«Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για την επερχόμενη δημόσια ακρόαση, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αρχίζει στις 21 Μαρτίου και θα παρουσιάσει, μεταξύ των άλλων, την παραβίαση από την πΓΔΜ της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995».
Τα παραπάνω δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.
Απέφυγε, ωστόσο, να προβλέψει την έκβαση της νομικής διαδικασίας, την οποία, μάλιστα, δεν συνέδεσε με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ για το όνομα, ούτε, επίσης, αναφέρθηκε κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξή των διαπραγματεύσεων αυτών, η ετυμηγορία του Δικαστηρίου.
Ερωτηθείς ο κ. Δελαβέκουρας γιατί το 2008 η Ελλάδα δεν έκανε δεκτή την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ο Έλληνας εκπρόσωπος απάντηση ότι η απάντηση περιέχεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Η θέση μας είχε γίνει γνωστή εκείνη την εποχή, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Το μέλλον είναι να φτάσουμε οι δύο χώρες σε λύση και η Ελλάδα έχει αποδείξει την ετοιμότητά της να φτάσει σε λύση. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει θετικές, εποικοδομητικές, προτάσεις για δίκαιη λύση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε ένα συνομιλητή, ο οποίος ακριβώς θα φτάσει στο τραπέζι με σκοπό να φτάσουμε σε λύση, λύση η οποία θα απελευθερώσει το Ευρω-Ατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα επιτρέψει και σε εμάς να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Δελαβέκουρας.
Η δημόσια ακρόαση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μετά την προσφυγή της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της προσωρινής διμερούς συμφωνίας, με την εμπόδιση, δηλαδή, στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου 2011.
Η ακροαματική διαδικασία, σύμφωνα με το Δικαστήριο θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια.
Το πρώτο 21 και 22 Μαρτίου, όπου θα αναπτυχθούν τα επιχειρήματα της σκοπιανής πλευράς και στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα δημοσιοποιηθούν τα αντεπιχειρήματα της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Στη δεύτερη φάση της 28ης Μαρτίου η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πΓΔΜ, θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει προφορικά και δημόσια σε ερωτήματα της υπεράσπισης της Ελλάδας και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου, όπου θα η ελληνική πλευρά θα υπεραμυνθεί των θέσεων της.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την τρέχουσα πρακτική της απόφασης του Δικαστηρίου η απόφαση θα εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αποφάσεις που θα παρθούν είναι οριστικές και δεσμευτικές, και για την εφαρμογή τους είναι υπεύθυνο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζεται ότι η πΓΔΜ έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης στις 17 Νοεμβρίου 2008 και η οποία βασίζεται στην παρεμπόδιση της Ελλάδας, στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας (όπως ισχυρίζονται, δηλαδή, οι Σκοπιανοί) το άρθρο 11 της προσωρινής διμερούς συμφωνίας του 1995.
Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, για να τηρήσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από την ενδιάμεση συμφωνία, που συνδέει τις δύο χώρες.
Τίτλος: „ГРЦИЈА Е МНОГУ ДОБРО ПОДГОТВЕНА ЗА СООЧУВАЊЕТО ВО ХАГ“
Δημοσίευση: Телма, 04.03.2011
Πηγή : www.echedoros-a.gr
Τίτλος: „ГРЦИЈА Е МНОГУ ДОБРО ПОДГОТВЕНА ЗА СООЧУВАЊЕТО ВО ХАГ“
Δημοσίευση: Телма, 04.03.2011
Πηγή : www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου