές, με Δίκωμα, με ένα αγροτόπαιδο από το Δάλι που εξευτέλισε το θάνατο και με ένα σύγχρονο μολών λαβέ που δακτυλοδεικτεί την πορεία μας''.
Τα δραματικά γεγονότα του 1963-64 όπως και του 1955-59 που προηγήθηκαν, είπε, πρέπει να είναι το κρυφό σχολειό κάθε Κύπριου Ελληνα που θέλει να στοχάζεται σωστά για τη μοίρα του τόπου του. Σήμερα, συνέχισε, αντιμετωπίζουμε δραματικές συνθήκες και μια διαρκή απειλή για την ανακοπή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: