Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Που να φαντάζονταν το 2003, όταν τα ταμεία του κράτους ήταν ανοικτά για οποιαδήποτε σπάταλη εν όψει της ελληνικής προεδρίας, ότι θα έρχονταν εποχή που το ΥΠΕΞ θα ανέθετε την ιστοσελίδα της προεδρίας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο με κόστος μόλις 49.200 ευρώ και το λογότυπο της προεδρίας στην εταιρία Beetroot έναντι 12.500 ευρώ.

Τόσα δεν κόστισαν ούτε οι καφέδες της επιτροπής, πού αποφάσιζε το λογότυπο του 2003…

Και πάνω που λέγαμε το πόσο φθηνά γίνονται όλα σε αυτή την προεδρία, ήρθε η κατραπακιά των φουλαριών και των γραβατών. Διαβάζουμε από την προκήρυξη του ΥΠΕΞ:

Εγκρίνουμε, τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη για την προμήθεια γραβατών και φουλαριών ,με σκοπό την κάλυψη εθιμοτυπικών αναγκών της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ, συνολικής προϋπολογισθείσης δαπάνης μέχρι του ποσού των εκατόν σαράντα επτά χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (147.600 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και λοιπών νομίμων κρατήσεων!

Και να φανταστείτε πως το βάψιμο ολόκληρου του Ζαππείου, που θα φιλοξενήσει το κύριο βάρος των εργασιών της προεδρίας, θα στοιχίσει μόλις 67.650 ευρώ.

Τώρα που το ξανασκεφτήκαμε: Ποιος σοβαρός Ευρωπαίος, θα ήθελε να φοράει γραβάτα ή φουλάρι με το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας; Μήπως θα ήταν προτιμότερο, τα χρήματα αυτά να είχαν διατεθεί σε έλληνες παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και οι ξένοι επισκέπτες να φεύγουν παίρνοντας μαζί τους ένα καλάθι με ελληνικά προϊόντα, αντί για γραβάτες made in China;

***

Μπράβο Πάγκαλε…

Έτσι είδαμε τον (σοσιαλιστή) Έντι Ράμα να υποδέχεται στο… Κόσσοβο τον Τ. Ερντογάν για να εγκαινιάσουν μαζί με τον πρώην οπλαρχηγό του UCK και νυν ηγέτη του Κοσσόβου κ. Θάτσι, το νέο αεροδρόμιο της Πρίστινα. Εκεί βρήκε ευκαιρία να μιλήσει και πάλι για τους Τσάμηδες και να εξηγήσει στο «κοινό» του, πως το θέμα αυτό το θέτει πλέον επισήμως στην Ελλάδα και θα το λύσει μέσω της συμφωνίας που ο Πάγκαλος είχε σπεύσει να αποδεχθεί και την όποια υπέγραψε ο Κ. Στεφανόπουλος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συμφωνία προέβλεπε τη σύσταση επιτροπών που σήμερα ζητούν οι Αλβανοί.

— Μια δυο ημέρες πριν, σε εκδήλωση της αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, φρόντισε να προβάλλει όλο το πλέγμα του αλβανικού αλυτρωτισμού και ξεκινώντας από τους Αλβανούς της «Μακεδονίας», του Μαυροβούνιου και του Πρέσεβο υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη αλβανική κυβέρνηση που συμπεριέλαβε το θέμα των Τσαμαδών στο πρόγραμμα της.

— Δεν ξέρω τι ακριβώς είπαν και τι εννοούσαν οι Αλβανοί της νέας κυβέρνησης στα Τίρανα στον Β. Βενιζέλο, αλλά αυτό που βλέπουμε οι έξωθεν παρατηρητές είναι η χαρακτηριστική (για Αλβανούς) σκλήρυνση της στάσης τους όσο βλέπουν χαλαρότητα από την Αθήνα. Και κυρίως, όσο τους δίνεται η εντύπωση πως η Αθήνα έχει την ανάγκη τους.


• Ένα μικρό Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς κάθε τρεις και λίγο βλέπεις εκεί να συγκεντρώνεται το (σχεδόν) μισό υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο. Αν υποψιαστώ ότι εκεί συνεδριάζει και το Εκτελεστικό ή όπως τέλος πάντων λέγεται σήμερα Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, θα χαιρετήσω την ανεξαρτησία των θεσμών...

— Ωραία τα όσα λέμε και σχεδιάζουμε με τους Ισραηλινούς για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη, αλλά μήπως πρέπει να ρωτήσουμε και τους… Κύπριους;

— Χωρίς φυσικά επισήμως να απορρίψει την ιδέα αυτή, η κυπριακή κυβέρνηση σθεναρά επιμένει ότι προτεραιότητά της είναι η κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Εκεί μάλιστα θέλει να κατευθύνει και τις ποσότητες φυσικού αερίου του Ισραήλ. Μεγαλύτερος σύμμαχός της σε αυτό το σχέδιο είναι η αμερικανική εταιρία Noble, που έχει τα δικαιώματα τόσο των κοιτασμάτων στο κυπριακό Οικόπεδο 12, όσο και στο ισραηλινό Λεβιάθαν. Η Λευκωσία πάντως για να μην υπάρξουν «προβλήματα» δηλώνει ότι προτεραιότητα της είναι το LNG, αλλά εάν υπάρχουν αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου και εάν το έργο είναι βιώσιμο οικονομικά, δεν είναι αντίθετη και στο σχέδιο του αγωγού…

— Ακούσαμε την επιχειρηματολογία του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη για τους λόγους που η Λευκωσία (προφανώς και η Αθήνα) συναίνεσαν στο άνοιγμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι μετά από τρία χρόνια στασιμότητας ξεπαγώνουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κασουλίδης, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο 22 περί περιφερειακής πολιτικής δεν ήταν ούτε μεταξύ των κεφαλαίων που είχε μπλοκάρει η ΕΕ για μη συμμόρφωση της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεων της προς την Κύπρο, ούτε μεταξύ εκείνων που για διάφορους λόγους έχει μπλοκάρει η ίδια η Κύπρος.

— Αυτό που δεν κατανοούμε είναι για ποιο λόγο τόσο η Αθήνα, άλλα πολύ περισσότερο και η Κύπρος δεν επέμειναν να καταγραφεί πως συναινούν μεν στο άνοιγμα του κεφαλαίου, παρά τις απολύτως αρνητικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο..
Να μη νομίζει τουλάχιστον ο κ. Ερντογάν, ότι το Κεφάλαιο 22 είναι η... επιβράβευση της πολιτικής του…

— Πάλι καλά που μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα, ο ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δέχθηκε μαζί με άλλους 19 πρέσβεις και τα διαπιστευτήρια της Δανάης Κουμανάκου. Μάλλον ψυχρός, από ότι μας μετέφεραν, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε γενικώς στις παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα και τέλος…
Ας ελπίσουμε ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία για την επίσκεψη Λαβρόφ, γιατί από όσα γνωρίζουμε ο ρώσος υπουργός δεν αρέσκεται και τόσο στη γενικολογία, αλλά προτιμά τις στοχευόμενες συζητήσεις μια και τόσα χρόνια στην Αμερική είχε μάθει τι εστί doing busines…

***

Λυμαίνονται τις «οικοσκευές»… 

Eπιτέλους, βρέθηκε ένας βουλευτής να θέσει στη Βουλή ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό των δαπανών για τη μεταφορά οικοσκευής των υπάλληλων του ΥΠΕΞ (θα έπρεπε να διευρυνθεί η ερώτηση καθώς μετακινούνται και υπάλληλοι από άλλα υπουργεία), το όποιο αποπνέει οσμή διαχρονικού και διακομματικού σκανδάλου.

Η αρμόδια για θέματα ΥΠΕΞ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου κατέθεσε ερώτηση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ζητώντας απάντηση για το εάν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, ένα καθεστώς αδιαφανές, διαβρωμένο από τα συμφέροντα των εταιρειών που λυμαίνονται τον χώρο αυτό, με πλήρη παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού…

Όπως ορθά επισημαίνει η κ. Δούρου, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος την ώρα που σε πολλές πρεσβείες δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος…

Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και πάλι οι αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων, για τη μεταφορά οικοσκευής, αλληθωρίζουν σε δυο συγκεκριμένες εταιρείες…
 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: