Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Γκρούεφσκι: Καλούμε την Ελλάδα να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις



Ο πρέσβης Άιβο Όραβ παραδίδει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στον σκοπιανό πρωθυπουργό
Οκτώβριος 17, 2013.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε  την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των Σκοπίων να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, έλαβε από τον πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άιβο Όραβ, την τελευταία έκθεση σχετικά με την πρόοδο της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτρέπουν την κυβέρνηση σε ένα σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου θα γίνει η αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών στους βασικούς τομείς.
Ιδιαίτερα, σημαντικό στοιχείο είναι οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και σύμφωνα με τον Νίκολα Γκρούεφσκι θα αρχίσουν συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωσή τους.
 (Η αναφορά γίνεται σε σχέση με τις διαφωνίες του νοτιοσλαβικού κράτους με τη Βουλγαρία σε θέματα ιστορίας και γλώσσας και με την Ελλάδα στο όνομα της χώρας).
Σύμφωνα με τον πρέσβη Όραβ, είναι θετικό το γεγονός ότι η έκθεση αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναλαμβάνει τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, αφού πληροί βασικούς όρους.
Τη νέα έκθεση της ΕΕ,  για την πρόοδο της FYROM, παρέδωσε ο πρέσβης της ΕΕ, Όραβ το απόγευμα χθες στον επικεφαλής του κράτους, Γκεόργκι Ιβάνοφ και στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιανόφσκι.
Τις επόμενες ημέρες, το πρότυπο έγγραφο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας θα παρουσιασθεί στη σύνοδο του Κοινοβουλίου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε συνέντευξη του ο Γκρούεφσκι κάλεσε την Ελλάδα να υποστηρίξει  τις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ.


Νέες διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων στις 24 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη


Οκτώβριος 16, 2013.
Σύμφωνα με δήλωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη διαφωνία του ονόματος Ελλάδας – Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, ο νέος γύρος συνομιλιών  θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 24 και 25 Οκτωβρίου.
Ανακοίνωση από το γραφείο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, αναφέρει ότι οι δύο συμμετέχοντες στις συνομιλίες, ο Ζόραν Γιολέφσκι από τα Σκόπια  και ο Αδανάντιος Βασιλάκης από την Ελλάδα,  έχουν  επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.
Οι συνομιλίες θα γίνουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτές θα παραστεί ο αναπληρωτής γ.γ. Jeffrey Feltman.
«Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο εκπροσώπους ξεχωριστά και στη συνέχεια μαζί για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση στο θέμα του ονόματος», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εστάλη από την εκπρόσωπο Eri Kaneko, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Σκόπια: Παιχνίδι σε υπολογιστή- ‘Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου’



Πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του νοτιοσλαβικού κράτους,  για τον ... ένδοξο ...πρόγονό τους!...
Οκτώβριος 16, 2013.
Με το σύνθημα ‘Κοίτα μακριά’ από τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στα Σκόπια η δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ της δημιουργικής βιομηχανίας «Σκόπια Δημιουργική» που άρχισε με την παρουσίαση του σκοπιανού παιχνιδιού στον υπολογιστή «Κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Γραφίστας και εμψυχωτής του προγράμματος είναι η Έλενα Πόποβα,  η προγραμματίστρια Σάντρα Νικόλοφσκα και η μουσική είναι της Ντούνια Ιβάνοβα.
Το παιχνίδι είναι σε έκδοση flash και περιέχει 40 διαφορετικά επίπεδα και πριν την είσοδο σε κάθε επίπεδο περιέχεται ένα κείμενο για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (για τους μικρούς μας φίλους).
«Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα  και είναι σχεδιασμένο για διαφορετικό είδος κοινού», δήλωσε η Σάντρα Νικόφσκα.
Η ιδέα για παιχνίδι «Κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου» όπως ανακοίνωσε η «Σκόπια δημιουργική» είναι βασισμένο στα επιτραπέζια παιχνίδια όπως το ‘Monopoly’ ή ‘Ρίζικ’ σε android έκδοση και σε άλλες κονσόλες, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.


“Πρόκληση από Σέρβους οπαδούς: Η Μακεδονία είναι ελληνική»


Οκτώβριος 16, 2013.
«Οι Σέρβοι οπαδοί προκάλεσαν τους σκοπιανούς παίκτες, παρουσιάζοντας μια σειρά από ελληνικές σημαίες, αλλά και με πανό που έγραφε ένα σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», στα ελληνικά, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων (στα αλβανικά) και συνεχίζει:
«Δεν ήταν μόνο η προβοκάτσια των Σέρβων οπαδών. Κατόπιν στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας αναγράφονταν η χώρα ως FYROM και ο παρουσιαστής αποκάλεσε τη χώρα μας ως «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία»- [Ishrepublika jugosllave].
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας είχε διεξαχθεί στη  σερβική πόλη Γιαγκοντίνα (136 χλμ νότια του Βελιγραδίου) και ο αγώνας έληξε υπέρ των γηπεδούχων με σκορ 5-1 και ανήκε στην τελευταία εβδομάδα του προκριματικού γύρου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, σημειώνει το δημοσίευμα.


www.echedoros-a.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: