Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«Άνθρακας» ο «θησαυρός» των Βρυξελλών



Σε «άνθρακα» αφέθηκε να μετατραπεί ο μικρός «θησαυρός» της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς Αθήνα και Λευκωσία, έχοντας χαμηλώσει τον πήχη των επιδιώξεών τους, επέτρεψαν στην Τουρκία να περάσει χωρίς κοινοτικές κυρώσεις το σκόπελο της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της, ενώ το θέμα της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ μένει στην ατζέντα και θα επανέλθει το επόμενο εξάμηνο ακόμη και με άλυτο το θέμα της ονομασίας.Η αξιολόγηση της Τουρκίας με τον τρόπο που έγινε αποδυναμώνει τη διπλωματική αξιοπιστία της Αθήνας και της Λευκωσίας.Η απόφαση των 27 επέτρεψε στην Τουρκία, αφού προηγουμένως εξασφάλισε ότι αποφεύγει τις κυρώσεις, να διαμαρτυρηθεί επειδή η Ε.Ε. της ζητά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.Η αξιολόγηση της Τουρκίας με τον τρόπο που έγινε αποδυναμώνει τη διπλωματική αξιοπιστία της Αθήνας και της Λευκωσίας και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση των ευρωτουρκικών σχέσεων.Ο πήχης τέθηκε χαμηλά, καθώς η Αθήνα δεν ήθελε διατάραξη του κλίματος με την Τουρκία ενόψει της προσπάθειας έναρξης δομημένου διαλόγου με τον κ. Ερντογάν και η Λευκωσία θεωρούσε ότι μια μετωπική στη Σύνοδο Κορυφής θα έκανε ακόμη πιο αδιάλλακτο τον κ. Ταλάτ στις διαπραγματεύσεις με το Δ. Χριστόφια. Εξάλλου, το γεγονός ότι οι δύο χώρες επέλεξαν να κλείσουν τα συμπεράσματα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου συμμετείχαν οι κ. Δρούτσας και Κυπριανού την περασμένη Τρίτη και να μη χρειαστεί έτσι να φθάσουν στη Σύνοδο Κορυφής, είναι ενδεικτικό των προθέσεων που υπήρχαν.
Το συμπέρασμα από τις αποφάσεις της συνόδου είναι ότι η Τουρκία τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όχι μόνο αρνείται να εκπληρώσει τη βασική προϋπόθεση που είχε από τότε αναλάβει (για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης και ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο), αλλά η αξιολόγησή της που προβλεπόταν από την απόφαση του 2006 δεν οδήγησε σε επιβολή κυρώσεων, αλλά αντίθετα στην ανταμοιβή της με το άνοιγμα του Κεφαλαίου «Περιβάλλον» στις 21 Δεκεμβρίου.Η κίνηση αυτή, την οποία προσυπέγραψαν και η Αθήνα και η Λευκωσία, ουσιαστικά εξουδετερώνει την όποια πίεση θα μπορούσε να ασκηθεί και στην τουρκοκυπριακή πλευρά ενόψει της εντατικοποίησης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς πλέον διαπιστώνεται αδυναμία της κυπριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τον ευρωπαϊκό μοχλό πίεσης που διαθέτει.
Δεν είναι χωρίς σημασία βεβαίως η κίνηση της Κύπρου να προβεί σε μονομερή δήλωση με την οποία προειδοποιεί ότι έξι ακόμη κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας δεν θα ανοίξουν, καθώς θα τεθούν προϋποθέσεις που συνδέονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.Παρά το γεγονός ότι η δήλωση αυτή υποβλήθηκε και γραπτώς και θα συμπεριληφθεί στα Πρακτικά του Συμβουλίου Υπουργών, δεν έχει σε καμία περίπτωση τη σημασία μιας κοινής απόφασης των 27 (όπως αυτής του 2006, όταν με κοινή απόφαση των χωρών-μελών της Ε.Ε. πάγωσαν οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, λόγω της μη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου).Κάθε φορά που η Ε.Ε. θα επιθυμεί να πιέσει ή να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας θα εμφανίζει ένα από τα έξι αυτά κεφάλαια απορροφώντας έτσι «διπλωματικό κεφάλαιο» από την Κύπρο, που θα αναγκάζεται να ασκεί βέτο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, πιθανότατα έχοντας μόνο την υποστήριξη της Ελλάδας (πέραν ορισμένων Κεφαλαίων που το μπλοκάρισμά της υποστηρίζεται «υπογείως» και από τη Γαλλία).
Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η μη εκπλήρωση από την Τουρκία των υποχρεώσεών της επηρεάζει τα ακόλουθα κεφάλαια: Κεφάλαιο 2: Ελεύθερη Διακίνηση Εργαζομένων, κεφάλαιο 23: Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα, κεφάλαιο 24: Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, κεφάλαιο 26: Παιδεία και Πολιτισμός και κεφάλαιο 31: Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.Σχετικά με το Κεφάλαιο 15 Ενέργεια, η Κύπρος θεωρεί ότι το άνοιγμά του εξαρτάται από το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών και διακοπή της αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας της ΑΟΖ της Κύπρου και των δικαιωμάτων της για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της θαλάσσιας αυτής ζώνης.Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η Βρετανία εντός των προσεχών ημερών θα κινηθεί για την υιοθέτηση αντιδήλωσης στο πλαίσιο του ΚΟΡΕΠΕΡ που θα αποκρούει την κυπριακή μονομερή δήλωση και η οποία θα προσυπογραφεί και από άλλες χώρες που στηρίζουν την Τουρκία. Η Άγκυρα, με το χειρισμό ο οποίος έγινε, επιβεβαιώνει το διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο διεκδίκησε αρχικώς το 2004 και κατοχυρώνει τώρα, καθώς οι συνομιλίες, εκτός των οκτώ παγωμένων κεφαλαίων, εμφανίζεται ότι συνεχίζονται κανονικά.


Πηγή : kipriakon.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: