Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Νέα Πρόταση για το Κόσσοβο


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ούτε αυτονομία, ούτε διχοτόμηση, ούτε παράλληλες δομές . Νέα πρόταση εμφανίστηκε και συζητείται, αυτή της σύστασης κοινότητας σερβικών δήμων στο Κόσσοβο.
Η νέα πρόταση αποτέλεσε το μοναδικό θέμα πρόσφατων συνομιλιών των πρωθυπουργών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χάσιμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, συναντήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με την Πρίστινα, αλλά για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται και οι δύο πλευρές να έχουν τη βούληση και την επιθυμία για συμβιβασμό. Από την πλευρά του, ο κ. Ρίκερ επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα.
Όμως «κόκκινες γραμμές» έθεσε για το θέμα της κοινότητας σερβικών δήμων ο πρωθυπουργός του Κόσσοβου, Χάσιμ Θάτσι, ενημερώνοντας την ολομέλεια της Βουλής της Πρίστινα για την έκβαση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτιτς. Ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι η κοινότητα σερβικών δήμων, δεν μπορεί να έχει εκτελεστική ή νομοθετική εξουσία, καθώς δεν θα επιτραπεί ένα τρίτο επίπεδο διακυβέρνησης στο Κόσσοβο.
«Θέσαμε ενώπιον της Σερβίας τις κόκκινες γραμμές, αλλά και ενώπιον όλων εκείνων που ζητούν κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ. Θάτσι, διευκρινίζοντας ότι «η κοινότητα των δήμων μπορεί να είναι ένα είδος ομοσπονδίας, μια μη κυβερνητική οργάνωση, όπως περιγράφεται στο σχέδιο Αχτισάαρι και στο Σύνταγμα του Κοσόβου. Αυτή η ομοσπονδία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα δημοτικά συμβούλια, ούτε και να έχει τις εξουσίες των δήμων και ως εκ τούτου δεν τίθεται ποτέ και σε καμιά περίπτωση θέμα συμβιβασμού».
Φαίνεται να βρέθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μια λύση κοινής αποδοχής, που να μπορεί να θέσει τέρμα στην εκκρεμότητα του Κοσσόβου, ενώ παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Σερβία. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Ελλάδα να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου κάτι που ήδη σκέφτονται Ρουμανία.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: