Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ουγγαρία: Οχι άλλη λιτότητα!

Νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να λάβουμε» δήλωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς τους πιστωτές της η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν όχι μόνο επέμεινε στο σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών αλλά απέκλεισε και τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων όπως ζητούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). «Στην Ουγγαρία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια πρόγραμμα λιτότητας. Και το είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν μπορούν να συζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γκιόργκι Ματόλκσι στο τηλεοπτικό κανάλι Μ1.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ακριβώς δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ και της ΕΕ το οποίο εξέτασε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου των 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το έκτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ουγγρική οικονομία μετά τον Νοέμβριο του 2008 από το κλιμάκιο των δανειστών της. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κλιμάκιο ΔΝΤ-ΕΕ και στη συντηρητική κυβέρνηση Ορμπάν επιδεινώθηκαν και οι επιτηρητές της ουγγρικής οικονομίας αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Ο επικεφαλής του κλιμακίου Κρίστοφ Ρόζενμπεργκ εξήγησε ήδη από το περασμένο Σάββατο ότι υπήρξαν «έντονες συζητήσεις με τις αρχές σε σχέση με διάφορα θέματα». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «η αποστολή θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αλλά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις του με τις ουγγρικές αρχές ώσπου να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές».
Προς το παρόν πάντως το ΔΝΤ κλείνει τη στρόφιγγα του δανεισμού. Είναι γεγονός ότι για λίγους ακόμη μήνες, ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη δανεισμού για την Ουγγαρία. Η ρήξη με τους δανειστές της όμως αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις αγορές. Ηδη χθες το φιορίνι έπεσε κατά 3%. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ δεν πείστηκε για την ανάγκη νέου φόρου επί των τραπεζών επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την εφαρμογή του. Επίσης έκρινε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2011 «αρκετά ασαφείς» ζητώντας νέα «μέτρα προσαρμογής»- δηλαδή, λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις.
«Ή φόρος στις τράπεζες ή λιτότητα» απάντησε λακωνικά ο ούγγρος υπουργός Οικονομίας εμμένοντας στην απόφαση επιβολής τραπεζικού φόρου. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρόσθετο βάροςαλλά επίσης ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8%το 2011».
Είναι αλήθεια, όπως δήλωσε και ο κ. Ρόζενμπεργκ, ότι «η ουγγρική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τη βαθιά κρίση του 2008-2009 στηριζόμενη κυρίως στις ισχυρές εξαγωγές» . Αλλά και οι νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 40,6% στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση καταρρέει: η κατανάλωση των νοικοκυριών πέφτει συνεχώς εδώ και έξι μήνες και οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 5,4% στα τέλη Απριλίου. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι η ουγγρική οικονομία θα καταφέρει με μεγάλη δυσκολία να πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης του 1% στο τέλος της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αμφιβάλλει και για τον στόχο του δημοσίου ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2011 εφόσον δεν ληφθούν νεά μέτρα.
O φόρος στις τράπεζες που προτείνει η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφέρει ως και 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας. Οι δανειστές της όμως θεωρούν τη φορολόγηση των τραπεζών «μη βιώσιμο μέτρο το οποίο προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά». Επικεντρώνουν δε την προσοχή τους στις δημόσιες δαπάνεςιδιαίτερα σε σχέση με τις «μεγάλες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις που πρέπει να αναδιαρθρωθούν προκειμένου να μειωθεί το βάρος τους στον προϋπολογισμό» τονίζει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που σημειώνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα της Ουγγαρίας τον επόμενο χρόνο «θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των δαπανών» .

Πηγή  http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: