Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009


Απο την Εφημερίδα ΠΑΡΟΝ της Κυριακής 22-11-09

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών 1.



-Ας θεωρήσουμε ως απλή προσπάθεια υπεκφυγής τα όσα διαρρέουν στα Σκόπια για αναμενόμενη συμφωνία ή τουλάχιστον προσυμφωνία της τελευταίας στιγμής στο θέμα του ονόματος, που θα επιτρέψει μια κατʼ αρχήν απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια μέχρι την άνοιξη. Η μοναδική λύση δεν είναι άλλη από το να επιδιωχθεί η φόρμουλα του ΝΑΤΟ: «Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει αυτόματα μόλις υπάρξει λύση ικανοποιητική στο θέμα της ονομασίας»…
-3Στη Λευκωσία βλέπουν τις ψευδαισθήσεις να σβήνουν, στην Αθήνα προσπαθούν να κρύψουν τα αδιέξοδα με την Τουρκία, η Άγκυρα πάντως δεν κρύβεται καθόλου.Το ότι δεν πρόκειται ούτε σκοπεύει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης το δηλώνει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. Αμφισβητεί όμως ευθέως και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ πήγε στα Κατεχόμενα για την επέτειο ανακήρυξης του «ψευδοκράτους». Στα πολλά που είπε αρκεί να επισημάνουμε τα εξής: «Η λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση δύο ισότιμων, με πολιτική ισότητα, κοινοτήτων, μια απλή διζωνική δημοκρατία με δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη». Κάτι λιγότερο πια από συνομοσπονδία. Και αυτοί συζητούν (και αθωώνουν την Τουρκία) ακόμη…
-Τελικά, όπως όλα δείχνουν, ο γενικός πρόξενος της χώρας στην Κωνσταντινούπολη Β. Μπορνόβας διεσώθη την τελευταία στιγμή. Ούτε ο κ. Δρούτσας, πολύ περισσότερο ο υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν θα ήθελαν να συνδεθεί η αρχή της θητείας τους με τον προσβλητικό για την Ελλάδα «αποκεφαλισμό» έλληνα διπλωμάτη επειδή δυσαρεστεί πολλούς, των Τούρκων συμπεριλαμβανομένων, με τη δραστηριότητά του. Διάβημα υπέρ του γενικού μας προξένου έκανε στον υπουργό η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, ενώ για να... διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισκέφθηκε την έκθεση στο Σισμανόγλειο ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος.8Κάποιοι ευτυχώς σκέφτηκαν ψυχραιμότερα. Εξάλλου από το 1991, όταν είχε απελαθεί ο Ηλίας Κλης από την Κωνσταντινούπολη σε αντίποινα για την απέλαση του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης που θα είχαμε τέτοιου είδους πρόωρη μετάθεση ή ανάκληση επειδή ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι…
-DΓια την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απέλαση του τούρκου διπλωμάτη είχε γίνει επειδή είχε αναφερθεί στα «αδέλφια, τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Σήμερα το λέει πια και ο ίδιος ο Ερντογάν, μέχρι πριν από λίγο καιρό στον κ. Καραμανλή και στην Ντ. Μπακογιάννη, τώρα στον Γ. Παπανδρέου. Και σε όλους μοιάζει φυσιολογικό.
-Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Α. Ζέππο, ο οποίος διέψευσε ότι είχε τεθεί θέμα ανάκλησης του κ. Μπορνόβα από τον τούρκο υπουργό Ε. Μπαγίς.
-8Πάντως στην Τουρκία υπάρχει γενικότερο πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας. Η θέση του επιτετραμμένου στην Άγκυρα παραμένει κενή, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η μετάθεση του κ. Λαλάκου και ο πρέσβης Φ. Ξύδας τι να πρωτοπρολάβει… Βλέπετε, εκτός των άλλων, έχει μπει και με ορμή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υποχρεωτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάζεται να δίνει οδηγίες για διαβήματα. Κάποιος πρέπει να τα μεταφέρει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών… Ο κ. Ξύδας πάντως δεν έχει μείνει χωρίς στήριγμα στον πρώτο όροφο της Βασ. Σοφίας, μια και ο πρέσβης Χ. Παναγόπουλος, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, είναι «φίλος».
-Μια ωραία ατμόσφαιρα χαλάρωσης διαπιστώνεται μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά και στην Α4 Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών. Όπως συμβαίνει συνήθως, θεωρείται δεδομένο ότι επειδή ο Γ. Α. Παπανδρέου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν πρέπει να ακούγεται «κακή» κουβέντα για τη γείτονα…
-Κι έτσι πέφτει ο νόμος της σιωπής που απλώς εξυπηρετεί την άλλη πλευρά και υπονομεύει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς (που καλόπιστα να πιστέψουμε ότι έχει αγαθές προθέσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια: