Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«Ο τουρκικός στρατός με ενισχύει στις διαπραγματεύσεις»

 Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και ενισχύουν τον ίδιο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε από τα Άδανα, όπου βρέθηκε για επίσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Σε δηλώσεις του στα Άδανα, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε, επίσης, ότι το 99,5% των Τ/κ εκλαμβάνουν την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα. Επιπλέον, τόνισε ότι οι Τ/κ πιστεύουν ότι η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί και ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης πρέπει να συνεχισθεί.
Σχετικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει προτείνει νέα τριμερή συνάντηση τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αναφερόμενος περαιτέρω στις συνομιλίες, ο κ. Έρογλου είπε ότι βρισκόμαστε μακριά από σύγκλιση θέσεων και ότι εργάζεται για επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Τόνισε, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε η Τουρκική Δημοκρατία και οι ένοπλές της δυνάμεις, θα ήταν αδύνατο για τους Τ/κ να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως είπε, «το ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους Τ/κ, ενισχύει τον τ/κ ‘λαό’ αλλά και εμένα στο τραπέζι των συνομιλιών».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους, τόνισε ότι η «ΤΔΒΚ έχει οικονομικά προβλήματα προς το παρόν, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ολοκλήρωσε την αναφορά του ως εξής: «Πιστεύουμε στην Τουρκία και στα μέτρα που θα λάβει επί του θέματος».

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: