Καθεστώς φόβου και ωμής βίας
βασιλεύει στα πανεπιστήμια
Στη φράση «ώς εδώ και μη παρέκει» συγκλίνουν οι απόψεις και η οργή πανεπιστημιακών και φοιτητών μετά τα τελευταία κρούσματα ωμής βίας σε χώρους πανεπιστημίων και το παγιωμένο κλίμα φόβου που επιβάλλουν οι άγνωστοι. Τα πιο πρόσφατα συμβάντα κατά του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή και ο προπηλακισμός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που δεν εγκατέλειψε την αίθουσα για εκδήλωση εξωπανεπιστημιακών, οι επιθέσεις με λοστούς και μπουκάλια είναι μερικά δείγματα γραφής των αγνώστων που δρούν ανεξέλεγκτα εις το όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι άτομα που απαιτούν με έκνομες ενέργειες τη δική τους «θέση» στο κάδρο της δημοκρατίας, καθώς εκμεταλλεύονται τις αγκυλώσεις της πολιτείας να κλείσει θέματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο που «κανείς δεν σέβεται αλλά όλοι το στηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά πανεπιστημιακός.Βασικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων επεισοδίων δεν είναι ομάδες νεαρών που ενεργοποιήθηκαν μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά οι περισσότερο «πολιτικοποιημένες» και ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες αναρχικών - αντιεξουσιαστών και αριστεριστών. Από την Αστυνομία περιγράφονται ως νεαρής ηλικίας άτομα 19 - 20 ετών, που δεν προέρχονται από τον παραδοσιακό ιδεολογικό χώρο των Εξαρχείων και δεν ελέγχονται από οργανωμένες κινήσεις αναρχικών.Από την άλλη, αστυνομικοί σημειώνουν ότι πολλά από τα συμβάντα βίας δεν εκπορεύονται από ομάδες με κοινό ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα. Το κοινό στοιχείο των περισσότερων περιστατικών βίας είναι η σχέση τους με τους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία που παρέχει το άσυλο. «Στην περίπτωση της εκδήλωσης της Νομικής, κατά την οποία άγνωστοι επιτέθηκαν με αυγά στους ομιλητές, δεν τίθεται θέμα ασύλου ούτε άρσης του. Είναι ζήτημα φύλαξης του πανεπιστημίου. Τα ΑΕΙ έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι για όποιον θέλει να εισέλθει. Υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, έλλειψης τάξης», ανέφερε πανεπιστημιακός του Παν. Αθηνών.«Είμαι στο πανεπιστήμιο εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό που πλέον χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του είναι η αλητεία και η ωμή βία! Δεν υπάρχει κανένας φραγμός», προσθέτει συνάδελφός του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου την περασμένη Τετάρτη μία ομάδα 15 εξωπανεπιστημιακών βιαιοπράγησαν κατά καθηγητή, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει το μάθημά του για να αφήσει την αίθουσα στους αγνώστους. «Ας βάλουμε εταιρείες security, για να μην τρώνε ξύλο οι εργαζόμενοι. Επιτέλους τι αγκυλώσεις είναι αυτές με το άσυλο!», δήλωσε ο ίδιος καθηγητής του ΟΠΑ.
«Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση που θα ξεκινήσει από την πολιτεία. Οι πρυτανικές αρχές έχουν ευθύνη, αλλά φοβούνται. Είναι απολύτως ανθρώπινο», συμπληρώνει καθηγητής του Παν. Αθηνών. Αλλωστε, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν καταγγέλλουν εύκολα τα περιστατικά καθώς είναι «υποκείμενα βίας» και βρίσκονται σε καθεστώς φόβου.Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ήδη μέσα στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει χώρους, μετατρέποντάς τους σε στέκια - ορμητήρια για τις όποιες δραστηριότητές τους.Υπάρχει ένα κλίμα φόβου μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι θέμα μόνο των οργανωμένων επιθέσεων από συγκεκριμένες ομάδες, αλλά του γενικότερου κλίματος ανομίας όπου ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στα πανεπιστήμια, να καπνίζει μέσα στις αίθουσες, να διακόπτει το μάθημα για να κάνει κάποιο κάλεσμα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε», παρατήρησε,ο καθηγητής κ. Ιωάννης Πανούσης, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από δηλώσεις του κατά της τρομοκρατίας.
«Θα πρέπει να μπει ένα στοπ σε αυτή τη βία που, δυστυχώς, δείχνει να εξαπλώνεται, εν μέρει και εξαιτίας της ανοχής. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο όπου -για ιστορικούς λόγους- οφείλει να υπερασπίζεται τη διακίνηση ιδεών. Αυτά τα φαινόμενα προσβάλλουν το άσυλο αλλά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπάρχει κλίμα φόβου σε μερίδα πανεπιστημιακών», συμπληρώνει από την πλευρά της, η γραμματέας της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα. Εάν ζητήσει κάποιος την άποψη των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων, όλοι συμφωνούν στα ίδια: υπάρχει βία, φόβος, αυτά τα γεγονότα δεν έχουν σχέση με το άσυλο... Ολοι όμως κοιτούν αμέτοχοι. «Ανεχόμαστε 30 άτομα που κυκλοφορούν σε όλη την Αθήνα και νομίζουν ότι το πανεπιστήμιο είναι τσιφλίκι τους. Η βία, η αλητεία εντός των ιδρυμάτων προσβάλλουν τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς είναι παραβάσεις κοινού ποινικού δικαίου. Ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ολα τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες...», καταλήγει πανεπιστημιακός.
Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου