Εφόσον για τον Πρίνο και τους Παξούς υπάρχει τόσο ενδιαφέρον, γιατί δεν αξιοποιείται πολιτικά και άμεσα ταμειακά με τη μεθόδευση τιτλοποίησης της τεράστιας διαπιστωμένης αξίας των κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ στη νότια Κρήτη; Ήδη και η Deutsche Bank και το Oxford University έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους. ( Ν.Κ. )
Πρώτη Δημοσίευση: Τετάρτη, 25. 09. 2013 – 08:45
Αμέριστο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και κυβερνήσεων – Δέκα διεθνείς κολοσσοί σε αναζήτηση ευκαιριών στην Ελλάδα
Σημαντική ήταν η παρουσία στελεχών και μεγαλόσχημων από δέκα και πλέον πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εκπροσώπων πολλών κυβερνήσεων, στο ετήσιο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα -γεγονός που σαφώς καταδεικνύει το αμέριστο και επίμονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά πετρέλαια και τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Ενδεικτικά, από την ρωσική Gazpromneft, τον πετρελαϊκό βραχίονα τηςGazprom, συμμετείχαν οι Maria Kovtun και Anastasia Komova (τομέας ανάπτυξης ευρωπαϊκών projects), για λογαριασμό της Shell ο διευθυντής ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών σχεδίων Gianpetro Bertuglia, από την αμερικανική Exxonmobil ο εμπορικός σύμβουλος Tom Jawoski, και εκ μέρους της ισπανικής Repsol ο διευθυντής εξαγωγών για Ευρώπη & Μ. Ανατολή Max Torres.
Συμμετείχαν επίσης στελέχη της πολυεθνικής Foster Wheeler που με έδρα την Ελβετία ειδικεύεται σε κατασκευές αγωγών, terminals και διυλιστηρίων, της Ν. Κορεατικής DanaPetroleum, της εταιρείας σεισμικών ερευνών Spectrum (ανταγωνιστής της PGS), εταιρείες υδρογοναθράκων από την περιοχή των Βαλκανίων, όπως η σερβική NIS, η βουλγαρική Bulgartransgas, και η αλβανική Stream Oil, καθώς και οι ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean Oil.
Όσον αφορά την εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβειών, την πιο πολυμελή αντιπροσωπεία είχε η Αμερικανική Πρεσβεία (σσ: που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες), με πέντε στελέχη και επικεφαλής τον ακόλουθο για οικονομικές υποθέσεις David Lepeatt.
Κατά κοινή ομολογία, ήταν η πρώτη φορά που πετρελαϊκό συνέδριο στην Αθήνα συγκέντρωσε τόσο μαζικό ενδιαφέρον από ξένους παίκτες (και με αλμυρό κόστος συμμετοχής στις 1.700 λίρες κατ’ άτομο). Αν και θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος την ατζέντα του συνεδρίου που αφορούσε στις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα υδρογοναθράκων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπη,ς ήταν ωστόσο προφανές πως το ενδιαφέρον εστίασε στις εξελίξεις γύρω από τη χώρα μας.
Οι Παξοί στο επίκεντρο
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν, με πρωτοβουλία του επικεφαλής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελελίδη, δύο από τις πολλές απεικονίσεις των σεισμικών γραμμών που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί της PGS στο Ιόνιο. «Ωραίες όλες αυτές οι διαφάνειες, όμως εγώ δεν είμαι γεωλόγος αλλά επιχειρηματίας, ποια είναι η καλύτερη περιοχή για να βάλω τα χρήματά μου;», ήταν η ερώτηση που δέχθηκε από το ακροατήριο. «Απάντηση θα μας δώσει μόνο η ερμηνεία των δεδομένων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, και αφού πρώτα τελειώσει η επεξεργασία τους. Πάντως θεωρώ ότι η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι αυτή των Παξών», απάντησε ο κ. Ζελελίδης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι -έστω και ανεπίσημα- είναι η 4η φορά (μετά τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, και τα Χανιά) που μπροστά σε εξειδικευμένο κοινό παρουσιάζονται δεδομένα από τις περιοχές που ερεύνησε το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer.
Στον «δρόμο» της Total τα ΕΛΠΕ…
Η είδηση πάντως βγήκε από την ελληνική πλευρά. Μετά τη γαλλική Total, που φέρεται ότι έχει αγοράσει από την PGS το συνολικό πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών συνολικού μήκους 12.500 χλμ που «χάραξαν» οι Νορβηγοί σε Ιόνιο – Νότια Κρήτη (πληρώνοντας γύρω στα 5 – 6 εκατ. ευρώ), χθες έγινε γνωστός άλλος ένας αγοραστής: Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ, που επίσης αγόρασαν τα δεδομένα, όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής του ομίλου Γιάννης Γρηγορίου. Και βεβαίως αυτό από μόνο του δεν δεσμεύει την εταιρεία σε αναγκαστική συμμετοχή της στους διαγωνισμούς, δείχνει ωστόσο -αν μη τι άλλο- ότι το ενδιαφέρον δεν μένει στα λόγια.
Η ερμηνεία των ευρημάτων της PGS αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών, όπως επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης. Το πιθανότερο είναι ότι, έως το τέλος Μαρτίου 2014, θα έχουν ερμηνευτεί τα δεδομένα, οπότε και θα προκύψει μια πρώτη σαφή εικόνα για τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.
Στην Αθήνα το επόμενο ραντεβού
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το επόμενο μεγάλο ραντεβού ξένων ομίλων όπου τα ελληνικά πετρέλαια θα βρεθούν στο επίκεντρο, θα είναι πάλι στην Αθήνα, στις 5 – 7 Νοεμβρίου. Η ελληνική πρωτεύουσα επελέγη για να φιλοξενήσει το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), το οποίο θεωρείται ως θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Εκεί η PGS δεν αποκλείεται να παρουσιάσει στοιχεία ακόμη πιο προχωρημένα από πλευράς επεξεργασίας.
Επόμενος επίσης σταθμός θα είναι πάλι το συνέδριο της AAPG, αυτή τη φορά τον Απρίλιο του 2014, στο Χιούστον του Τέξας -καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπου και εδρεύει το τμήμα επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από τις ελληνικές θάλασσες της PGS.
Έναν μήνα πριν, τον Μάρτιο του 2014, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τους Νορβηγούς και η ερμηνεία των δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς μας επιφυλάσσουν οι ελληνικές θάλασσες.
Η άντληση πετρελαίου στον Πρίνο
Σε κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι προσπάθειες για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Πρίνο, όπου αυτή τη στιγμή υλοποιείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα ήδη γνωστά κοιτάσματα.
Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές, διανοίγονται με την επένδυση στην παραγωγή πετρελαίου από το «κοίτασμα Ε», ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα διασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια τη συνέχιση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της απασχόλησης πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις τέσσερις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί, η πρώτη ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη. Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr στελέχη της Energean, εκτός από την πρώτη γεώτρηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή νερού στο κοίτασμα του Πρίνου, όλες οι επόμενες εκτελούνται για την αύξηση της παραγωγής.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει αυτή μπορεί να προσφέρει ημερησίως 600 επιπλέον βαρέλια αργού. Η 3η γεώτρηση αναμένεται να δώσει στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, με εκτιμήσεις για άλλα 600 βαρέλια, ενώ η 4η περί τα τέλη Φεβρουαρίου με εκτιμήσεις για άλλα 1.000 με 1.200 βαρέλια. Έτσι με την ολοκλήρωση του προγράμματος γεωτρήσεων, η παραγωγή από τα περίπου 1.800 βαρέλια ημερησίως σήμερα, αναμένεται ότι θα υπερβαίνει τα 4.000 βαρέλια.
Στελέχη της εταιρείας τονίζουν τη σημασία του προγράμματος επενδύσεων για αύξηση της παραγωγής, καθώς με τα σημερινά επίπεδα παραγωγής στα 1.800 βαρέλια ημερησίως, η βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης είναι οριακή, εξαρτώμενη αποκλειστικά από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Σύμφωνα δε με τους ίδιους, σε περίπτωση υποχώρησης της διεθνούς τιμής κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τίθεται ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά στο «κοίτασμα Ε», πρέπει να σημειωθεί ότι το 2011 είχε ξεκινήσει παραγωγική δραστηριότητα, η οποία απέδωσε συνολικά περί τις 340.000 βαρέλια. Ωστόσο η παραγωγή αυτή βασίστηκε σε μία οριζόντια και πολύ δύσκολη γεώτρηση. Έτσι λόγω των τεχνικών και γεωλογικών προβλημάτων που ανέκυψαν, η άντληση πετρελαίου διεκόπη.
Η εκμετάλλευση του “Ε” θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση ιδιαίτερου επενδυτικού προγράμματος με την κατασκευή νέας θαλάσσιας πλατφόρμας εκμετάλλευσης, ενώ η πρώτη γεώτρηση στο «Ε» σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα, θα γίνει το 2014. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα και την οριζόντια γεώτρηση, προκύπτει ότι οι ποσότητες αργού που μπορούν να αντληθούν από το κοίτασμα «Ε», ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια βαρέλια.
Γενικότερα πάντως, η εταιρεία αναζητεί διέξοδο και σε νέες περιοχές που γειτνιάζουν με τον κόλπο της Καβάλας, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί και, αν γίνει δυνατό, να ενισχυθεί η απασχόληση των περίπου 300 εργαζομένων.
Για το λόγο αυτό η Energean σε συνεργασία με την Ισραηλινή Ratio, κατέθεσαν ερευνητική πρόταση για τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου και του Κόλπου του Ορφανού, οι οποίες γεωλογικά έχουν σημαντικές ομοιότητες με εκείνες του Πρίνου και της Καβάλας. Πρόκειται για δύο περιοχές που είχαν παραχωρηθεί στην δεκαετία του ’60 στην Texaco και στην Oceanic και εν συνεχεία επιστράφηκαν (1981 και 1984) αντιστοίχως στην τότε ΔΕΠ – ΕΚΥ.
Η περιοχή στον Θερμαϊκό έχει έκταση 5.025 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στον Κόλπο του Ορφανού 2.105 τ. χιλιόμετρα. (Η παραχώρηση του Πρίνου είναι μόλις 600 τ. χιλιόμετρα). Η Energean θεωρεί ότι η εμπειρία που έχει στην εκμετάλλευση πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή, η οποία μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά σε τουριστικά θέρετρα, αποτελεί και το βασικό της επιχείρημα για την ανάπτυξη δραστηριότητας στον Θερμαϊκό και στον Κόλπο του Ορφανού, δηλαδή σε περιοχές και με τουριστικές υποδομές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου