Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μια δίκη για απόπειρα κατά Πατριάρχη και υπόθεση Εργκένεκον

Σε μια δίκη συγχωνεύονται η απόπειρα δολοφονίας κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η υπόθεση Εργκένεκον αποφάσισε σήμερα το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Την συγχώνευση ζήτησε ο εισαγγελέας του 13ου τμήματος του ποινικού δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι νομικοί αλλά και πραγματικοί λόγοι συνδέουν τις δύο υποθέσεις.
Κατηγορούμενος στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Πατριάρχου Βαρθολομαίου είναι ο Ισμέτ Ρετσμπέρ ξυλουργός στο επάγγελμα, που κατηγορείται ότι ανέλαβε εκ μέρους του Γκιουρμπούζ Τσαπάν υπόπτου ως μέλους της καθοδήγησης της συνωμοσίας Εργκενεκόν να δολοφονήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα πλαίσια γενικότερου σχεδίου δημιουργίας κοινωνικής αναταραχής. Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν αξιωματικοί του ναυτικού, προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά αλλά και δολοφονίες χριστιανών με στόχο να δημιουργήσουν αναστάτωση για να προκαλέσουν έτσι επέμβαση του στρατού που θα εκαλείτο πλέον να αποκαταστήσει την τάξη.
Το σχέδιο περιελάμβανε την δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, τη δολοφονία του καθολικού ιερέα Ανδρέα Σαντόρο στον Πόντο, και τη δολοφονία δύο χριστιανών στην Μαλάτεια. Όλα αυτά τα δολοφονικά σχέδια έχουν ήδη εκτελεστεί , πλην της απόπειρας εναντίον του Πατριάρχου.




Πηγή : ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: