- Aύριο δημοσιοποιείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν το 2014 ισχύσει το ειδικό καθεστώς υποψήφιας χώρας
- Αυστηρή προϋπόθεση ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Νέα σελίδα ανοίγει για την γειτονική Αλβανία, αφού τάχιστα προχωρούν οι διαδικασίες για ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από… σαράντα κύματα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η Αλβανία «χτυπάει» την πόρτα της Ε.Ε. με μεγαλύτερες αξιώσεις. Κρίσιμη μέρα λοιπόν η μεθαυριανή για την ιστορία της γειτονικής μας Αλβανίας, αφού εναγωνίως περιμένει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναφέρεται στο κατά πόσον αυτή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε από τις αρχές του 2014 να μπει σε καθεστώς άνευ όρων (!) υποψήφιας χώρας.
Ο ρόλος της Ελλάδας…
Βέβαια, οι εξελίξεις αυτές αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, μιας και οι σχέσεις των δυο Κρατών έχουν περάσει από πολλά στάδια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερα, αλλά και πιο πρόσφατα διαταράχθηκαν έντονα! Η χώρα μας κατά καιρούς και σε όλους τους τόνους έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση όμως κι αυτή από την πλευρά της να τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όσον αφορά την θρησκεία, την εκπαίδευση, την ιδιοκτησία κ.α. Εξίσου σημαντική είναι και η παράμετρος της αντιμετώπισης της διασυνοριακής εγκληματικότητας, καθώς επίσης και της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα, όπως σε θέματα ναρκωτικών, πυρόσβεσης, διακίνησης ατόμων και προϊόντων κ.α., κάτι που όμως σε αρκετές περιπτώσεις η γειτονική χώρα έχει επιδείξει πρωτοφανή ολιγωρία!
Προβληματισμός…
Ο έντονος προβληματισμός που επικρατεί από ελληνικής πλευράς και κατά καιρούς έχει εκφραστεί, όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, με αφορμή διάφορα θλιβερά γεγονότα στην Αλβανία που αφορούσαν κυρίως άμεσα τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, δημιουργεί ένα κλίμα δυσπιστίας, ως προς το κατά πόσο η γειτονική χώρα είναι έτοιμη να μπει στην Ε.Ε., μέλος της οποίας εδώ και πολλά χρόνια είναι η Ελλάδα. Είναι τώρα έτοιμη να ακολουθεί πιστά τους κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου περί αμοιβαιότητας σε όλα τα επίπεδα με τα κράτη – μέλη;
Δύσκολη η απάντηση και γίνεται ακόμη δυσκολότερη, αν απαριθμήσει κανείς τα… πεπραγμένα στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό, που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο! Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά.
Αν και η Αλβανία έχει δείξει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τα… του οίκου της, χρειάζεται ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα και κυρίως σε ότι αφορά τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την ελληνική μεινότητα. Τα τελευταία γεγονότα για παράδειγμα στον Ορθόδοξο Ναό της Πρεμετής, έφεραν και πάλι τις σχέσεις των δυο Κρατών σε κρίσιμο σημείο, ενώ γινόταν σημαντική προσπάθεια να εξομαλυνθούν.
Οι ακρότητες και βιαιότητες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μας γύρισαν ξανά πολλά χρόνια πίσω, αναζωπυρώνοντας το κλίμα δυσπιστίας στους Βορειοηπειρώτες, αλλά και στην Ελλάδα. Εξάλλου, το ζήτημα του σεβασμού της θρησκείας και της ελευθερίας ιδεών είναι από τα βασικά στοιχεία που ένα Κράτος πρέπει να επιδεικνύει, για να μπορεί να συνυπάρχει σε μια Ένωση Κρατών. Κι αν η επίσημη Αλβανία λέει ότι καταδικάζει τέτοιες ενέργειες (χλιαρά δυστυχώς), δεν έχει αποδείξει ότι κάνει προσπάθειες να τις περιορίσει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον περίφημο χάρτη της «Τσαμουριάς», τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών που καταπατώνται, ή ακόμη και την έλλειψη ουσιαστικής συμβολής στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος. Τα ναρκωτικά μπαίνουν με τα… τσουβάλια από την Αλβανία και σχεδόν πάντα πιάνονται επί ελληνικού εδάφους!
Απαιτείται προσπάθεια!
Σε θεωρητικό επίπεδο, αναμφίβολα η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι ένα γεγονός θετικό. Για την ίδια τη χώρα θα ερχόταν καλύτερες μέρες, η συνεργασία με την Ελλάδα θα γινόταν σε άλλο επίπεδο και γενικότερα θα ξεκινούσε μια νέα πορεία φιλίας και συνεργασίας που θα βοηθούσε σε όλα τα επίπεδα τις δυο γειτονικές χώρες. Ωστόσο, απαιτείται να γίνει σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της Αλβανίας, η οποία πρέπει ν’ αφήσει πίσω όλες εκείνες τις πρακτικές που συχνά δημιουργούν προβλήματα, κυρίως στα μειονοτικά ζητήματα. Όπως επίσης θα πρέπει η ίδια να απομονώσει τα ακραία εκείνα στοιχεία που πυροδοτούν εντάσεις με την Ελλάδα.
Η νέα Κυβέρνηση του Έντι Ράμα καλείται τώρα να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Στα θετικά της αναμφίβολα είναι το γεγονός ότι έχει δώσει βήμα και σε μειονοτικούς πολιτικούς να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Η καλή συνεργασία των δυο χωρών, είναι μονόδρομος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Κι αυτό μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη…
www.aftonomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου