Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

H «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κωνσταντινούπολης έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης

Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, την Istiklal, γνωστή ως «Μεγάλη Οδός» του Πέραν εκεί που μέχρι το 1964 ανθούσε το ελληνικό στοιχείο της Πόλης, βρίσκεται το γραφείο της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Πρόκειται για ιστορική καθημερινή εφημερίδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από το 1925.
Μετά από την τουρκική «Τζουμχουριέτ» (Cumhuriyet), η «Απογευματινή» αποτελεί την δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας. Ο αρχικός τυπογραφικός εξοπλισμός εκτίθεται στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης . Κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας γράφει: «89 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ».
Η ειδησεογραφία της καλύπτει την τουρκική –κυρίως πολιτική –επικαιρότητα, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, διεθνή θέματα. Δημοσιεύονται επίσης ειδήσεις για το Πατριαρχείο και την ομογένεια. Την Παρασκευή  (4-10-2013) η «Α» στις ΘΕΣΕΙΣ σχολιάζε λακωνικά δηλώσεις για την Σχολή της ΧάλΚης του υπουργού αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς. «Ευτυχώς που ο κ. Μπαγίς δε διαπραγματεύεται με βάση την αμοιβαιότητα. Σκεφτείτε να το έπραττε!»
Δυστυχώς, λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» κινδυνεύει να χάσει το γραφείο της, αφού ο εκδότης της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ενοίκιο και προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να διατηρήσει την έκδοση της.
Η «Απογευματινή» έχει κυκλοφορία περίπου 600 φύλλων, που σημαίνει ότι φτάνει σχεδόν σε κάθε ομογενειακή ελληνική οικογένεια της Πόλης. Τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα φθάνει και μέσω διαδικτύου σε συνδρομητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2003 εκδότης της εφημερίδας είναι ο Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος έχει βοηθό τον 30χρονο γιό του Μηνά. Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος ήταν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, μου είπε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μην χαθεί το γραφείο. Εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να βρεί και πάλι οικονομική στήριξη. Επίσης, μου αποκάλυψε ότι, αν διασωθεί το γραφείο, φιλοδοξεί να το μετατρέψει σε Μουσείο Ιστορίας του ελληνικού τύπου της Πόλης.
Πριν από τρία χρόνια, πάλι για λόγους οικονομικούς, η «Απογευματινή» βρέθηκε στο «παρά πέντε» για να κλείσει. Τελικά, δόθηκε ένα προσωρινό «φιλί της ζωής» χάρη σε μια εκστρατεία εγγραφής συνδρομητών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Τούρκοι, οι οποίοι είναι άτομα ανώτερου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον δεν γνωρίζουν ελληνικά για να μπορούν και να τη διαβάζουν. Τη στηρίζουν όμως μόνο και μόνο για να μη χαθεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.
Η ετήσια συνδρομή για αποστολή της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι για τους ιδιώτες 100 ευρώ και για ιδρύματα και οργανισμούς 500 ευρώ. Η συνδρομή μπορεί να γίνει στον λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (www.nbg.gr) Δικαιούχος: Μιχάλης Βασιλειάδης IBAN: GR4301106870000068774612243 SWIFT CODE: ETHNGRAA. Στον ίδιο λογαριασμό μπορούν να γίνουν εισφορές και για την διάσωση του γραφείου της εφημερίδας.


Read more: http://mignatiou.com/?p=13743#ixzz2hB3PxZ8N

Δεν υπάρχουν σχόλια: