Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Λίγο κράτησε η ανακούφιση που ένιωσαν οι διπλωμάτες με την κατάργηση της φορολόγησης της αποζημίωσης αλλοδαπής από 1/1/2012, αν και το τίμημα για τη φορολόγησή της το προηγούμενο διάστημα ήταν βαρύ για όσους υπηρετούσαν στο εξωτερικό και έχουν ήδη επιστρέψει στην Κεντρική Υπηρεσία.

— Ο αγώνας τώρα δίνεται για τη διάσωση του ειδικού μισθολογίου, αλλά, παρά το ότι έχουν εξασφαλίσει οι διπλωμάτες τη στήριξη του κ. Δήμα, τελικά αυτός που αποφασίζει είναι ο κ. Τόμσεν. Προς το παρόν φαίνεται να διασώζονται, αλλά το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι μέχρι πότε.
— Ο κ. Δήμας δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή του στα αιτήματα των κλάδων του ΥΠΕΞ, όπως φάνηκε και στη συνάντηση που είχε με μέλη του ΔΣ της ΕΔΥ. Αν και τα πάντα κινούνται στον αστερισμό του νέου Μνημονίου, εξασφαλίστηκε η μικρή αύξηση των συμβασιούχων, κάτι που μετριάζει τα προβλήματα με το επιτόπιο προσωπικό.
— Πάντως, σε επίπεδο υπουργού φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να ξεκολλήσει το θέμα των προαγωγών, καθώς έχει μπλοκάρει το σύστημα και οι σύμβουλοι συνωστίζονται περιμένοντας ματαίως προαγωγή, ενώ και οι θέσεις full ambassador μένουν κενές.
— Στην αναμονή έχει μπει και το Ανώτατο Υπηρεσιακό για την κάλυψη συγκεκριμένων επειγουσών αναγκών. H Άγκυρα τουλάχιστον πρέπει να καλυφθεί άμεσα (αν και προσωρινή λύση θα ήταν ο επιτετραμμένος κ. Λαλάκος), ενώ στη λίστα μπορεί να μπουν Παρίσι, Μαδρίτη, Ουάσινγκτον, Γενεύη, Βουκουρέστι.
— Όλα εξαρτώνται από τους συσχετισμούς στο ΥΠΕΞ...
— Πάντως, ο γ.γ. Α. Ι. Ζέπος δεν θα πρέπει να αισθάνθηκε πολύ άνετα στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με πολύ επίμονο τρόπο έθεσε το ζήτημα της αδιαφανούς διαδικασίας στη διαχείριση των απόρρητων δαπανών. Επιμονή η οποία έφερε στο νεοκλασικό τούς Εισαγγελείς.
— Για αποφυγή παρεξηγήσεων, απλώς ο κ. Ζέπος ήταν και πριν και τώρα βασικό μέλος της Επιτροπής έγκρισης των αιτημάτων για απόρρητες δαπάνες.
— Να σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εσωτερικές τοποθετήσεις στην ΚΥ: Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, όπως αναμενόταν, έχει οριστεί ο Παναγιώτης Ζωγράφος, η σύζυγός του Ελένη Σουρανή στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής, ενώ ο Σπύρος Λαμπρίδης ανέλαβε τη Δ2 διεύθυνση ΝΑΤΟ και ΔΕΕ.
— Καθώς η σκοπιανή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επικοινωνιακή αντεπίθεση εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στα Σκόπια και δείχνουν τον βαθύ διχασμό που υπάρχει στη χώρα και τη δυσπιστία που επικρατεί στο αλβανικό στοιχείο έναντι του κ. Γκρούεφσκι. Σε δημοσκόπηση της Dnevnik, στην ερώτηση αν είναι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι που δεν επιθυμεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην ΕΕ, οι καταφατικές απαντήσεις είναι 23% μεταξύ των σλαβόφωνων και 79% μεταξύ των Αλβανών, ενώ μόλις το 14% των Αλβανών πιστεύουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι θέλει ειλικρινά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
• Δεν υπήρχε, πάντως, κανένας σοβαρός λόγος να μην έχει απαντηθεί η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπαδήμο και να του δίνουμε έτσι όπλα για προβοκατόρικες παρεμβάσεις, καθώς λίγο-πολύ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία. Μήπως τα αντανακλαστικά του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δ. Παρασκευόπουλου αμβλύνθηκαν μετά την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου;
— Στην Αλβανία, ενώ η ελληνική μειονότητα αναλώνεται σε εσωτερικά μαχαιρώματα, το σύστημα Μπερίσα δουλεύει συστηματικά, επενδύοντας στο ανθελληνικό στοιχείο. Μόνο αυτή η εξήγηση μπορεί να δοθεί στην επιλογή της υπουργοποίησης και νέων στελεχών του ακραίου κόμματος των Τσάμηδων, που κατευθύνει παράλληλα με την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία το μίσος εναντίον της Ελλάδας.
— Στη Λευκωσία επαναλαμβάνεται σε παραλλαγή το δράμα του 2004 και κανείς στο Προεδρικό Μέγαρο δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται. Ο κ. Χριστόφιας θεωρεί ότι η στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό θα είναι πάντοτε το σωσίβιο που θα διασώζει την Κύπρο από τον λάκκο των λεόντων, στον οποίο την οδηγούν οι ηγέτες της. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι παντοτινά...
— Εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις και οι εκκλήσεις για μια στοιχειώδη, έστω, παρέμβαση της Αθήνας στις συνεχείς καταστροφές ελληνικών και βυζαντινών μνημείων στην Κωνσταντινούπολη. Χρειάστηκε να γκρεμιστεί το τείχος του Βυζαντινού Ανακτόρου, να συληθούν τάφοι, να γίνει τζαμί ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, όπου έγιναν η πρώτη και η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος, για να ξυπνήσει η Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρήγορης Δελαβέκουρας ζήτησε, έστω και σε πολύ χαμηλούς τόνους, τον σεβασμό και την προστασία των ελληνικών και χριστιανικών μνημείων.
— Θα μπορούσε να αποτελεί και πρόταση: Τώρα που το ελληνικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει και ιδιαίτερο φόρτο εργασίας, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί με την καταγραφή και αποτύπωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει ελληνικά και βυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης;
• Βλέποντας τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας στη Μέση Ανατολή να καταρρέουν, αναρωτιόμαστε εάν στο υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμορφωθεί θέση για τις εξελίξεις στη Συρία. Η Ελλάδα κάποτε, όχι πολύ παλιά, είχε προνομιακό ρόλο ως δίαυλος της Ευρώπης με χώρες όπως η Συρία και το Ιράν. Τώρα;

— Κάποιοι έχουν κάθε λόγο να είναι ευτυχείς με ταξίδια εκτός Ελλάδας, πολύ περισσότερο όταν είναι πληρωμένα από άλλους. Έτσι, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται του Αγ. Βαλεντίνου στον Καναδά, προσκεκλημένος του συντηρητικού Τhink Tank «Fraser Institute» για να μιλήσει σε εκδήλωση με σπόνσορα το Ίδρυμα Νιάρχου.
— Περιμέναμε με μεγάλη υπομονή να δούμε τι ακριβώς θα πράξουν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για την περίπτωση του Βορειοηπειρώτη Ναούμ Ντίσο, ο οποίος καταδικάστηκε από αλβανικό δικαστήριο για το στήσιμο μνημείου στη μνήμη των ελλήνων πεσόντων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Μπομπότιστα της Κορυτσάς.
• Ο Ντίσο διαφεύγει της σύλληψης, καθώς είναι γνωστό τι τον περιμένει στις αλβανικές φυλακές, αλλά φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του από την Αθήνα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι αυτή η... αφωνία της Αθήνας οφείλεται κυρίως στις παρεμβάσεις της ίδιας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με τους χειρισμούς της οποίας είχε διαφωνήσει ο Ντίσο...


Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: