Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών

Δεν μπορούμε πάντως να μην αναφερθούμε στον πρώην πρόεδρο Δ. Χριστόφια, που το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του επιρρίπτει το κύριο βάρος των ευθυνών για τη χρεοκοπία της Κύπρου.

Το χειρότερο όμως είναι ότι και το τελευταίο ψήγμα υστεροφημίας του πρώην προέδρου της Κύπρου και ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ, εξαφανίστηκε μετά τη δημόσια κόντρα με τον πρώην φίλο του, εργολάβο Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Συμπωματικά, ο κ. Νεοφύτου είχε μπει πρόεδρος στην (ΑΚΕΛική) ΟΜΟΝΟΙΑ ξοδεύοντας, κατά δήλωσή του, καμιά δεκαπενταριά εκατ. ευρώ την περίοδο που εξασφάλιζε πολλές δουλειές στην Κύπρο (επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ). Την ίδια περίοδο, φαίνεται ότι έκανε «επισκευές» και στα δυο σπίτια του φίλου του Δ. Χριστόφια. Οι μήνες πέρασαν και ξαφνικά ο κ. Νεοφύτου σέρνει τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου στα Δικαστήρια ζητώντας ένα υπόλοιπο 600 χιλιάδων ευρώ για τις «επισκευές».

Το εντυπωσιακό είναι πως ο κ. Χριστόφιας απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην φίλου του ουσιαστικά λέει ότι του έχει δώσει ήδη 800 χιλ. ευρώ και θα του καταβάλλει ακόμη 129 χιλιάδες. Απλώς η απορία μας είναι, τι ακριβώς επισκευές είναι αυτές που άξιζαν έστω και 929.000 ευρώ και πώς μάζεψε αυτό το ποσό ένας άνθρωπος που με συνέπεια υπηρέτησε ως επαγγελματικό στέλεχος το κόμμα του σε όλη τη ζωή του ακόμη και όταν ανήλθε στο ανώτερο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας…

****

— Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, εμείς πιάνουμε κλίμα χαμηλών θερμοκρασιών στις σχέσεις Λευκωσίας -Μεγάρου Μαξίμου, σε αντίθεση με την Β. Σοφίας που συνδέεται με τον Ν. Αναστασιάδη στην κοινή θέση που είχαν στο Σχέδιο Ανάν.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πλήρως τις πιέσεις, τις υποχρεώσεις αλλά και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, αλλά όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, εκείνοι που είναι έτοιμοι να βάλουν και ένα και δύο Μνημόνια ακόμη, έχουν ορισμένα ταμπού με πιο σημαντικά: το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

— Όσο για την επιλογή του κ. Αναστασιάδη για χιαστί ανταλλαγές επισκέψεων και συνομιλίες της Αθήνας και της Άγκυρας με τους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, φρόντισε να τις αναλάβει ο κ. Βενιζέλος που με τη σειρά του, τις παρέπεμψε στον Δ. Καραϊτίδη…

— Πάντως πολλοί ίσως παρεξηγούν τις διαθέσεις του Ν. Αναστασιάδη. Κάθε άλλο παρά είναι δεδομένος όπως τον θεωρούν πολλοί σε Άγκυρα, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη.

— Εδικά σε μια περίοδο που το ΑΚΕΛ στριμωγμένο στη γωνία λόγω των οικονομικών σκανδάλων που έχουν εμπλακεί στελέχη του, είναι έτοιμο να περάσει στην αντεπίθεση με το εθνικό θέμα και να κατηγορήσει τον Αναστασιάδη για… μειοδοσία!

— Είπαμε Σκοπιανό και σχεδόν ξεχάσαμε ότι επίκειται νέα πρόσκληση του Μ. Νίμιτς στους δυο διαπραγματευτές για συνάντηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Όσο κι αν ελπίζει πάντως ο κ. Νίμιτς, στην περίπτωση του δεν ισχύει ότι η «ελπίδα πεθαίνει τελευταία» διότι προς το παρόν την ελπίδα τη σκοτώνει ο Ν. Γκρουέφσκι που επιμένει με διάφορα τεχνάσματα και μπαγαποντιές να πετύχει την επιβολή της διπλής ονομασίας, με στόχο φυσικά την καθιέρωση της συνταγματικής ονομασίας.

— Η βόλτα στη Νέα Υόρκη του Αδ. Βασιλάκη μάλλον θα είναι εθιμοτυπική, μιας και η λογική του Μ. Νίμιτς να επιχειρεί κάθε φορά διαφορετική «ισορροπία» και να παίζει με ονόματα όπως το Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχουν καμία απολύτως τύχη.

— Το μήνυμα που στέλνει, κυρίως προς την Ευρώπη, ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τον διορισμό τριών μελών του ΚΕΑΔ στην κυβέρνησή του σε θέσεις υφυπουργών, είναι θετικό. Έτσι μετά τον πρόεδρο του κόμματος Β. Ντούλε που εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Α. Πουλής ορίσθηκε υφυπουργός Εξωτερικών, η Ο. Πρίφτη υφυπουργός Περιβάλλοντος και ο Γ. Μπάμπης υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Υδάτινων Πόρων.

— Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει αξιοποίηση και άλλων στελεχών της μειονότητας στη στελέχωση θέσεων του κρατικού μηχανισμού, καθώς ο Ράμα δείχνει να είναι έτοιμος να επιβραβεύσει τη συνεπή στάση του ΚΕΑΔ που εγκατέλειψε εγκαίρως τον Μπερίσα και συνεργάστηκε στην αντιπολίτευση αλλά και στις εκλογές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

— Δεν είναι σαφές αν αυτές οι επιλογές στελεχών, συνιστούν θετικό μήνυμα και για την Αθήνα. Αν κρίνουμε πάντως από την εμπειρία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, μάλλον μικρή σχέση έχει. Με την ευκαιρία και λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Β. Βενιζέλου στα Τίρανα, ας ελπίσουμε ότι θα προετοιμαστεί καλά η ατζέντα των συνομιλιών του με τον κ. Ράμα. Κυρίως να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες σε ότι αφορά το θέμα της Συμφωνίας των Θαλασσίων Ζωνών.

— Ο Ε. Ράμα, ως αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, ήταν αυτός που οδήγησε τη Συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο και συνεπώς στην ακύρωση της. Θα είναι εντελώς απίθανο τώρα, λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα κυβερνητικά καθήκοντα του, να κάνει... κωλοτούμπα και να προσφέρει στην Αθήνα την επικύρωση της Συμφωνίας.

Η Αθήνα οφείλει να επιλέξει πάντως, εάν στη «νέα σελίδα» των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων και στην άκρη του δρόμου να επιδιωχθεί η επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας ή εάν θα θέσει την επικύρωση της Συμφωνίας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Τι να πούμε τι…

Για τα καμώματα του Ε. Μπαγίς δεν θα γράψουμε απολύτως τίποτα, απλώς λυπούμεθα για τον τρόπο που αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Φυσικά δεν περιμέναμε να κηρύξει πόλεμο το ΥΠΕΞ, αλλά το να απαντά με θεωρητικούρες και με αναφορές στη Χάλκη χωρίς να ξεκόβει μια και καλή και σε Μπαγίς και σε Ερντογάν την κουβέντα για τη Θράκη, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και αδιέξοδο όπως αποδείχθηκε.

****

Ούτε υπολογίζει το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν


Περιμέναμε ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών θα έβρισκε μερικά λόγια να πει με την ευκαιρία της παρουσίας του γ.γ. του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουνσεν στην Αθήνα για το ιδιαιτέρα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει για τη συμμαχία, με την απόφαση της Άγκυρας να προμηθευτεί αντιπυραυλικό σύστημα από την… Κίνα. Συστήματα που όχι μόνο δεν είναι συμβατά με τα Νατοϊκά, αλλά συνιστούν σοβαρή απειλή για την «υποκλοπή» υψηλής τεχνολογίας από τους Κινέζους.

Για παράδειγμα, όφειλε η ελληνική πλευρά να επισημάνει στον κ. Ράσμουνσεν πως στην Ελλάδα για δεκαπέντε χρόνια ουσιαστικά είχε απαγορευθεί η ενεργοποίηση των S-300 για τον φόβο των… Ιουδαίων. Τώρα δεν θα πρέπει να μπει σε ανάλογη καραντίνα το κινεζικό πυραυλικό σύστημα που θα αποκτήσει η Τουρκία; Και δευτερευόντως, δεν θα πρέπει και η Συμμαχία να αποσύρει ή τουλάχιστον να μην καλύπτει οικονομικά τη νατοϊκή ομπρέλα που έσπευσε να προσφέρει στην Τουρκία με τη μεταφορά συστοιχιών Patriot στα σύνορα με την Συρία; 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: