Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ Κτυπά την πόρτα της ΕΕ


Νέες εξελίξεις προκύπτουν στην Τουρκία και ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μελετά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είτε πριν από, είτε μετά το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2010, που σκοπό έχει την έγκριση του αναθεωρημένου συντάγματος. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη βδομάδα, με την οποία απορρίπτει μέρος των αναθεωρητικών τροπολογιών, που αφορούν στη δικαστική εξουσία, δημιουργεί νέο σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι τροπολογίες αυτές είχαν στόχο ν’ αλλάξουν τον τρόπο σύνθεσης των δικαστηρίων, ώστε να ελέγξουν, πλέον, οι Ισλαμιστές αντί των Κεμαλιστών τη δικαστική εξουσία. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει μερικώς τους σχεδιασμούς Ερντογάν. Επιπροσθέτως, η αλλαγή φρουράς στο κεμαλικό στρατόπεδο και η φθορά που υπέστη λόγω εξουσίας το ισλαμικό κόμμα του AKP, αποτυπώνουν μερικά από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του τουρκικού εσωτερικού σκηνικού της Τουρκίας. Ο Ερντογάν και τα επιτελεία του εξετάζουν πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές. Λόγω έλλειψης χρόνου, τα επιτελεία Ερντογάν προσανατολίζονται για πρόωρες εκλογές μετά το δημοψήφισμα, περί το Νοέμβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και από τα ποσοστά του ΑΚΡ.
Ούτως ή άλλως, διά της διπλωματικής οδού και των παρασκηνίων, το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών και στενοί συνεργάτες του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς μετέφεραν προς την Επιτροπή και δη προς τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε αίτημα για στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία, ώστε να εδραιωθεί το ΑΚΡ στην εξουσία και να κερδίσει τη μάχη των πιθανών πρόωρων εκλογών. Στο πακέτο στήριξης περιλαμβάνονται:
1) Άνοιγμα δυο ή τριών ενταξιακών κεφαλαίων επί βελγικής Προεδρίας.
2) Απαγκίστρωση της τουρκικής ενταξιακής πορείας από το Κυπριακό, που θα πρέπει να περιληφθεί στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί το Φθινόπωρο.
3) Αναθεώρηση της στάσης της ΕΕ επί της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006, για το πάγωμα οκτώ τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, που σχετίζονται άμεσα με την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.
4) Έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», στη βάση ότι η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Τ/κ, για να τερματιστεί η απομόνωσή τους.
5) Στήριξη από πλευράς ΕΕ σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για λύση του Κυπριακού.
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν ούτως ή άλλως άμεσα το Κυπριακό, ειδικώς καθότι συμπίπτουν με τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η Άγκυρα για λύση του Κυπριακού μέσω διεθνούς διάσκεψης ώς το τέλος του έτους. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι αναγκαία η φιλοτουρκική πολιτική της ΕΕ προς το κόμμα του και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εμφανές μέσω της στήριξης την οποία θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την πολιτική του. Ταυτοχρόνως, επιδιώκει την αποσύνδεση της τουρκικής ενταξιακής πορείας από το Κυπριακό, αφενός για να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και αφετέρου για να εξουδετερώσει την κριτική των Κεμαλιστών, οι οποίοι, με τη νέα τους ηγεσία, εμφανίζονται με πιο φιλελεύθερο, δημοκρατικό και αριστερόστροφο προφίλ, προσδοκώντας να αποσπάσουν ψηφοφόρους ανέντακτους και από τον προοδευτικό χώρο, ώστε να εμφανίσουν τον Ερντογάν ως δύναμη συντήρησης και ενός νέου κατεστημένου, που έχει φθαρεί. Μάλιστα, οι Κεμαλιστές επιδιώκουν να προβληθούν εκ νέου ως η παραδοσιακή δυτικόστροφη - ευρωπαϊκή και με αξιοπρέπεια δύναμη στην Τουρκία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν επιζητά την επιβεβαίωση της δικής του ευρωπαϊκής πορείας. Πάντως, από πλευράς τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη των συνεργατών του κ. Φούλε, καθώς και των τεχνοκρατών της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής, υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Άγκυρα και τον Ερντογάν, και είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν με τρόπο διακριτικό. Γεγονός, όμως, που θα δυσκολέψει το επόμενο διάστημα τις κινήσεις της Λευκωσίας. Ειδικώς λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό το φθινόπωρο.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: