Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009


 Απο την Εφημερίδα το Παρόν της Κυριακής 29-11-2009.


Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών (2)




-Χρειάσθηκε η τωρινή κινητικότητα στο Σκοπιανό για να μας θυμίσει ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφσκι από πού γλιτώσαμε και πού μας οδηγούσε κατά περιόδους η αδυναμία άσκησης ενεργούς και επιθετικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε ο κ. Μπουτσκόφσκι, τον Οκτώβριο του 2005 είχε υποβληθεί η πιο καλή πρόταση για τα Σκόπια που προέβλεπε τρία ονόματα: Η Ελλάδα θα χρησιμοποιούσε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», στο εσωτερικό θα χρησιμοποιούσε η χώρα το συνταγματικό όνομά της και διεθνώς θα χρησιμοποιούσε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην κυριλλική, γραμμένο με αγγλικούς χαρακτήρες (Republika Makedonija).
-Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση αυτή, που θεωρήθηκε ως μη υπάρχουσα από την Ελλάδα, ήρθε ακριβώς μερικούς μήνες ύστερα από την προηγούμενη πρόταση του κ. Νίμτις την οποία ο κ. Καραμανλής είχε σπεύσει να αποδεχθεί ως βάση συζήτησης, παρά το γεγονός ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτη και προέβλεπε μορφή της διπλής ονομασίας.Επειδή βλέπουμε κινητικότητα, προς γνώση και συμμόρφωση…
-Τη στιγμή που στην Ελλάδα προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν ο κ. Παπανδρέου θέλει ή όχι τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και εάν και πως η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική θέση της στον νέο ενεργειακό χάρτη, η Τουρκία δείχνει ότι είναι έτη μπροστά. Η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι σύστησε Διεύθυνση Ενέργειας που παρακολουθεί τις κινήσεις στον χώρο της ενέργειας και... εκπαιδεύει μάλιστα στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών…
-Η προεδρία του ΟΑΣΕ ξεκίνησε φιλόδοξα τότε που η κ. Μπακογιάννη νόμιζε ότι θα καταφέρει τους Ρώσους να δεχθούν τις απαιτήσεις της Γεωργίας (και συνεπώς και των Αμερικανών) για να συνεχισθεί με την γκλαμουράτη εκδήλωση στην Κέρκυρα (άραγε πόσο να στοίχισε τελικά; Δεν ρωτάμε πού πήγαν τα λεφτά και παρεξηγηθούμε, γιατί είχε γραφτεί τότε ότι η «Οικογένεια» κουμαντάριζε το ταμείο της διοργάνωσης), αλλά μάλλον η επιτυχία είχε εξασφαλισθεί επειδή η άτυπη σύνοδος έγινε στην Κέρκυρα. Τώρα που έχουμε σύνοδο στην Αθήνα και είναι και χειμώνας, άρχισαν να αραιώνουν οι υπουργοί που θα μας κάνουν την τιμή. Εκτός της κ. Κλίντον ούτε Βρετανός, ούτε Γερμανός, ούτε Καναδός θα φανεί και μαζί με αυτούς ούτε μερικοί ακόμη από μικρές χώρες. Δεν μιλάμε για τις κεντροασιατικές. Αυτές έχουν κάθε λόγο να έρθουν στην Αθήνα, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές...

-Άφαντος από τη διοργάνωση ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Χ. Ζαχαράκις. Δικαιολογημένα, αφού αμέσως μετά τις εκλογές είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, καθώς ήταν επιλογή της προηγούμενης υπουργού. Τόσοι άλλοι που πήραν χαριστική παράταση στρογγυλοκάθισαν στα καλά πόστα και επιμένουν να μένουν χωρίς να υποβάλλουν για λόγους στοιχειώδους αυτοσεβασμού παραίτηση. Τι να πεις;
-Μετά την τριμερή στις Πρέσπες, λέτε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τριμερή με Μπιρμπίλη και Ψωμιάδη στην Κορώνεια;
-Παρεξηγήθηκε ο κ. Νταβούτογλου γιατί του απέδωσαν τη φράση: «Είμαστε νεοοθωμανοί». Αυτό πάντως που δεν διέψευσε είναι ότι, θέλοντας να εκφράσει το «μεγαλείο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είπε πως έχει δώσει εντολή όπου κι αν πάει ο κ. Σαρκοζί να σηκώνει το κεφάλι και να βλέπει τουρκικές σημαίες…
Αυτό που δεν κατάλαβε ο νεοοθωμανός είναι ότι ο κ. Σαρκοζί ενδιαφέρεται κυρίως να μη δει την τουρκική σημαία στις... Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: