Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών Έχει σχέδιο η Τουρκία, ενώ εμείς…

Πραγματική κοσμογονία συντελείται στα ανατολικά σύνορα μας. Η Τουρκία αλλάζει πρόσωπο, φυσιογνωμία και κατεύθυνση με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι εντελώς αμφίβολο εάν το ελληνικό ΥΠΕΞ μπορεί καν να την παρακολουθήσει.

Και μόνο η ανοικτή συζήτηση που ξεκίνησε ο Ερντογάν με το PKK δείχνει την αυτοπεποίθηση του τούρκου ηγέτη, που γνωρίζει ότι κανένα σχέδιο για ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας δεν θα υλοποιηθεί όσο μένει ανοικτή η πληγή του κουρδικού ζητήματος.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί η Ελλάδα να παρακολουθεί αμέτοχη (ή μάλλον συμπράττοντας) το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με το άνοιγμα νέου κεφαλαίου -όπως αποφάσισε η Γαλλία και η Γερμανία- και να μην επιχειρείται η επανασύνδεση των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, με τις ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας.

Και μια και ο κ. Σαμαράς αύριο θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ας είναι προσεκτικός στα θέματα των ερευνών και των οριοθετήσεων. Η Τουρκία θέλει όχι μόνο να εμποδίσει την ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας που πιθανότατα βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Κρήτης, αλλά θα επιθυμούσε να καθυστερήσει την εκμετάλλευση και αυτών ακόμη των πόρων που έχουν εντοπίσει νότια της Κρήτης, ελπίζοντας ότι έτσι αποτρέπει μια σημαντική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας και μάλιστα σε μια περίοδο που εμφανίζεται εντελώς ευάλωτη λόγω της κρίσης.

Γι' αυτό, στο Αιγαίο δεν χρειάζονται ούτε παλικαρισμοί ούτε υποχωρήσεις. Χρειάζεται συνετή στρατηγική, στην οποία θα είναι καλά μελετημένα όλα τα επόμενα βήματα.

Ιδιαίτερα λεπτό είναι το θέμα της μειονότητας, όμως, που ο κ. Ερντογάν διατηρεί στην ατζέντα και είναι από τα θέματα, σε αντίθεση με το Αιγαίο, που εκφράζουν και την ιδεολογία και την ψυχοσύνθεσή του. Και στο θέμα της Θράκης απαιτείται προσοχή, γιατί με την υποκριτική επίκληση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η Τουρκία επιχειρεί να περάσει υπό τον ουσιαστικό και πραγματικό έλεγχό της τους έλληνες μουσουλμάνους πολίτες…

Οι Τούρκοι, πάντως, ήταν ευγενέστατοι ως οικοδεσπότες κατά την επίσκεψη του Δημ. Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, που συναντήθηκε με τον Αχ. Νταβούτογλου για να προετοιμάσουν τη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο κ. Αβραμόπουλος, ως παλιός διπλωμάτης, γνωρίζει καλά τις παγίδες και έτσι είχε διαμηνύσει στον τούρκο ομόλογό του ότι η όποια προσπάθεια να τον εγκλωβίσουν σε δημόσιες δηλώσεις, περί θεμάτων όπως η Θράκη, θα τον υποχρέωνε να ακυρώσει τη συνάντηση και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Πάντως, για να μην υπάρχει παρεξήγηση και στρεβλή εικόνα, οι Τούρκοι δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις πάγιες πρακτικές τους: τη μια ημέρα μίλησε ο κ. Σαμαράς για ΑΟΖ, την επόμενη μέρα η τουρκική κορβέτα έκανε βόλτα στη Μύκονο και τα τουρκικά μαχητικά έκαναν παρέλαση στον ουρανό του Αιγαίου…

•••

— Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Παναρίτι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει και η ίδια εγκαταλείψει τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, αφού δεν την έφερε για επικύρωση στη Βουλή, και έτσι πλέον η συμφωνία δεν υφίσταται. Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί η έναρξη συνομιλιών για διαμόρφωση νέας συμφωνίας.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας ενημερώσει ο κ. Αβραμόπουλος εάν πράγματι έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση ενός ήδη συμφωνημένου κειμένου, που απλώς τα Τίρανα αθετήσαν την υπογραφή τους… Και, κυρίως, εάν η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το οποιοδήποτε αντάλλαγμα για το «σέρβις» αυτό που προσέφερε στον κ. Μπερίσα.

Επειδή όμως και άλλα τινά ακούγονται σε σχέση με την Αλβανία, θα παρακολουθούμε στενά τη στάση που θα κρατήσει η μειονότητα το προσεχές διάστημα και μέχρι τις αλβανικές εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι στη διαπραγμάτευση για τον αγωγό ΤΑΡ και στη Συμφωνία Θαλασσίων Ζωνών δεν έχει εμπλακεί, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το θέμα της μειονότητας.

— Ποιος θα διαδεχθεί τον Β. Κασκαρέλη; Ακούστηκε ακόμη και το όνομα του Μ. Σπινέλη, ο οποίος όμως μάλλον δεν θα θέλει να ξαναμπλέξει τόσο γρήγορα με τα διοικητικά του υπουργείου και να εγκαταλείψει ένα πολύ καλό πόστο, όπως η ΜΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Τι μένει λοιπόν; Θα μπορούσε να είναι ο Τ. Σταματόπουλος ή ο Τρ. Παρασκευόπουλος να είναι… Μένει βεβαίως να υπάρξει και η κεντρική συνεννόηση μεταξύ Μαξίμου και Β. Σοφίας.

Απουσίες...

Για τα προβλήματα επαρκούς εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό, σας τα έχουμε ξαναπεί. Τώρα διαπιστώσαμε ότι ενώ ο κ. Αβραμόπουλος πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη (με ένα κενό τριών ημερών στην αμερικανική μεγαλούπολη χωρίς πρόγραμμα και υποχρεώσεις), την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το «Διατλαντικό Δείπνο», με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με την παρουσία του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τ. Κέρι.

— Δεν θα το αναφέραμε, εάν δεν διαπιστώναμε από τις φωτογραφίες ότι δεν υπήρχε ελληνική παρουσία, ενώ αντιθέτως φάτσα κάρτα ήταν ο σκοπιανός υπουργός Ν. Πόποσκι, ο οποίος μάλιστα, όπως είπε, εξήγησε το πρόβλημα της ονομασίας και τις καλές προθέσεις της κυβέρνησής του στον αμερικανό υπουργό, στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη.

— Έχουν παντελώς τρελαθεί στα Σκόπια. Σε μια νέα παραληρηματική κίνηση, αποφάσισαν να στολίσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο με μια αψίδα που, εκτός των άλλων, αναπαριστά τον Διόνυσο «που λατρευόταν στην αρχαία Μακεδονία» και τις 9 «μακεδόνισσες» Μούσες. Αυτά και άλλα ωραία τα ανέφεραν σε δηλώσεις τους σε σκοπιανά ΜΜΕ ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πάσκο Κούσμαν και η γλύπτρια η οποία έχει αναλάβει όλο το πακέτο με τα αγάλματα του Φιλίππου και την αψίδα στην οποία αποτυπώνονται παραστάσεις που υποκλέπτουν την ελληνική Ιστορία και οικειοποιούνται τα σύμβολα και τα πρόσωπα της αρχαίας μακεδονικής Ιστορίας… 

Κι άλλα νησιά έχουν στο μάτι…

Παράξενες κινήσεις, πάντως, γίνονται από τούρκους παράγοντες, όπως αυτή η ερώτηση που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση η βουλευτής Προύσας του αντιπολιτευομένου κόμματος CHP, Σ. Καλελί, που ρωτά τον κ. Νταβούτογλου για ορισμένα νησιά «εντός τουρκικής επικράτειας» που η Ελλάδα έβαλε στρατιώτες και ύψωσε την ελληνική σημαία. Έχει πολύ ενδιαφέρον ποια νησιά καταγράφει στην ερώτησή της η κ. Καλελί, καθώς, εκτός των γνωστών νησιών Φαρμακονήσι, Αγαθόνησι και… Φούρνους, αναφέρει ακόμη τον Πέλεγκο μεταξύ Σποράδων και Αϊ-Στράτη, το Γυαλί μεταξύ Νισύρου και Κω, τη Λεβίθα δυτικά της Καλύμνου και τη Σκαντζούρα νότια της Αλοννήσου.

Ας έχουμε υπόψη μας τον κατάλογο αυτό, γιατί καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή των συγκεκριμένων νησιών. Και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η απάντηση την οποία θα δώσει ο κ. Νταβούτογλου και θα καταγραφεί ως επίσημη τουρκική θέση στα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης. 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: