Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

«Μεγάλη Αλβανία» με στήριξη Άγκυρας

Προκλητικός με την Ελλάδα, αλλά εξαιρετικά γενναιόδωρος με την Αλβανία, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από τα Τίρανα και έχοντας στο πλευρό του τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών – και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας – Ισραήλ.
Ανακοινώθηκε παράλληλα η κατάρτιση μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών, με τον κ. Νταβούτογλου να εξηγεί:
«Μιλήσαμε για τις προετοιμασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και προβλέπει κοινές συνεδριάσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε».
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερή και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
«Η Αλβανία βρίσκεται σε συνεχή μεταμόρφωση, όλα αλλάζουν και αυτό ευχόμαστε να συνεχίσει… Η Αλβανία θα στηρίζεται πάντα από την Τουρκία ώστε να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν για την υλοποίηση του αγωγού TAP.
Ο κ. Μπουσάτι ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αλβανίας, να υπάρξει τροφοδοσία και του Κοσσόβου μέσων του αγωγού αυτού.
Ως γνωστόν, τα Τίρανα δεν εγκαταλείπουν το «όραμα» της «Μεγάλης Αλβανίας» και σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνουν και το Κόσσοβο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: