- Πολλά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η κάλπη της ΕΔΥ την περασμένη Τρίτη. Η τριάδα του προηγούμενου ΔΣ επανεξελέγη και ο Θ. Δασκαρόλης επιβραβεύθηκε με την πρώτη θέση. Από κει και πέρα είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει «αντιπολίτευση» και είναι ισχυρή. Εξάλλου η αντιπαράθεση των δυο «αντιλήψεων» έφερε στις κάλπες τους περισσότερους εδώ και χρόνια διπλωμάτες, μια και ψήφισαν σχεδόν 280. Με τη σειρά εκλογής: Δασκαρόλης Θ., Καμπά Ν., Διάμεσης Μ., Κοτροκόης Ν., Βιδούρης Αλέξ., Τσαμαδός Ν., Αϋφαντής Γ., Ιωαννίδης Αλ., Ραδιόπουλος Αρ. Το ερώτημα είναι ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος, καθώς μόνον οι Θ. Δασκαρόλης και Μ. Διάμεσης έχουν τον βαθμό πρέσβη, που είθισται να δίνει προβάδισμα για τη θέση του προέδρου της ΕΔΥ. Ο κ. Δασκαρόλης έχει το πλεονέκτημα ότι πήρε τις περισσότερες ψήφους, ο δε κ. Διάμεσης ότι πιθανόν να έχει μια οριακή πλειοψηφία (5-4) στο νέο ΔΣ. Οι εκλογές είχαν διάφορα ενδιαφέροντα: Εμφανίστηκαν και ψήφισαν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες: ο γ.γ. Αλέξανδρος Ι. Ζέππος, ο πολιτικός διευθυντής Τρύφων Παρασκευόπουλος και οι πρέσβεις Γιαννακάκης και Αγγελόπουλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η εγγραφή ως μέλους της ΕΔΥ και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρα (σ.σ. του ζητούμε συγγνώμη για τη λάθος αναφορά του ονόματός του σε προηγούμενα σχόλια μας). Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις και από νέους διπλωμάτες, ενώ αίσθηση προκάλεσε η έντονη κριτική που άσκησε στο απερχόμενο ΔΣ ο εκ των υποψηφίων και στενός συνεργάτης του Πάγκαλου, κ. Θ. Θεοδώρου. Στην παρέμβασή του είπε ότι ήταν λάθος η πρόταση που προέβλεπε να αποδεχτούν τελικώς οι διπλωμάτες τη φορολόγηση του 20% της αποζημίωσης αλλοδαπής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η πρόταση αποδυνάμωσε τη θέση υπουργών όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Δ. Δρούτσας και άλλοι, που ήθελαν να υποστηρίξουν το αίτημα των διπλωματών για μη φορολόγηση ολόκληρου του ποσού της αποζημίωσης… Από «ενδιαφέρον» και «καλά λόγια» έχουν χορτάσει οι διπλωμάτες και τελικώς, ασχέτως εάν ήταν ορθή ή όχι η πρόταση για φορολόγηση του 20%, ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο κύριος ΑΝΥΠΕΞ δεν μπόρεσε να επιβάλει τη θέση του στην κυβέρνηση…
— Ετοιμάζεται και μεγάλο Υπηρεσιακό, να δούμε εάν θα αφορά και την Ουάσιγκτον, καθώς έχουν υπάρξει παρασκηνιακές επαφές για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες ο Β. Κασκαρέλης, αυτή την φορά όμως σε μια θέση δίπλα στην κ. Άστον, την υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ. Θα είναι μια πολύ καλή επιλογή και φυσικά σημαντικό να υπάρχει έλληνας διπλωμάτης και τόσο έμπειρος σε ευρωπαϊκά θέματα στη νέα υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
— Είναι προφανές το παιγνίδι που παίζει η Άγκυρα με την Αθήνα. Μόλις συμφωνήθηκε η συνάντηση για αύριο 19 Ιουλίου των κ. Αποστολίδη και Σινιριόγλου για τις διερευνητικές επαφές, αλλά και η συνάντηση Δρουτσα - Νταβούτογλου στο Καζακστάν, άρχισε να φορτώνει την ατζέντα: Ανακοινώσε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση τρισδιάστατων ερευνών σε περιοχή 1.100 τ. χλμ. στη Μεσόγειο. Την επομένη ημέρα εξέδωσε την NAVTEX για τις έρευνες του «Πίρι Ρέις» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί. Η περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, και κυρίως η ύπαρξη του Καστελόριζου στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, έχει βαρύνουσα και κρίσιμη σημασία σε όποιο μελλοντικό υπολογισμό για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών.
— Το προηγούμενο με το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold» το 2008 ήταν απολύτως αρνητικό για την Ελλάδα, καθώς με τους χειρισμούς της η κ. Μπακογιάννη άφησε το περιθώριο για τη συνέχιση των ερευνών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί διήμερο, καθώς προκειμένου να μην αντιμετωπίσει την κατάσταση δέχθηκε την προσχηματική δικαιολογία του νορβηγού καπετάνιου ότι «λόγω προβλημάτων δεν μπορούσε να μαζέψει το καλώδιο» το όποιο χρησιμοποιείται για τις γεωφυσικές έρευνες. Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η υπόθεση του νορβηγικού πλοίου, όπως το χειρίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιούργησε τετελεσμένα και της πρόσφερε κεκτημένα στην περιοχή αυτή.
— Με όλα αυτά που συμβαίνουν καταντά ανέκδοτο η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι αναμένει να δει να μετουσιώνονται σε πράξη οι δεσμεύσεις του κ. Ερντογάν για καλές σχέσεις και μηδενικά προβλήματα. Μάλλον δεν τους αρκούν, για να καταλάβουν τις προθέσεις του κ. Ερντογάν, ούτε οι καθημερινές παραβιάσεις ή η επανάληψη των υπερπτήσεων, ούτε η ευθεία διεκδίκηση της επιχειρησιακής διχοτόμησης του Αιγαίου, όπως συνέβη πρόσφατα με αφορμή την Έρευνα και Διάσωση, ούτε η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Θυμίζουν, δυστυχώς, μικρούς μαθητές που από φόβο και ντροπή μπροστά στον δάσκαλο, τα χαστούκια τα εκλαμβάνουν για τραχιά χάδια…
— Έστω και με αρκετή καθυστέρηση ο κ. Παπανδρέου κινείται προς τη Μ. Ανατολή και πραγματοποιεί μια ευαίσθητη επίσκεψη σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη. Θα πρέπει να προετοιμάσει καλά την επίσκεψη αυτή ώστε να μη σπαταληθεί σε δημόσιες σχέσεις και γενικόλογα ευχολόγια. Να σας ενημερώσουμε πάντως ότι το ταξίδι έκλεισε και προετοιμάζεται υπό την υψηλή καθοδήγηση του Άλεξ Ρόντου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες αφέθηκαν για ρύθμιση στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού.
— Απαιτείται πάντως προσοχή μια και κάποιοι, όπως ο βέλγος πρωθυπουργός, επιμένουν ότι δεν απέχει πολύ η λύση του προβλήματος και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολάβηση και η βελγική προεδρία της ΕΕ… Υπάρχει φυσικά η πιθανότητα, λόγω και των συχνών κυβερνητικών και πολιτικών αλλαγών στο Βέλγιο, ο κ. Λετέρμ να μην έχει καταλάβει απολύτως τίποτε από το Σκοπιανό. Όπως υπάρχει και πολύ βάσιμη πιθανότητα η έλλειψη εμπειρίας να «έλυσε» τη γλώσσα του κ. Λετέρμ και να δημοσιοποίησε αυτά που του είπαν (εμπιστευτικά) οι δύο κυβερνήσεις…
— Η μόνη «είδηση» που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές στριφογυρίζουν γύρω από το όνομα «Vardarska Makedonija». Το πρόβλημα είναι ότι δεν συμφωνούν σε τίποτα άλλο…
— Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ της Αλβανίας Βαγγέλης Ντουλές αναζητεί επαφή με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η επί σειρά ετών συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μπερίσα του είχε στερήσει τις επαφές με το σημερινό κυβερνητικό κόμμα. Αυτή η έλλειψη σχέσεων δημιουργούσε πολλά προβλήματα στον κ. Ντουλέ καθώς η Αθήνα εκ των πραγμάτων και ψήφους Βορειοηπειρωτών επηρεάζει και στήριξη κάθε είδους προσφέρει στη μειονότητα. Ο κ. Ντουλές δεν δίστασε λοιπόν να βρεθεί στην Αθήνα στο πλευρό του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Έντι Ράμα (τον όποιο μέχρι πέρυσι πολεμούσε, καθότι ο ίδιος ήταν κυβερνητικός εταίρος του κ. Μπερίσα) και τον συνόδευσε στις επαφές του με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη. Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η «παράσταση» έχει και πολιτικό περιεχόμενο σε ό,τι αφορά και τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας και δεν έγινε απλώς και μόνον για να εξυπηρετήσει προσωπικούς στόχους και επιδιώξεις των προσκεκλημένων του ΠΑΣΟΚ.
— Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική των Συμπληρωματικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων; Δεν γνώριζαν δηλαδή ότι για να πάει η κ. Αθανασιάδου στη Γενεύη θα έπρεπε να έχει επιστρέψει ο κ. Διάμεσης; Εκτός εάν νομίζουν ότι θα είναι ευκαιρία μέσα στο κατακαλόκαιρο να βγουν στα μουλωχτά κάποια γενικά προξενεία, για να βολευτούν τα ρουσφέτια…
— Όσο για το πινγκ πονγκ που παίζεται στο Σκοπιανό, ο θεός να βάλει το χέρι του. Όλα δείχνουν ότι οι μυστικές συνομιλίες συνεχίζονται, άγνωστο με ποιους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Ρόλο φαίνεται ότι έχει και πάλι ο Άλεξ Ρόντος, αλλά μάλλον διερευνητικό, καθώς τις επαφές τις πραγματοποιεί άλλο πρόσωπο...
Πηγή : http://www.paron.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου