Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων
Αυτός είναι ο τίτλος του νέου ντοκουμενταρισμένου έργου του χαλκέντερου ερευνητού της ιστορίας Δ. Μιχαλόπουλου, του οποίου το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον στρέφεται προσφάτως στον Εθνικό Διχασμό. Το πρωτότυπο αυτό έργο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πελασγός» (του Γιάννη Γιαννάκενα), που συνεχίζουν τη διατήρηση της εθνικής μνήμης. Πριν σημειώσω επιγραμματικά τα όσα γράφονται για τους επίστρατους, σπεύδω να σημειώσω προκαταβολικά την πρωτότυπη και άγνωστη θέση του συγγραφέα ότι ιδρυτής του κομμουνισμού δεν ήταν ο Μαρξ αλλά η προηγηθείσα Ένωση των Κομμουνιστών» με κύριο εκφραστή της τον πλούσιο Ιουδαίο Μωυσή Hess, o οποίος υπήρξε, μαζί με τον Μαρξ, βασικός συνεργάτης της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου».
Κατά τον Δ. Μιχαλόπουλο η «Ένωση» αυτή «ανέθεσε το 1847, στον Μαρξ και στον Ένγκελς, αρχικός φίλος του και στη συνέχεια σπόνσοράς του, τη συγγραφή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου» (βλ. όπ. π. σελ. 35-37).
Ως προς το ζήτημα αυτό, δηλαδή των θεμελιωτών του κομμουνισμού, θα πρέπει να σημειώσω ότι ο συγγραφέας του έργου αυτού το ερευνά υπό ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα και το τοποθετεί περισσότερο σε θρησκευτικά παρά σε οικονομικά αίτια.
Έρχομαι στο θέμα των επιστράτων.
Ο συγγραφέας, κάνοντας μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση των κακώς κειμένων του δημοσίου βίου των Ελλήνων, σημειώνει ότι αυτή η μνήμη τον οδήγησε στους Επίστρατους, στους οποίους βρίσκει την υπερηφάνεια και την καθαρότητα (βλ. σελ. 23-24).
Γράφει συγκεκριμένα: «Οι Επίστρατοι των ετών 1916-1920, είναι σχεδόν, το μόνο καθαρό που, σήμερα τουλάχιστον, μπορεί κανείς να βρει στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας».
Το φαινόμενο των Επιστράτων ερευνά ο σ. στο Δεύτερο Κεφάλαιο (σελ. 65 επ.), όπου παραθέτει και την άποψη των εχθρών τους, οι οποίοι τους χαρακτηρίζουν ως «κοινωνικό απόστημα», άποψη και χαρακτηρισμό που αντικρούει ο σ. μετά μανίας, επικαλούμενος την «ευρύτατη λαϊκή τους βάση»
Επειδή σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι η συνολική παρουσίαση του ενδιαφέροντος ιστορικού έργου, καταλήγω με τη σημείωση ότι ο σ. με πλήθος ιστορικών δεδομένων αναδιπλώνει και τα γεγονότα του εθνικού διχασμού.
Όποιοι θα το μελετήσουν θα μάθουν άγνωστες πτυχές από την ταραγμένη ιστορία μας της εποχής εκείνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου