Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πρόεδρος Αλβανοτσάμηδων : Να ενωθεί η Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο.Οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο ζητούν ένωση με το Κοσσυφοπέδιο

Σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων  (PDIU) στην πόλη  Σέρικ – της περιφέρειας του Ελμπασάν, ο πρόεδρος του κόμματος, Σπετίμ Ίντριζι, επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι το κόμμα των Τσάμηδων είναι εθνικό κόμμα και προωθεί  την πρωτοβουλία για την ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο και την καθιέρωση κοινών Πρεσβειών, ως «πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλβανικής διπλωματίας».
«Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα κράτος, μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανόνων και αρχών. Η οικονομική ένωση είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που πάντα υποστηρίζαμε και αποτελεί τον κεντρικό άξονα του προγράμματός μας.
Σήμερα ξαναλέμε, ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και κοινές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Όπως έχει η κάθε  χώρα. Αυτή είναι μια αναγκαιότητα της εποχής που εκφράζει τις ανάγκες του αλβανικού έθνους», δήλωσε ο Idrizi.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων προέτρεψε τους ψηφοφόρους της πόλης Cërrik –Σέρικ, να στηρίξουν τους υποψήφιους του PDIU, οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε αντι-αλβανική δράση.
Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας θέλουν,  στην περίπτωση διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου, όπου η Σερβία θα λάβει το βόρειο τμήμα του, οι τρεις δήμοι που βρίσκονται στη νότιο Σερβία να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Ζητούν, μάλιστα, το ζήτημα αυτό να ενταχθεί στην ατζέντα του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Τα παραπάνω γράφει σήμερα η σερβική εφημερίδα ‘Blic’ και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει λάβει κάποια σχετική πρόταση από την Κοιλάδα του Πρέσεβο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το δήμαρχο του Πρέσεβο Μουσταφά Ραγκμί η ανταλλαγή των εδαφών είναι κάτι προσωρινό αφού όλη η περιοχή θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: