Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• Είναι κουμπάρος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και ευδοκίμησε στο ΥΠΕΞ ως διοικητικός υπάλληλος. Βρέθηκε στο τμήμα των προμηθειών την περίοδο 1985-1989. Πέρασαν τα χρόνια, έρχεται στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, γίνεται υπουργός ο Γ. Παπανδρέου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα του, αλλά πέφτει κάποια στιγμή πάνω στον Χ. Παμπούκη, ο οποίος τον στέλνει σε άλλη διεύθυνση, που, αν και φαίνεται υποβαθμισμένη, τελικά έχει σχέση με βίζες, από τις οποίες κανείς ποτέ δεν βγήκε χαμένος.
• Περνάει ο καιρός, ξαναγίνεται κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό πλέον τον Γ. Παπανδρέου, και μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του είναι η απόσπαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνυπηρέτησε με τον στενό συνεργάτη και άνθρωπο ειδικών αποστολών του Γ. Παπανδρέου, κ. Τζουτζουράκη…
Σήμερα είναι άγνωστο αν παραμένει τυπικά ακόμη στο Μαξίμου ή αν επέστρεψε στο ΥΠΕΞ, όπου εξάλλου τυγχάνει υψηλής προστασίας.
— Ενόχληση για τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών στην Αθήνα, που ουσιαστικά αποδοκίμαζαν την εγκατάλειψη του αγωγού ITGI με την επιλογή του αγωγού TAP (που καταλήγει μέσω Ελλάδας στην Αλβανία και με υποθαλάσσιο αγωγό στην Ιταλία), εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν στον έλληνα πρέσβη Ιωάννη Μεταξά. Αν και μάλλον ήθελαν περισσότερο να στείλουν το μήνυμα ότι η ανακοίνωση της κοινοπραξίας που κατέχει τα κοιτάσματα είχε την έγκριση του Μπακού…
— Πάλι καλά που η Διεύθυνση Β7, αρμόδια για τα ενεργειακά θέματα, δεν βρέθηκε ακέφαλη αυτή την περίοδο και έγκαιρα τοποθετήθηκε επικεφαλής ο κ. Ρούσος Κούνδουρος, που υπηρετούσε στο γραφείο της ΑΝΥΠΕΞ κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, ως γνωστόν, παραιτήθηκε.
— Ερώτηση: Στη Γ4 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, που είναι αρμόδια για την έκδοση θεωρήσεων για ναυτικούς, τι ακριβώς συμβαίνει; Αντί να υποβάλλονται κατευθείαν στη Διεύθυνση οι ετήσιες καταστάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών για την έκδοση θεωρήσεων για τους ξένους ναυτικούς που απασχολούν, υποβάλλονται μέσω ναυτιλιακών γραφείων.
— Δεν θα σταθώ στη ραδιο-αρβύλα ότι κάθε βίζα είχε φτάσει να τιμάται 5.000 ευρώ, αλλά μήπως κάποιος αρμόδιος πρέπει να ασχοληθεί με τον αριθμό θεωρήσεων που εκδίδονται σε ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία χρόνια; Για παράδειγμα, μήπως πρέπει να ξαναδούμε γιατί το 2005 δόθηκαν 5.000-6.000 ναυτικές βίζες και το 2009 δόθηκαν σχεδόν 12.000 βίζες;
— Γιατί εάν είναι έτσι τα πράγματα, τα λεφτά είναι πολλά…
— Αντίστροφη μέτρηση για τους πρέσβεις που έπεσαν «θύματα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του κ. Βενιζέλου για την τριετία. Περιμένουν τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης, καθώς θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς η διαφοροποίηση των γενικών διευθυντών (π.χ. του υπουργείου Οικονομικών, που εξαιρεί ο κ. Βενιζέλος από την κατάργηση της παράτασης) από τους πρέσβεις σε βαθμό πληρεξούσιου υπουργού Α'.
— Πρέσβεις όπως ο κ. Κοκόσης, η κ. Δούγου περιμένουν... σπίτι τους την τελική έκβαση της υπόθεσης, μια και παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι το τέλος του Μαρτίου, ενώ ο κ. Σάνδης παραμένει στο Λονδίνο με μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που επιδιώκει και ο πρέσβης στο Βερολίνο Δ. Ράλλης.
— Ο πρώτος που θα ανοίξει τον χορό των δικαστικών προσφυγών θα είναι μάλλον ο διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων Χ. Δημητρίου, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται (με τη χρήση του τριμήνου) την επόμενη εβδομάδα.
• Τυχεροί όσοι είχαν προλάβει να επωφεληθούν από τη ρύθμιση Λοβέρδου, όπως οι πρέσβεις Μακρής, Καμπάνης, Μουρίκης, Κορίνθιος κ.ά., μερικοί εκ των οποίων, ίσως και μεγαλύτεροι σε ηλικία από τους προηγούμενους, παραμένουν στην υπηρεσία.
•Χρήσιμες οι επισκέψεις του κ. Νίμιτς κάθε χρόνο, άντε κάθε έξι μήνες, στην Ελλάδα. Βλέπει κόσμο, ανταλλάσσει απόψεις και, κυρίως, συναντά τον φίλο του πλέον Ντίμη Βασιλάκη και απολαμβάνει τις γαστρονομικές επιλογές που του προσφέρει η ελληνική κουζίνα. Γιατί, αν μη τι άλλο, ο κ. Βασιλάκης γνωρίζει ότι η υψηλή διπλωματία διευκολύνεται από ένα ωραίο δείπνο στη Γλυφάδα ή στην παραλία της Θεσσαλονίκης...
— Όταν λέει όμως ο κ. Νίμιτς ότι η αποστολή του αφορά μόνο το όνομα και όχι την ταυτότητα, τι ακριβώς εννοεί; Το λέει αυτό επειδή το ζήτησε η Αθήνα ή τα Σκόπια; Γιατί μέχρι τώρα καταλαβαίναμε ότι ήταν απαίτηση των Σκοπιανών να μη θιγεί η ταυτότητα, οπότε συμφωνούσαν με αυτή τη δήλωση Νίμιτς. Τώρα, όμως, αν καταλάβαμε καλά, μετά την απαίτηση του κ. Γκρούεφσκι να υπάρχει γραπτή αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της «μακεδονικής ταυτότητας», θα είναι η Αθήνα που θα ζητά να εξαιρεθεί η συζήτηση της «ταυτότητας»…
— Για την υποστήριξη του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού δεν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Το να τίθεται ζήτημα καθεστώτος Βορείου Ηπείρου, όμως, αποτελεί μείζονος στρατηγικού χαρακτήρα εθνική επιλογή, που δεν αφορά μόνο τους ομογενείς της Αλβανίας, αλλά κυρίως την Ελλάδα.
— Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις από το μειονοτικό κόμμα Mega, καθώς, όπως μάθαμε, τα κορυφαία στελέχη του τίμησαν την επέτειο της Αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου το 1914, σε εκδήλωση που έγινε στο χωριό Κρανιά του Δελβίνου. Το να τιμήσουμε τους αγωνιστές του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού είναι επιβεβλημένο, αλλά πρέπει να μη συγχέεται με επικίνδυνους αλυτρωτισμούς.
— Μάλλον αστεία ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας για να δικαιολογήσουν την ακύρωση των ένθερμων και ενθουσιωδών ανακοινώσεων του κ. Αβραμόπουλου για επίσκεψή του στην Άγκυρα.
— Ο κ. Αβραμόπουλος, καλών προθέσεων, ήθελε από την πρώτη ημέρα της υπουργοποίησής του να προσφέρει έργο, να κάνει βήμα στα ελληνοτουρκικά ή τουλάχιστον να κάνει μια επίσκεψη στην Άγκυρα, εκμεταλλευόμενος και τη σχέση του με τον Ερντογάν, και να φωτογραφηθεί στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, μια όχι και τόσο συνηθισμένη φωτογραφία...
— Μέσα στον γενικό χαμό και αφού κατάλαβε ότι οι κινήσεις του υπουργού Άμυνας δεν αποτελούν αποκλειστικά επιλογή δική του, αλλά θα πρέπει να συμφωνεί ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ακύρωσε την επίσκεψη, επικαλούμενος, όπως ανέφερε ο τουρκικός Τύπος, την οικονομική κρίση.
— Πάντοτε ευγενής και τυπικός ο κ. Αβραμόπουλος όμως, μπορεί να μην κατάφερε να μεταβεί στην Άγκυρα, αλλά το δωράκι του το έστειλε στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ. Ένα αντίγραφο αρχαίου γλυπτού που συμβολίζει τη φιλία.
Παρεμπιπτόντως, τις ίδιες ημέρες τα τουρκικά μαχητικά έκαναν μια ακόμη βόλτα πάνω από το Αγαθονήσι…
— Υπηρεσιακό Συμβούλιο προγραμματίζεται για την επόμενη Πέμπτη, αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της αβεβαιότητας περί των πολιτικών εξελίξεων θα αποφασιστεί η επιστροφή των νυν πρέσβεων, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις για τοποθετήσεις. Το Υπηρεσιακό θα καλύψει πρεσβείες όπως η Άγκυρα, η Βαρσοβία και το Χαρτούμ, ενώ αναμένεται να αποφασιστούν και προαγωγές σε 7 θέσεις πληρεξούσιων υπουργών Β'.

Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: