Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

υπουργείο εξω(φρε)νικών

— Ενδιαφέροντα προφανώς τα διεθνή συνέδρια και φόρουμ τα οποία επισκέπτεται τελευταία ο κ. Δρούτσας. Είναι ό,τι ακριβώς ταιριάζει σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Εφόσον φυσικά υπάρχει υπουργός Εξωτερικών που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική...
— Εκτός εάν ο κ. Δρούτσας απλώς επεκτείνει τον κύκλο γνωριμιών του σε Ευρώπη και Ασία, κοιτάζοντας και αυτός το μέλλον του.
— Όταν λέγαμε για κινητικότητα και για δραστήρια εξωτερική πολιτική δεν εννοούσαμε μόνον τις κοσμικού τύπου συμμετοχές σε συνέδρια και φόρουμ, αλλά και άσκηση ελληνικής εθνικής εξωτερικής πολιτικής…Το Αφγανιστάν και το Σουδάν θα ζήσουν και θα μακροημερεύσουν και χωρίς τη βοήθειά μας…
— Η «μανέστρα» της εξιδανίκευσης της φιλίας με τον κ. Ερντογάν έχει χαλάσει πια. Το μόνο που ελπίζουν τώρα στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού είναι να έρθει ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, όπου ο κόσμος θα καίγεται για τις συντάξεις και για τις απολύσεις, για να ξεχαστεί έτσι το καψόνι στο οποίο τους υποβάλλει καθημερινά η Άγκυρα.
— Γιατί δεν διαβάζουν τις ανακοινώσεις του ίδιου του κ. Νταβούτογλου ή του κ. Μπαγίς. Ή τουλάχιστον τα τηλεγραφήματα του πρεσβευτή μας στην Άγκυρα, Φωτή Ξύδα, που προς τιμήν του το τελευταίο διάστημα προειδοποιεί και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν, για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας και για το τι πρέπει να γίνει…
— Αλλά φαίνεται ότι το μόνο που κατόρθωσε με τα τηλεγραφήματά του είναι να περάσει και αυτός στην ομάδα των «μη αρεστών» της πολιτικής ηγεσίας…
— Εξάλλου η θέση στην Άγκυρα λείπει από τη συλλογή της τριανδρίας που ελέγχει υπηρεσιακά το υπουργείο Εξωτερικών, οδηγώντας το στην κατάσταση που σήμερα έχει περιέλθει…
— Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία κινδυνεύουν να πέσουν ο κ. Παπανδρέου και ο αναπληρωτής του στο ΥΠΕΞ είναι η ιδέα ότι μπορεί να ξεφορτωθούν το Σκοπιανό με ένα «πασάλειμμα» και αφού προωθηθεί η ονομασία «VARDARSKA MAKEDONIJA».
— Θα μπερδευτεί το σύστημα, μια και ο Μητροπολίτης Άνθιμος ζήταγε από καιρό το όνομα «Βαρδαρομακεδονία» και άλλα τέτοια τινά, οπότε θα περάσει η λύση μέσα στην αναμπουμπούλα. Εμείς είμαστε εδώ και θα περιμένουμε πρώτον να δούμε τι συμφωνία θα υπάρχει για τη μετάφρασή του. Για παράδειγμα, έχετε δει πουθενά να γράφεται η ονομασία: ROSSijSKOj FEDERAcii; Ούτε και εγώ, παρά μόνον στη Ρωσία όταν είχα πάει διακοπές. Παντού ξέρουμε τη Ρωσία. Τη Ρωσική Ομοσπονδία…
— Και κάτι ακόμη, ίσως πιο σημαντικό: Δεν ακούμε καμία κουβέντα τελευταία για το υπόλοιπο πακέτο: Αλυτρωτισμός, ταυτότητα, διαβατήρια, εμπορική χρήση ονόματος, τοπωνύμια κ.λπ. Λύση χωρίς όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει και ας το καταλάβουν καλά…
— Με τα πολλά, έγινε το περίφημο Υπηρεσιακό και αποφάσισε περίπου τριακόσιες μετακινήσεις. Δεν είναι και λίγες, καθώς σε περιόδους παχιών αγελάδων θα έφθαναν το πολύ τις πεντακόσιες. Από αυτές σχεδόν εξήντα αφορούν διπλωματικούς μέχρι τον βαθμό και του Συμβούλου Α. Από αυτές που ξεχωρίσαμε:
— Κακίσης σε Οτάβα, Χαζήρογλου σε Οδησσό, Κριεμπάρδη σε Ουάσινγκτον, Μπάζας σε Γενεύη, Φωτόπουλος σε Βοστώνη, Βιγκοπούλου σε Γερεβάν, Σιμοπούλου σε Λονδίνο (σύζυγος του πρέσβη στο Λονδίνο κ. Σάνδη, για να είναι μαζί η οικογένεια...), Κόλιας σε Βουκουρέστι, Κωτίδης σε Κάιρο, Ρήγα σε Βενετία, Γαβριήλ σε Σκόπια, Τασιόπουλος σε Τζακάρτα, Δόχτσης σε Βαγδάτη, Μήτση σε Ιεροσόλυμα, Κοΐνης σε Ουέλινγκτον, Γεωργίου σε Ουάσινγκτον, Κοδέλλας σε Τεχεράνη, Αθανασιάδου σε Γενεύη.
— Το ερώτημα φυσικά είναι πότε θα γίνουν οι μετακινήσεις αυτές, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπάρχουν τα χρήματα για να υπογραφεί και η απόφαση τοποθέτησής τους από τον υπουργό. Μαθαίνουμε ότι κάποιες περιπτώσεις που έχουν και ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά (οικογενειακοί λόγοι ή λόγοι υγείας) πιθανόν να πάρουν προβάδισμα, αλλά ο μεγάλος όγκος των μετακινήσεων μάλλον θα πάει από τη νέα χρονιά και βλέπουμε…
— Το ΔΣ της ΕΔΥ δεν κατάφερε να συναντήσει τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά έγινε δεκτό από τον Θ. Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είχε πάντοτε τις αρμονικότερες των σχέσεων με τους διπλωμάτες, παρʼ όλα αυτά λόγω εμπειρίας κατανοεί απολύτως το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μισθολογικά των διπλωματών. Εξάλλου είχε και φρέσκια ενημέρωση, μια και ο διπλωμάτης Θ. Θεοδώρου έχει αποσπασθεί στο γραφείο του, είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΔΥ, οπότε και να ήθελε να πει τα γνωστά σχόλιά του μάλλον κρατήθηκε.
— Στις εκλογές της ΕΔΥ, την Τρίτη, αναμένεται πάντως μεγάλη προσέλευση. Από αυτούς που είναι ικανοποιημένοι από την αναβίωση του συνδικαλισμού στον διπλωματικό κλάδο, και έτσι θέλουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σημερινό ΔΣ, στον Ν. Τσαμαδό, στον Θ. Δασκαρόλη, στον Γ. Αϋφαντή, στον Β. Καλπαδακη.

— Παρόντες όμως και όλοι οι άλλοι που θέλουν διαφορετική ρότα του συνδικαλισμού στο ΥΠΕΞ: Όσοι πολιτικά και κομματικά θέλουν να εκφράσουν το «Ντορικο-Μητσοτακικό» κατεστημένο στη Διπλωματική Υπηρεσία (ναι χρειάστηκαν τρία χρόνια παρουσίας στο ΥΠΕΞ για να φτιαχτεί και τέτοιο κατεστημένο). Η ομάδα αυτή όμως θέλει και την «τιμωρία» του απερχόμενου ΔΣ για τον ρόλο που έπαιξε στην αποκάλυψη του ρόλου της κ. Μπακογιάννη στην υπόθεση Καραβελα. Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν πιο καθαρό αντιπολιτευτικό σχήμα κοντά στον Σαμαρά, και φυσικά έχουμε και τα διαφορετικά ρεύματα εντός ΠΑΣΟΚ.
— Έντεκα από τους υποψηφίους στις εκλογές της Τρίτης υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν ουσιαστικά από τον πρόεδρο Ν. Τσαμαδό να αποκηρύξει τον Γ. Αϋφαντή για τα όσα είπε στα «Επίκαιρα» και συγχρόνως να σταλεί επιστολή στο περιοδικό με τη διευκρίνηση ότι επρόκειτο περί προσωπικών απόψεων. Η ομάδα αυτή (Τερέζα Αγγελάτου, Αλέξανδρος Βιδούρης, Γάσπαρης Βλαχάκης, Μιχάλης Διάμεσης, Γεώργιος Ηλιόπουλος, Θεόδωρος Θεοδώρου, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Νίκη Καμπά, Νικόλαος Κοτροκόης, Κωνσταντίνος Κούτρας, Φραγκίσκος Κωστελλένος) μάλιστα έθετε το ερώτημα για την τέλεση και πειθαρχικών παραπτωμάτων από τον κ. Αϋφαντή.
— Τι έλεγε ο κ. Αϋφαντής; Μα για τους «πραιτοριανούς της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, που ισοφαρίζουν την επαγγελματική τους ανεπάρκεια αναλαμβάνοντας να στραφούν κατά του συλλογικού συμφέροντος και των συναδέλφων τους. Ανέκαθεν λειτουργούσαν ευτελίζοντας την εξωτερική πολιτική από δημόσιο αγαθό σε κομματική παραλειτουργία. Δυστυχώς, και στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν αρκετές «Τίνες Μαντέλη», όπως άλλωστε και παντού στη δημόσια διοίκηση. Δεν δίνει όμως αυτή η μειοψηφία τον τόνο, είναι λάθος από τους ανθρώπους αυτούς να εξάγει κανείς συμπεράσματα για το σύνολο των ελλήνων διπλωματών. Άλλωστε, στις επικείμενες αρχαιρεσίες της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, εκπρόσωποι αυτής της αντίληψης διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων.»
— Ο Ν. Τσαμαδός, με το γνωστό μειλίχιο ύφος του, απέρριψε τα αιτήματα των άλλων υποψηφίων και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.
— Απομένει στους ιδίους τους διπλωμάτες να αποφασίσουν. Πάντως έχουν ακούσει πολλά και πολύ βαριά από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες (δεν θέλουμε να θυμίσουμε το σκαμπίλι… πληθωρικού υπουργού Εξωτερικών σε έλληνα διπλωμάτη και άλλα τέτοια προσβλητικά).
— Όσο για προηγούμενες «συνδικαλιστικές ηγεσίες», να θυμηθούμε απλώς τα πόστα τα οποία πήραν μετά την υπηρεσία τους στην ΕΔΥ.
— Όσο για τον χαρακτηρισμό «πραιτωριανοί», μάλλον είναι αβάσιμος. Οι πραιτωριανοί συνήθως εκτός από απόλυτα υποταγμένοι στους «αυτοκράτορές» τους, ήταν και παραγωγικοί. Και σίγουρα αυτός ο μηχανισμός που λέγεται υπουργείο Εξωτερικών και Διπλωματική Υπηρεσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναπαράγει μιζέρια, μικρότητες, ασημαντότητες. Και γιʼ αυτό ευθύνονται και οι πραίτωρες και οι πραιτωριανοί και οι... Γαλάτες…
— Οι υποψήφιοι στο κοινό ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν είκοσι, οπότε η μάχη του σταυρού θα είναι σκληρή…
Κάνουν ό,τι μπορούν για να κατοχυρωθούν και να νομιμοποιηθούν οι ακραίες διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας. Δεν μπορεί να συμβαίνουν όσα συντονισμένα και με καταιγιστικό τρόπο λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, και στην Αθήνα να νομίζουν ότι ψιχαλίζει. Να θέλουν να μας πείσουν ότι είναι κάποιοι κακοί στρατηγοί που τα κάνουν όλα αυτά για να υπονομεύσουν τις… αγαθές προθέσεις του κ. Ερντογάν.
Έτσι λέμε, λοιπόν, ότι το πρώτο είναι η μετάφραση, γιατί από ό,τι έχουμε καταλάβει η μετάφραση θα παραπέμπει σε λύση που θέλει ο κ. Γκρούεφσκι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και αυτό στην αγγλική θα είναι: «Republic of Macedonia of Vardar». Το Vardar, βέβαια, θα έχει ζωή μερικές εβδομάδες πριν καταλήξουμε στην πανηγυρική νίκη του εθνικισμού του κ. Γκρούεφσκι.
Εν τω άμα ήρθε η απάντηση από φίλο της στήλης στο ερώτημα πόσους υπαλλήλους έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, πέραν του διπλωματικού του γραφείου. Ζωή να ʼχει, ΠΕΝΤΕ υπαλλήλους διαθέτει και δύο αστυνομικούς... Έτσι για να ξέρουμε τι πληρώνουμε...
Λίγους πια από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, κάποιους από τους μουτζαχεντίν της νέας εξουσίας που μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» για να «μαλακώσει» ο συνδικαλισμός στο υπουργείο Εξωτερικών. Και κάποιους που απλώς θέλουν πιο «διπλωματική» συνδικαλιστική δράση, χωρίς τις αρκετά συγκρουσιακές τάσεις που επεκράτησαν το τελευταίο διάστημα.



Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: