Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η Κύπρος στο επίκεντρο

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Πριν από 18 μήνες, όταν η Ελλάδα δεν είχε πληγεί από την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, το θέμα θα ήταν πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες... Στις 20 Μαΐου θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιθυμούν να τοποθετηθεί στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Λόγω του Ισραήλ, το οποίο πολιτεύεται με τρόπο που εξυπηρετεί στο έπακρον τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά την τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου, κυκλοφόρησε ότι ο πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε πει στους συνεργάτες του ότι δυστυχώς το νησί παρήγαγε λεμόνια και πορτοκάλια, όχι πετρέλαιο. Εάν όντως ειπώθηκε αυτή η κουβέντα, οφείλω να ομολογήσω ότι αποκάλυπτε μία ωμή πραγματικότητα. Ότι η Αμερική, αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες, μετρούν τα συμφέροντά τους όχι με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα -ιδανικά που χρησιμοποιούν κατά περίσταση- αλλά με τα συμφέροντά τους. Και για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους ανακαλύπτουν τον τρόπο να επιβάλλουν πραξικοπήματα ανατρέποντας δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, να δικαιολογούν εισβολές και κατοχές και να επιτίθενται ας πούμε στον Καντάφι, αλλά όχι στον Ασαντ!
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσαν να αλλάξουν το πολιτικό παιγνίδι στην περιοχή εάν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί και δεν κυριαρχήσει το συναίσθημα. Με λίγα λόγια θα μπορούσε να πολιτευθεί η Λευκωσία -διότι αυτήν αφορά περισσότερο- όπως η Τουρκία. Και το παράδειγμα της κατοχικής δύναμης είναι το πλέον χαρακτηριστικό υπό την έννοια ότι δημόσια είναι εναντίον όλων για να ικανοποιεί το «λαϊκό αίσθημα», ενώ ιδιωτικά προσφέρει σε όλους γην και ύδωρ -ιδιαίτερα στους Αμερικανούς. Επειδή μερικοί θα ενοχληθούν σπεύδω να διευκρινίσω ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να παίξει αυτού τα είδους τα βρόμικα παιγνίδια που εισήγαγαν στην πολιτικο-οικονομική διπλωματία οι Τούρκοι. Απαιτείται να κάνει τις ορθές κινήσεις -και μέχρι στιγμής τις κάνει- χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχουν άφθονα στη θαλάσσια περιοχή της.
Τον περασμένο Ιανουάριο επισκέφθηκε τη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρευσαν τότε ότι η επίσκεψη αφορούσε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά μας είχε κάνει εντύπωση ότι στην ενημέρωση υπερτόνιζαν τις πολύ καλές σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου σε εμπορικά και οικονομικά θέματα. Ο κ. Γκόρντον ασχολήθηκε ελάχιστα με το Κυπριακό και χρησιμοποίησε τον περισσότερο χρόνο του να ρωτά για τη νέα σχέση με το Ισραήλ και τα ενεργειακά ευρύτατα στην Μεσόγειο. Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει από τον Δημήτρη Χριστόφια να επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας για την Τουρκία, κάτι που αρνήθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για την Ελλάδα και την Κύπρο και μην έχετε αμφιβολία ότι η αλλαγή οφείλεται στη νέα σχέση με το Ισραήλ. Υποστηρίζουν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συνεχίσουν την καθαρά συμφεροντολογική σχέση τους με το Τελ Αβίβ και ισχυρίζονται ότι η οποιαδήποτε ενόχληση των Αράβων δεν θα λάβει διαστάσεις εκδίκησης... Για να το λένε, κάτι περισσότερο γνωρίζουν από εμάς...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Δεν μπορείτε να πείτε... Εγώ προειδοποίησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την “αμαρτωλή” USΑΙD. Ο κ. Χριστόφιας αναγκάστηκε να δώσει εντολή στον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον να υποβάλει διάβημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τρόπο δράσης των ανθρώπων της USΑΙD, οι οποίοι έχουν στην κυριολεξία καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλούν και ισοπεδώνουν τις κυπριακές αρχές. Η κυπριακή κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να σταματήσει τους Αμερικανούς, ας απαιτήσει να ενημερώνεται για τον τρόπο ενίσχυσης «δικοινοτικών ομάδων». Πρέπει να επιβληθεί ο νόμος και να γίνει έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ/ΝGΟ).
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Ξένοι διπλωμάτες προβλέπουν πως εάν το ΑΚΕΛ τερματίσει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές θα αναγκαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει να παρουσιάσει σκληρές θέσεις στις διαπραγματεύσεις... Λογική πρόβλεψη. Οσον αφορά τον ΔΗΣΥ, ο πρόεδρός του φάνηκε πιο έξυπνος. Λένε πως σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που προτίμησε να κατέλθει με προβεβλημένους οπαδούς του “ΝΑΙ”, ο κ. Αναστασιάδης τοποθέτησε στα ψηφοδέλτια του και γνωστούς υποστηρικτές του “ΟΧΙ” για να κρατήσει στο μανδρί τους “εθνικόφρονες”...

Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: