Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Απογραφή στα… τούρκικα Τις θέσεις Έρογλου ανακοίνωσε χθες ο Ντάουνερ ως απόφαση για την απογραφή πληθυσμού!

Της Μικαέλλας Λοίζου

Δήλωσε ότι θα γίνει απογραφή των Ε/κ τον Οκτώβριο και των Τ/κ αρχές του νέου έτους και αυτό είναι προϊόν συμφωνίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ωστόσο, τον διέψευσε, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά εμμένει στη δική της θέση.
Τη συμβολική ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την ανεξαρτησία της, προσδιόρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ως την ημέρα που θα γίνει η απογραφή του πληθυσμού της… ε/κ πλευράς. Οι Τ/κ θα κάνουν τη δική τους απογραφή… κάποτε, αρχές του επόμενου χρόνου ή μπορεί και πιο νωρίς. Αυτή η θέση συμπίπτει πλήρως με το αίτημα του Ντερβίς Έρογλου, για διενέργεια χωριστών απογραφών στην κάθε πλευρά, καθώς υποστηρίζει ότι το «κράτος» του διαθέτει τους απαραίτητους θεσμούς και μηχανισμούς, ώστε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη απογραφή. Το χρονικό κενό που εισηγήθηκε ο Ντάουνερ εξυπηρετεί, επίσης, τον Έρογλου και σε σχέση με τον ισχυρισμό του, ότι θα διεξαχθεί απογραφή στο ψευδοκράτος όχι για να βοηθηθούν οι συνομιλίες, αλλά γιατί τη χρειάζονται για λόγους προγραμματισμού. Ο Ντάουνερ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το θέμα της απογραφής. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τον διέψευσε, λέγοντας ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για το θέμα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «η ε/κ πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, στη βάση της οποίας ζητούμε να συνεχιστεί η συζήτηση. Εμείς εμμένουμε στην πρότασή μας». Διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε όπως είτε το Ταμείο Πληθυσμού των ΗΕ είτε άλλος διεθνής οργανισμός, όπως ο ΟΑΣΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανώσει, εποπτεύσει και εκτελέσει ταυτόχρονη απογραφή σε ολόκληρη την Κύπρο. Σημείωσε ότι «η πρότασή μας προνοεί, επίσης, όπως η απογραφή διεξαχθεί βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και των προδιαγραφών του Ταμείου Πληθυσμού και το εν λόγω Ταμείο να επιβεβαιώσει και ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής».
Ο Ντάουνερ ανέφερε ότι τα ΗΕ δεν μπορούν να αναλάβουν τη διεξαγωγή της απογραφής, επειδή είναι ακριβή, άρα ουσιαστικά θα διατηρήσουν έναν επικουρικό ρόλο και το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς. Ανέφερε ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει το UNFPA (Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ), με το οποίο επικοινώνησε και υπάρχουν κάποιες ιδέες προς συζήτηση. «Εμείς είπαμε ότι ο ΟΗΕ θα χαρεί να βοηθήσει με εποπτεία ή με οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε στη διενέργεια αυτών των απογραφών. Πιστεύω ότι, αν οι δύο πλευρές διενεργήσουν απογραφές, είναι σημαντικό να υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή για την αξιοπιστία των απογραφών», πρόσθεσε ο Ντάουνερ, υποστηρίζοντας, ουσιαστικά, ότι χωρίς τη συνδρομή του ΟΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να διενεργήσει αξιόπιστη απογραφή πληθυσμού. «Πιστεύω ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι οποιαδήποτε απογραφή διενεργηθεί στην Κύπρο, πρέπει, υπό τις περιστάσεις, να έχει την αξιοπιστία του ΟΗΕ, να έχει την έγκριση από τον ΟΗΕ», τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος. Βεβαίως, αυτό που ξέχασε ο Ντάουνερ είναι ότι αξιόπιστη θα μπορούσε να είναι και μια απογραφή υπό την εποπτεία άλλων διεθνών οργανισμών (σε σχέση, πάντα, με τα κατεχόμενα, αφού δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας στην Κυπριακή Δημοκρατία). Τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην πρότασή του, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας το 2006 σε ερώτηση τού τότε ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, ανέφεραν το Συμβούλιο της Ευρώπης ως έναν πιθανό επόπτη μιας διαδικασίας απογραφής σε ολόκληρο το νησί. Η πλήρης απάντηση της Επιτροπής ήταν: «Όσον αφορά το ζήτημα της εποπτείας και του ελέγχου απογραφής πληθυσμού, η Επιτροπή δεν έχει την αναγκαία αρμοδιότητα ως προς αυτό και θεωρεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο κατάλληλος θεσμός για να αναλάβει αυτό το έργο. Εντούτοις, η Επιτροπή θα παράσχει κάθε δυνατή στήριξη σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Μια συνολική λύση του Κυπριακού πρέπει, προφανώς, να αντιμετωπίσει το ζήτημα των εποίκων».
Σύμφωνα με τον Ντάουνερ, οι Τ/κ αποδέχθηκαν την παρουσία των ΗΕ κατά τη διενέργεια της απογραφής, δηλώνοντας ότι «θα ήταν ευτυχείς να εργαστούν με τα ΗΕ». Πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει δεν έχουν συζητηθεί μαζί τους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δει με το Ταμείο Πληθυσμού και τους Τ/κ. Θα υπάρξουν, όπως είπε, συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων, για το πώς μπορούν τα ΗΕ να βοηθήσουν τους Τ/κ να διενεργήσουν την απογραφή το συντομότερο δυνατόν. Σε παρατήρηση ότι από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι την απογραφή θα τη διενεργήσουν οι Τ/κ και όχι τα ΗΕ, ο Ντάουνερ παραδέχθηκε, ουσιαστικά, ότι αυτό ισχύει, καθώς δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», τονίζοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν τα ΗΕ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Είναι διαφορετικό να λέμε ότι ο ΟΗΕ ο ίδιος θα διενεργήσει την όλη απογραφή, αυτό θα ήταν αδύνατο να το πράξει. Ο ΟΗΕ μπορεί να δει πώς διενεργείται η απογραφή και να διασφαλίσει ότι γίνεται σωστά και να δώσει την έγκρισή του», κατέληξε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πάντως, τόνισε στις δηλώσεις του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί αξιόπιστες τις απογραφές που διεξάγονται στα κατεχόμενα, γεγονός που έχουν, άλλωστε, κατά κόρον υποστηρίξει τ/κ οργανώσεις και κόμματα.
Δεν θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα το αποψινό δείπνο, στην οικία της Λίζα Μπάτενχαϊμ, διευκρίνισε, εν τω μεταξύ, ο Ντάουνερ. Όπως είπε, πρόκειται για δείπνο εργασίας, στο οποίο θα παραστούν και οι σύμβουλοι και οι πρακτικογράφοι των δύο πλευρών. «Είχαμε δείπνα κοινωνικού χαρακτήρα από καιρό σε καιρό, αλλά αυτή τη φορά θα είναι δείπνο εργασίας. Θα επικεντρωθούμε πολύ στο μέλλον», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα γίνει ανασκόπηση των συνομιλιών.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: