Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Λάκης Σάντας σηματοδοτεί τον δρόμο της Αντίστασης

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΓΙΝΕ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(ΛΑΚΗ) ΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟ 1941.
ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΣΙΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

K. Κυριε Δημητριου
L. Σας εχω στειλει κατά καιρους μερικα κειμενα- απαντησεις σε αρθρα κυριως και καποιες ανακοινωσεις για πολύ σοβαρα θεματα ( σοβαροτερα αρκετων εκ των δημοσιευσεων σας) μα απαξιωσατε επιμελως να δημοσιευσετε εστω ένα.
M. Θα ασχοληθω για μια ακομα φορα μαζι σας για να αναφερθω στην σημερινη δημοσιευση σας για τον «ηρωα» Σάντα.
N. Πριν 5 περιπου χρονια, επισκευτηκα τον εγκυροτερο ερευνητικο φορεα της χωρας μας, στον χωρο της ιστοριας, την Δ/νση Ιστοριας Στρατου, για να ερευνησω την υποθεση Κουκιδη.
O. Καθησα επι 4 περιπου ωρες στο γραφειο του στρατηγου κ. Κακουδακη και παρουσια του υποστρατηγου κ. Διαλυνα, μου ετεθησαν υπ΄οψιν ολοι οι Φακελοι.
P. Το θεμα Κουκιδη τοτε ηταν 50-50 υπερ της επιβεβαιωσης και της αρνησης (τωρα με νεα στοιχεια εχει επιβεβαιωθει ).
Q. Αφου τελειωσαμε με τον Κουκιδη, εθεσα την ερωτηση για την ιστορια Γλεζου Σαντα.
R. Δεν χρειαστηκαν πολλα. Ο Στρατηγος, ως ειδικος ερευνητης επι του θεματος, ειχε επισκευθει τον Γερμανο φρουραρχο στην Γερμανια για να τον εξετασει. Και στην πρωτη ερωτηση που του εκανε, αυτή δηλαδη, αν οι Γερμανοι εκαναν υποστολη της σημαιας το απογευμα, ελαβε την εξης απαντηση από τον Γερμανό: Η ερωτηση σας είναι ταυτοχρονα και απαντηση!!!!!

Φυσικα διαβαζοντας την ιστορια, όπως την διηγηθήκαν οι Γλεζος -Σαντας, καταλαβαινει και ο πλεον αδαης ότι προκειται για πολύ περιεργο συμβαν.
Μεσανυχτα με φεγγαρι που εκανε την νυχτα –μερα, να «δαγκωνουν» οι Σαντας - Γλεζος το συρματοσχοινο (συρμα-όχι σχοινι) της σημαιας, και οι ηλιθιοι Γερμανοι, αφου ξεχασαν να υποστειλουν πρωτα την σημαια, κατοπιν δεν ειδαν και δεν ακουγαν τις «δαγκωνιες» στο συρματοσχοινο και τα χτυπηματα με πετρα κατοπιν, του Γλεζου και του Σαντα, επι 2.30 ωρες!!!!
Εξάλλου το μοναδικο ντοκουμεντο που υπαρχει για αυτή την ιστορια, είναι Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΛΩΣΗ των Γλεζου-Σαντα στον Ριζοσπαστη και εκτοτε ουδεν! Ακομα και η Μελινα που εψαχνε ( με όλα τα καναλια σε απευθείας μεταδοση), όλα τα ξεροπηγαδα της Ακροπολης, με ειδικους σπηλαιολογους το 1982, (την θυμαστε αυτή την γελοιότητα;), δεν καταφερε τιποτε.
Ουτε κανεις ειδε ποτε στην Αθηνα γερμανικη σημαια. Και αυτό διοτι: Όπως ειπαν οι «ηρωες» ( ναι οι ηρωες που ενας εξ αυτων δηλωσε το 1952 στην «φωνη της Μοσχας» ότι υπαρχει Μακεδονικο εθνος και πρεπει η Μακεδονια να δοθει στον Τιτο), επειδη ηταν πολύ μεγαλη (4 χ 5 μετρα) και δεν μπορούσαν να την κουβαλησουν. Γι. αυτό και την εριξαν στο ξεροπηγαδο.
Βεβαια , είναι καθ΄όλα πιθανον να υπηρξε και απωλεια γερμανικης σημαίας από την Ακρόπολη.(αν είναι αληθινη μια γερμανικη ανακοινωση περι κλοπης μιας σημαιας- που και αυτή η ανακοινωση αμφισβητειται για την γνησιοτητα της, γιατι δεν εχουμε δει το πρωτοτυπό της).
Αλλα όχι υποστολη.
Κι εδώ είναι η γνωστη και αληθοφανης «κλοπη της κουραμανας» Γιατι τα παιδιά, καποια παιδιά, κουραμανα πηγαιναν (συχνα) να κλεψουν και βρηκαν στο καλαθι του φυλακιου (στα προπυλαια μαλιστα και όχι στον χωρο της σημαιας) μια γερμανικη σημαια!

Αν του Κουκιδη λοιπόν ηταν 50%, του Γλέζου ηταν μολις 5% αληθινη η ιστορια. Εκτος κι αν υπηρξαν νεα στοιχεια, τα οποια αγνοω και καλω τον οποιον τα κατεχει να μας τα γνωστοποιησει.
Ευχαριστω
Στεφανος Σωτηριου, ιστορικος Βαλκανιολογος.