Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Πόνος και νταλγκάς για …Τούρκους της Θράκης

ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ TRT, ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Από την πλευρά του το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT αναφέρει ότι θετική εντύπωση έχει προξενήσει η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για άνοιγμα προς την Τουρκία, αναφέροντας συγκριμένα ότι: «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπάρχει μια έκθεση που προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων σχετικά με τους Τούρκους από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ χειρίζεται όλα τα θέματα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης, ακόμα και τα θέματα θρησκείας και παιδείας, παρότι είναι Έλληνες πολίτες». Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που γίνει το λεγόμενο άνοιγμα, θα έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένα δικαιώματα των «Τούρκων» που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων των ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΙΩΤΏΝ όπως έλλειψη σχολικών κτιρίων και αριθμού διδασκάλων και μαθητών. Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα προσφέρουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά. Οι ιεροδιδάσκαλοι θα είναι μέλη της μειονότητας. Η Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτούν οι δάσκαλοι θα εξισωθεί με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές. Επίσης προβλέπονται προσλήψεις μελών της μειονότητας στη δημόσια διοίκηση. Σειρά εξελίξεων αναμένεται και σε σχέση με την εκλογή των μουφτήδων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.
Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς παρέθεσε δείπνο, στους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης. Το δείπνο είχαν προσκληθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρωτοσύγκελος του πατριαρχείου των Αρμενίων Αράμ Ατεσιάν, ο αρχιραββίνος Ισάκ Χαλέβα και ο Γιουσούφ Τσετίν, επικεφαλής των Συροϊακωβιτών στην Τουρκία. Το δείπνο εντάσσεται στα νέα μέτρα ενίσχυσης των επαφών της τουρκικής κυβέρνησης με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες που ζουν στη Τουρκία.
İskeçe η Ξάνθη στο iphone
Τρελάθηκαν οι Ξανθιώτες οι οποίοι είναι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων iphone όταν διαπίστωσαν ότι στην εργοστασιακή εφαρμογή που δείχνει τον καιρό διαφόρων πόλεων. Όταν πληκτρολογούν την πόλη Ξάνθη εμφανίζεται ο καιρός της πόλης, αλλά με την ...τουρκική ονομασία της İskeçe. Για το γεγονός αυτό ορισμένοι πήγαν στον τοπικό αντιπρόσωπο και ζήτησαν εξηγήσεις ενώ ορισμένοι άλλοι θα κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.



Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: