Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αλβανοί ΗΠΑ: «Θα βοηθήσουμε για τους αλβανοτσάμηδες»

Με θέμα τους "αλβανοτσάμηδες", πραγματοποιήθηκε φόρουμ, από την αλβανο-αμερικανική οργάνωση του Σικάγου «Τσάμηδες του Ιλλινόις».
Ο πρόεδρος της Ένωσης,  Σαφέτ Ρόιμπα, δήλωσε ότι ο Οργανισμός των τσάμηδων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστεί μια ηχηρή φωνή για την επίλυση των προβλημάτων των αλβανοτσάμηδων.Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του αναπληρωτή προέδρου της αλβανικής ένωσης που ανέφερε στη συνάντηση για το μελλοντικό σχεδιασμό της οργάνωσης και τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δραστηριοτήτων των Αλβανών που ζούνε στις ΗΠΑ.
Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης αυτής , Σαλί Μπολλάτι, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα, στην οποία " Έλληνες εθνικιστές, προσπαθούν να πραγματοποιήσουν απογραφή πληθυσμού με βάση την εθνικότητα και την θρησκεία και επιπλέον για τον Έλληνα πρόξενο της Κορυτσάς που μίλησε για τα φαντάσματα της ‘Βορείου Ηπείρου».
«Ανησυχούμε, επίσης, που μερικοί Ελληνοαμερικάνοι με χαρακτηριστική πονηριά, όπως ο Ν. Γκαζογιάννης και ο J. Tenet, οι οποίοι κατά παράβαση των νόμων και της παιδείας των ΗΠΑ, επισκέπτονται την Αλβανία επιδιώκοντας τους μεσαιωνικούς και σοβινιστικούς σκοπούς τους», είπε ο Μπολλάτι.
«Καθημερινά ακούμε φωνές που προέρχονται από ελληνικούς σοβινιστικούς κύκλους για  την ύπαρξη Ελλήνων στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και γνωρίζουμε τις ορέξεις τους. Για αυτήν την δυσοίωνη κατάσταση, περιέργως, κανένα αλβανικό ίδρυμα δεν μας έχει ενημερώσει», συνέχισε ο προαναφερόμενος.
Η αλβανική κοινότητα στην Αμερική τόνισε ότι το θέμα με τους τσάμηδες πρέπει να επιλυθεί στα Τίρανα και αυτοί θα βοηθήσουν, με διαμεσολάβηση προς την ηγεσία των ΗΠΑ για τη επισήμανση των δικαιωμάτων των Αλβανών.
Από τις εργασίες του συνεδρίου αυτού προέκυψε και η ιδέα για την ταινία-ντοκιμαντέρ του Kujtim Gjonaj σε σενάριο του Enver Kushe «Το Όνειρο των Τσάμηδων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: