Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Γκρίζο χρήμα γύρω απ' τις ΜΚΟ

ΜΚΟ που έχει την ίδια διεύθυνση και τηλέφωνο με κομματικό γραφείο πολιτευτή της Ν.Δ., άλλη που έχει ιδρυτικό μέλος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον τομέα εθελοντισμού, πρόεδρο εισαγωγέα-εξαγωγέα και χρηματοδοτείται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ΜΚΟ που είναι και Α.Ε., χρηματοδοτούμενες ανθρωπιστικές δράσεις για την Αφρική και τα Βαλκάνια που υλοποιούνται στην Ελλάδα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την «επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο», που αν είχαν διατεθεί, μάλλον θα είχαν γυρίσει όλοι πίσω.


Εθελοντισμός σε πολυτελή γραφεία
Τάξη και διαφάνεια στις αμφισβητούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΚΟ έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί έναν ακόμα αμφισβητούμενης χρησιμότητας κρατικό οργανισμό εθελοντισμού, το «Εργο Πολιτών», που δημιουργήθηκε επί Ν.Δ και στέγασε κομματικούς φίλους. Το 2005, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, πολλές υγιείς ΜΚΟ αντέδρασαν, καθώς φοβήθηκαν ότι θα τις «καπελώσει». Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία ουσιαστική παρέμβαση στην κοινωνία των πολιτών, απλά περιοριζόταν σε δημόσιες σχέσεις με ελάχιστες -κυρίως φιλικές προς την κυβέρνηση- οργανώσεις.

Μπαράζ «ανθρωπιστικών δράσεων» στο... νομό Ροδόπης
Στις λίστες χρηματοδότησης των ΜΚΟ του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., τη μερίδα του λέοντος έπαιρναν οι κομματικοί φίλοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι πολλές ανθρωπιστικές δράσεις προς τρίτες χώρες υλοποιήθηκαν στην... Κομοτηνή, η οποία τυγχάνει και εκλογική έδρα του αρμόδιου υφυπουργού την περίοδο 2004-2007, που ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης.Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, της τελευταίας πενταετίας, η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», την οποία ίδρυσε ο «φίλος από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ», Παντελής Σκλιάς, έλαβε 5 εκατ. ευρώ. Για την ίδια περίοδο, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη, υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατ. ευρώ (επίσης: από 210.000 ευρώ που πήρε η οργάνωση το 2003, το 2004 που ανέλαβε η Ν.Δ. έλαβε 1.260.000 ευρώ). Ο αρμόδιος υφυπουργός την περίοδο εκείνη δήλωνε ως επάγγελμα στο βιογραφικό του «ερευνητής» στην εν λόγω ΜΚΟ.


Πηγή : http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: