Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι Τούρκοι έστειλαν στη δεξίωση της 25ης Μαρτίου τον υπουργό που θέλει "τουρκική Θράκη"

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Μόνο ως καλοσχεδιασμένη πρόκληση - υπό  τον ''μανδύα'' μάλιστα της διπλωματικής αβρότητας''-   μπορεί να θεωρηθεί η παρουσία - χωρίς αναγγελία - του  νέου Υπουργού Υγείας της Τουρκίας κ  Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην  Κομοτηνή  ως Ελλην υπήκοος και εγκατέλειψε λάθρα την χώρα για να γίνει  Τούρκος πολίτης, στην  δεξίωση της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821!

Η επιλογή της Άγκυρας να στείλει και τον συγκεκριμένο Υπουργό της - προσωπικό φίλο του κ. Ερντογάν- είναι σαφές ότι έχει ουρά καθώς ο εν λόγω  Τούρκος - πλέον - πολίτης, έχει συγκεκριμένη ατζέντα και πρακτική που θίγει την Ελλάδα γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.


Οι χοντρές προβοκάτσιες  του είναι πολλές,ιδού μερικές :
-Η ΠΡΩΤΗ: Σχετικά πρόσφατα εγκαινίασε τη υπουργική θητεία του με «πολεμική» ρητορική εναντίον της Ελλάδας και ανοίγοντας  μειονοτικό ζητήματος έχοντας στην πλάτη του και  ''σημαία'' της ...ανεξάρτητης Θράκης. Όπως περιγράφει στο ρεπορταζ του στο Εθνος ο Νίκος Μελέτης. ο κ. Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί το 1955 στα Αρριανά της Ροδόπης, επέλεξε την έδρα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που έχει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, για να στείλει το μήνυμα ότι ο «αγώνας για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα ενταθεί». Το αλυτρωτικό κήρυγμα του κ. Μουεζίνογλου δόθηκε κάτω από την τουρκική σημαία, τη φωτογραφία του Κεμάλ και σημαία του Συλλόγου, που απεικονίζει τους τρεις νομούς της Ελληνικής Θράκης αποκομμένους φυσικά από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, παραπέμποντας συμβολικά στα αλυτρωτικά κηρύγματα περί «ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης»(...)Δεν ήταν τυχαία όμως ούτε η ημέρα που διάλεξε να επισκεφθεί τον Σύλλογο ο κ. Μουεζίνογλου, καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ακραίους της μειονότητας για την «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης» και τη συμπλήρωση 25 ετών από τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988 στη Θράκη και την «πρόβα εξέγερσης» που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει το τουρκικό βαθύ κράτος επενδύοντας πάνω στις αδυναμίες της μειονοτικής πολιτικής που ασκούσε η Αθήνα(...)Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης» κ. Μπουρχανετίν Χακγιουτέρ και τον κ. Χαλίτ Ερέλ διευθυντή του IRCICA, του ιδρύματος ισλαμικού πολιτισμού και ιστορίας που υπάγεται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και έχει πλέον αναλάβει ειδικό ρολό στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση οργανώσεων και συλλόγων που προωθούν την τουρκική πολιτική στη Θράκη.

-Η ΔΕΥΤΕΡΗ: Ως βουλευτής  Ανδριανούπολης, πέρυσι, ο κ.  Μουεζίνογλου και η σύζυγός του καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Ιστορίας Τέχνης και Κουλτούρας (IRCICA) και προαναφερθείς στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Χαλήτ Ερέν συνόδευαν τον  Τούρκο Αντιπρόεδρο Μπεκήρ Μποζντάγ  σε επίσκεψη στην Θράκη. Οι δύο - που καταγονται από την Κομοτηνή - δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από το τελωνείο των Κήπων, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή. Ιδού γιατί: Στα διαβατήριά τους είχαν τις τουρκικές ονομασίες για τα τοπωνύμια του τόπου γέννησής τους (π.χ. Gumulcine αντί για Κομοτηνή), στο Νομό Ροδόπης κάτι που κατ εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας που είναι σε εφαρμογή και προβλέπει τη χρήση της διεθνούς ονομασίας, δεν επιτρέπεται.Τελικώς ο κ. Χαλήτ Ερέν αντικατέστησε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και πέρασε στην ελληνική πλευρά την επομένη.Από την πλευρά του ο ''σκληρός'' κ. Μ. Μουεζίνογλου δεν  επανήλθε.


-Η ΤΡΙΤΗ : Πάλι ως βουλευτής, το 2011, είχε προτείνει λίγο πολύ να περιθάλπει η Τουρκία τους μουσουλμάνους της Θράκης .Απάντηση στις αποδιδόμενες  στον  Τούρκο βουλευτή κ. Μουεζίνογλου δηλώσεις έδωσε ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής.:

<<Θα ήταν ίσως κατανοητή η – με αντίτιμο βέβαια – προσφορά βουλευτών και παραγόντων της γειτονικής χώρας να προσφέρουν σε Έλληνες πολίτες υπηρεσίες Υγείας, αν είχαν εξαντλήσει πρώτα τις υποχρεώσεις περίθαλψης προς τους πολίτες της χώρας τους, από τους οποίους και εκλέγονται. Πράγμα, που από πληροφορίες, δεν συμβαίνει.Να τους ενημερώσουμε όμως ότι στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρέχει πλήρη Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ώστε να μην χρειάζονται αυτόκλητους και με το αζημίωτο -από κάθε άποψη- «σωτήρες» και «φιλάνθρωπους» από το εξωτερικό. Για αφελείς, ας ψάξουν αλλού και όχι στην Ελλάδα>>.

-Η ΤΕΤΑΡΤΗ : Την  Παρασκευή, 30 Μαρτίου, πρόκειται να επισκεφτεί τη Ροδόπη . Ο κ. Μουεζίνογλου παρότι δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα των επισκέψεών του στην περιοχή, τα παπαγαλάκια του Προξενείου προπαγανδίζουν ως πολύ πιθανό να επισκεφτεί τη γενέτειρά του Αρριανά . Επισήμως ο λόγος της επίσκεψής του στην περιοχή εντάσσεται στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στα θέματα  υγείας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας  στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Ερχόμαστε όμως στην εκδήλωση της Εθνικής Επετείου στην Άγκυρα. Τρεις εφημερίδες από το σημερινό Τύπο κάνουν αναφορά στη  δεξίωση της ελληνικής Πρεσβείας στο ''Ankara Palace'' και όλες επισημαίνουν την παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας της Τουρκίας κ. Μουεζίνογλου. Στη δεξίωση μίλησε ο Τούρκος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος και είχε ενημερώσει για την επίσημη παρουσία του ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet  γράφει σε αυτού του είδους τις δεξιώσεις συνηθίζεται να είναι ένας τιμώμενος προσκεκλημένος, επίσημος, υψηλού επιπέδου της χώρας στην οποία βρίσκεται η Πρεσβεία. Την ομιλία για την εθνική γιορτή την κάνουν μαζί με τον οικοδεσπότη Πρέσβη και καθορίζεται εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο τιμώμενος προσκεκλημένος. Έτσι έγινε και χθες. Εν ονόματι της Τουρκικής Δημοκρατίας γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβει μέρος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Ο Ελληνας Πρέσβης κ. Κυριάκος Λουκάκης περίμενε στην είσοδο τον κ Γιλμάζ, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη. Ήρθε από την Κυβέρνηση και ένας ακόμα Υπουργός. Και μάλιστα ο Υπουργός αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, διότι ήταν ο Υπουργός Υγείας κ. Μουεζίνογλου, ένας πρώην Έλληνας πολίτης. Ίσως να μην ήταν στη δεξίωση της ελληνικής Πρεσβείας ο επίτιμος φιλοξενούμενος, αλλά σίγουρα ήταν ο φιλοξενούμενος με τη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, αναφέρθηκε στον τύπο 

Στα  δημοσιεύματα αναφέρεται η ''ιστορία'' του κ  Μουεζίνογλου. όπως την παρουσιάζει ο ίδιος σε σχέση με την φυγή του από την Ελλάδα διανθισμένη για να εξυπηρετεί το προφίλ του . Με δύο λόγια η ''ιστορία'' που πλασάρει έχει ως έξης: Ο κ. Μουεζίνογλου,  γεννήθηκε στην Ελλάδα και η οικογένειά του είναι από τους Τούρκους της δυτικής Θράκης, σπούδασε ιατρική στην Τουρκία και επέστρεψε στη χώρα του το 1983, ως γιατρός. Όμως, υποστηρίζεται από την πλευρά του αναληθώς ,  δεν μπόρεσε να ασκήσει το επάγγελμά του στην Ελλάδα. Θέλησε να επιστρέψει στην Τουρκία αλλά η Ελλάδα δεν το επέτρεψε. Ο κ. Μουεζίνογλου  μπήκε λαθραία στην Τουρκία το 1983 και έγινε Τούρκος πολίτης την 1η Οκτωβρίου του 1986 - επί σχεδόν 4 χρόνια έμεινε άπατρις. Όταν στη συνέχεια με τουρκικό διαβατήριο θέλησε να δει την οικογένειά του, η Ελλάδα επί χρόνια δεν του έδωσε θεώρηση (βίζα) - το κατόρθωσε τελικά  το 2001. Ο κ, Μουεζίνογλου, στη συνέχεια πολιτεύτηκε και στον τελευταίο ανασχηματισμό έγινε Υπουργός Υγείας της Τουρκίας.- 


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: